FACEBOOK

Győzelem a világ végén - Válaszol: Kásás Tamás, a Szuperkupát megnyerő Pro Recco játékosa

Győzelem a világ végén - Válaszol: Kásás Tamás, a Szuperkupát megnyerő Pro Recco játékosa
hozzászólás, 2007.11.21.

Egy év alatt négy trófeát gyűjtött be az olasz Pro Recco, csupán a LEN-kupát nem tudta elhódítani – merthogy az Euroligában vitézkedett. Az olasz bajnokság és kupa, az Euroliga, illetve az európai Szuperkupa megnyerésének tevékeny részese volt Kásás Tamás és Madaras Norbert. Sőt utóbbi aranyéremből a nyáron Reccóba igazoló Benedek Tibornak is jutott. A Nemzeti Sport interjúja Kásás Tamással.

 

Az eredmény alapján (a Recco 11-9-re megverte a Kazanyt) szoros volt a Szuperkupa-mérkőzés. Milyen volt a vízben?

 

- A találkozó eleje eléggé kemény volt, az oroszok jól tartották magukat. Rutinos csapatuk van, főleg idősebb, válogatott vagy volt válogatott játékosokkal. Azonban bejött, amit elképzeltünk, a végére elfáradtak, nem bírták a ritmusunkat, lejátszottuk őket a pályáról. A hajrában már négy góllal is vezettünk.

 

- Ekkora különbség van az Euroliga győztese és a LEN-kupa aranyérmese között?

 

- Úgy gondolom, a Kazany az Euroligában is megállta volna a helyét, de mi ennyivel jobbak vagyunk. Ezzel a győzelemmel teljes az év. Korábban beszéltünk a Grand Slamről, azaz a hazai bajnokság és a kupa aranyáról, valamint a nemzetközi sikerekről, most bezárult a kör.

 

- Nem jelentett problémát, hogy a rivális otthonában, egy meccsen dőlt el a Szuperkupa sorsa?

 

- Utólag azt mondhatom, nem volt nehéz. Nagyon jó dolgunk volt, gyönyörű szállodában laktunk, sportszerű volt a közönség. De jobb lett volna, ha „féltávnál” rendezik a mérkőzést, Kazany kicsit a világ vége, tizenhat órán át utaztunk.

 

- Azért megünnepelték a győzelmet?

 

- Aznap este a szállodában kibontottunk egy pezsgőt, volt, aki ivott belőle, volt, aki nem. Mintha bajnoki meccset nyertünk volna. Persze ezt a serleget is odarakjuk a többi közé, Szuperkupa-elsőségem még nem volt.

 

- Mennyire sikerült kipihenniük a fáradalmakat?

 

- Ma ugyan pihenőnapunk van, de kedden már indulunk Marseille-be, ahol a szerdai Euroliga-mérkőzés után, csütörtökön ismét utazunk, szombaton pedig bajnokit játszunk. Igaz, az legalább könnyű meccsnek ígérkezik, de akkor is játszani kell.

 

- Mindeközben a cél ebben a szezonban sem lehet más, mint az előzőben.

 

- Nyilván az idén is elvárás a siker. A győzelmet célozzuk meg minden meccsen, és nagyon úgy néz ki, ha valahol nem nyerünk, azt nem nézik jó szemmel. Ilyen együttes talán még nem volt, ez a csapat azért lett felépítve, hogy győzzön. Persze a Reccót is tizenhárom pólós, és nem tizenhárom gép alkotja, mindig becsúszhat egy-egy hiba.

 

- Most már csak a magyar bajnoki cím hiányzik a kollekciójából.

 

- Lehetséges, hogy már mindössze egy évig. Minden évben azt mondom, hogy van esély a hazatérésre, de most ez egyre biztosabb. Elég sok összetevője van, honvágy, személyes okok, is, illetve jó lenne magyar csapattal is nyerni.

 

- Az új játékosokat mennyire sikerült beépíteni a csapatba?

 

- Tibi (Benedek Tibor – a szerző) már játszott Reccóban, tapasztalt nagy pólós, nincs szüksége időre. Vanja Udovicsics kicsit később érkezett, de vele sem volt probléma. A változás annyi, hogy még többen vagyunk.

 

- Ön mennyi lehetőséget kapott a szezon eddigi részében?

 

- Kevesebbet, jóval kevesebbet, mint korábban. Nem is volt még ilyen idényem, ez viszont mindenkire vonatkozik.

 

- Miként viseli a viszonylagos mellőzöttséget?

 

- Ha lecserélik az embert, az sohasem jó. Az elmúlt tíz-tizenkét évben megszoktam, hogy végigjátszom a meccseket, így viszont jobban bírom a végét, mindig van a hajrában friss emberünk.

 

- Ez a frissesség kihathat-e válogatott szezonjára?

 

- Inkább a fontosabb meccsekre érvényes, arról azért gondoskodik az edzőnk, hogy keményen dolgozzunk.

 

- Gerincsérve miatt kihagyta a nyarat. Hogy van a háta a visszatérés óta?

 

- Minden rendben, nem gátol a játékban. Remélem, nem lesznek komplikációk. Mindennap végzek tornagyakorlatokat, figyelni kell rá, többek között súlyzózásnál.

 

- Milyen formában érzi magát?

 

- Egyre jobb a játékom. Persze még eléggé idény elején vagyunk, de remélem, folyamatosan javulni fog, és augusztusban lesz a legjobb.

 

- Ha már az augusztust említi… Foglalkoztatja a pekingi olimpia?

 

- Néha eszembe jut, de nem köti még le annyira a gondolataimat. Pekingbe is csak úgy tudok jó kondícióban utazni, ha egész évben rendesen edzem, tehát ilyen megközelítésből minden gyakorláson gondolok az olimpiára. Most viszont még a Reccóra igyekszem koncentrálni, valamint arra, hogy egyénileg fitt legyek

 

Rác Benedek Balázs (Nemzeti Sport)