FACEBOOK

Négy magyar olimpiai bajnok készül a Pro Reccónál

Négy magyar olimpiai bajnok készül a Pro Reccónál
hozzászólás, 2008.09.19.

Az Olasz Kupa csoportmérkőzéseivel pénteken megkezdődik az új itáliai vízilabda-idény. A Pro Reccónál immár négy magyar olimpiai bajnok készül, közülük azonban csak Madaras Norbert szerepelhet a bajnokságban és az Olasz Kupában.

Gyengült a Pro Recco – ebből azonban a nemzetközi mezőny semmit nem fog észrevenni. A bajnoki címvédőnél jelentős változások történtek. Nem csak a technikai igazgató új, hanem a csapat összetételében is jelentős változások vannak. Vladimir Vujasinovics hazatért Belgrádba, a Partizannal vezet le még egy kicsit (a múlt héten búcsúvacsorát rendezett barátainak, s ezen elköszönt a válogatottságtól). A második számú center, Deserti a Bogliascóhoz, Fiorentini a Savonához, Giacoppo Cataniába igazolt. A legnagyobb veszteség - legalábbis a bajnoki szezont illetően – az, hogy sem Kásás Tamás, sem Benedek Tibor nincs nevezve erre a szezonra. Mindketten a csapat szerződtetett játékosai továbbra is, de szerepelni csak a nemzetközi kupameccseken fognak. Az ok prózai: az olasz szövetség folyamatosan szigorítja az idegenlégiósok szerepeltetésének szabályait. Az már korábban is ismert volt, hogy az olimpia után három helyett csak két nem olasz állampolgár szerepelhet a klubokban. Az viszont váratlan – és egyértelműen a Pro Recco ellen hozott – új szabály, hogy olyan honosított olasz állampolgár csak egy játszhat, aki kettős állampolgárként „idegen” válogatottban szerepelt meghatározott időre visszamenőleg. A Reccó tavaly igazolta le Udovicsicsot, aki viszonylag gyorsan meg is kapta az olasz állampolgárságot. Ilyen státusban (kettős állampolgárként) játszott „hazaiként” Benedek Tibor is, hiszen a Recco három idegenlégiósa tavaly Vujasinovics, Kásás és Madaras volt. Porzio edző Udovicsics mellett döntött, ő tölti be a „honosított” státust, így Benedek Tibor ebben az évben ugyanúgy az Euroligában szerepel csak, mint Kásás Tamás, akivel már korábban közölték ezt. (Értesüléseink szerint a kevesebb játszott meccs nem érinti szerződésük kondícióját.)

A bajnok két idegenlégósa ebben az évben Madaras Norbert és a Soritól (kölcsönadásból) visszatérő, montenegrói Predrag Jokics lesz. Emellett tovább gyűjtötte maga köré Porzio a legjobb olaszokat, mostantól reccós a Posillipo két sztárja, Bencivenga és Di Costanzo is. Soriból átköltözik a szomszédvárba Presciutti és Lapenna, a Camogliból pedig egy fiatal tehetség, Figari érkezik.

A figyelmes olvasó észrevehette, hogy hibádzik egy magyar olimpiai bajnok, hiszen a bevezetőben négyről tettünk említést, de eddig csak Benedekről, Kásásról és Madarasról esett szó. Nos, a Pro Recco leigazolta Märcz Tamást, aki már a csapattal készül, de egyelőre a honosításra vár… (Märcz 2001 óta nem szerepelt a magyar válogatottban, így elvileg játszhatna, ha megkapja az olasz állampolgárságot, bár a szabályok követhetetlen gyorsasággal változnak az olaszoknál…) Még két magyar olimpiai bajnok lesz egyébként idén az olasz mezőnyben: a Nervi Fodor Rajmunddal, a Posillipo Varga I. Zsolttal erősített.
 



Péntek este megkezdődik az Olasz Kupa küzdelemsorozata. A legjobb nyolc mezőnyét két csoportra osztották, s a tornaszerű lebonyolítás során két-két csapat jut a jövő április 25-26-i, Final Four-szerű döntőbe.

A Pro Recco a Savonával kezd, aminek nem nagyon örül Madaras Norbert.
 

- Jobb lett volna gyengébb ellenféllel kezdeni, hiszen most rázódik össze a csapat – mondta a vlv-nek Madaras Norbert, aki arról is beszámolt, hogy hamarosan bezárják a festői szépségű helyen lévő reccói uszodát. A csapat Soriban edz majd, ami neki a legkedvezőbb, hiszen ő ott lakik, gyalogosan két perc alatt éri el az uszodát.

5 régi hozzászólás

Csaszi hozzászólása
Csaszi15024
2008.09.20. 12:20

Két volt csapattárs, két nagy póló király, két nagy 'öreg' búcsúzott az EB-k,VB-k , olimpiák világából, Vujasinovics és Benedek. A 80'-as évek nagy jugó (két olimpiai arany, 1 ezüst) válogatottja után nehéz évek jöttek a jugó pólóra, háború, szétválás, de hasonlóan a magyar válogatotthoz a Sydney olimpiára újra visszakerültek az elitbe, ahol éppen velük játszottuk a végül mindent el'döntő' elődöntőt. A magyar Aranycsapat mellett párhuzamosan vezetett a szerb Aranycsapat útja, 1997-2008 között (ha jól számoltam :) 6 első hely, 4 ezüst és 3 bronz érmet szereztek a világversenyeken, szemben a mi érmeinkkel , 9 arany, 8 ezüst, 5 bronz. Nem sok arany lehetőség maradt a többi országnak ebben a bő évtizedben.

szerintem is hozzászólása
2008.09.19. 10:50

jó, legalább nem csinálják ki őket (bár gondolom edzeni ugyanúgy kell :( ), és kásának lesz kedve nyáron is válogatózni. :D 20 meccs/év azért nem vág földhöz, nézzetek meg egy tenisz-naptárt... azt viszont nem mondanám, hogy a recco ellen hozták a döntéseket, azért születtek ilyen szabálymódosítások, mert visszaesett az olasz válogatott, és így próbálják játszatni az olaszokat, abban a reményben, hogy ettől a válogatott is erősödik. valahol érthető.

papa hozzászólása
papa15014
2008.09.19. 10:35

Na ezt nem értem. A futballra vonatkoznak az EU munkaerő szabad áramlása stb. szabályai, a vízilabdára nem? A kevesebb játszott meccs viccnek elég rossznak tűnik. Állandó játék nélkül nehéz lehet jól teljesíteni azon a kevésen. Ez leginkább arra jó, hogy a vetélytársaknál ne játszhassanak, már az is megéri az olaszoknak, úgy látszik.

anonymus hozzászólása
2008.09.19. 08:09

Szerintem orul neki, pihenhetnek eleget.

pelé hozzászólása
pelé15009
2008.09.19. 01:07

tibi mit szol ehez h neki is csak 10meccse lesz mint a kasanak?