FACEBOOK

Gyaloggalopp után mókuskerék

Gyaloggalopp után mókuskerék
hozzászólás, 2007.03.28.

… avagy két könnyű és egy nehezebb meccsen van túl a magyar válogatott a melbourne-i világbajnokság csoportmeccsei után. Dr. Molnár Tamás betegség miatt kihagyta az első találkozót, a kanadaiak és a románok ellen pedig összesen 3 gólt szerzett.

A bemutatkozó mérkőzést csupán a lelátóról „szurkolhatta” végig dr. Molnár Tamás, hiszen pár nappal előtte torokfájásra panaszkodott és így kénytelen-kelletlen ki kellett hagynia a meccset. A csapattársak a vízben remekül játszottak, egyre-másra szerezték a szebbnél szebb gólokat. Persze hibákat ekkor is látott a „szigorú néző”:

„Az eredmény önmagáért beszél, úgy hogy rengeteg a hiba elől, sok a pontatlan lövés. Idézőjelben mondom a hibát, hiszen ilyen különbségnél, különösen a harmadik, negyedik negyedben nehéz úgy koncentrálni. Szerencse, hogy Új-Zéland ellen játszottuk az első meccset, mert a Kanada-Románia meccset nézve, Kanada sokkal erősebb ellenfél. Nagyot fejlődtek az elmúlt két év alatt. Ráhangolódásnak nagyon jó volt, hogy mindenki megszokja a vb meccsek izét. Sajnos nekem ez a következő meccsre marad, de azt hiszem, minden úgy történik, ahogy vártuk.”

 

Kemény-legények naplója, 2. rész 

A kanadaiak elleni meccsen tehát már gyógyultan, teljes erőbedobással szállhatott vízbe a magyar válogatott másik centere is. A világbajnokság hivatalos statisztikája szerint az első meccsén több mint 22 percig volt a vízben Tamás, ezzel a harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékos volt a meccsen. (Szécsi Zoltánt nem számítva, aki ugye végig védte a találkozót.) A sok vízben töltött perc eredményt is hozott. Noha előzetesen a kanadaiaktól kicsit acélosabb játékra számított mindenki, a végül 19-3-ra megnyert találkozón Papesz egy gólt szerzett. Benedek Tibor távoli bombája vágódott le a kapufáról, és szerencsénkre pont Molnár Tamás elé pottyant le, ő megfogta, és gyönyörűen elhajolva lőtte el a kapus mellett a labdát. Ezzel lett 8-1 nekünk. A záró játékrészben pedig, másfél perccel a negyed kezdése után, majd újabb másfél perccel később ötméterest harcolt ki. Az elsőt Kásás Tamás, a másodikat Varga Dániel révén váltottuk gólra.

 

Tamás a meccs után elmondta, hogy nagyon komolyan vették a mérkőzést, márcsak a Kanada-Román meccsből kiindulva is. (Kanada az első játéknapon nagy meglepetésre egy góllal, 9-8-ra megverte Romániát.)

Szerencsére a várakozásainknak megfelelően alakult és gyakorlatilag könnyed játékkal vertük meg őket, elég magabiztosan. Jól kezdtünk, bejöttek a helyzetek, ők megtorpantak és a mi akaratunk érvényesült végig. Hogy mi volt az oka ennek a nagy fölénynek? Egyetlen oka volt: ennyivel jobbak vagyunk, és hogyha odafigyelünk, akkor ez ki is jön.” 

Papesz gólja

 

Két nappal később a román válogatott „állt az útban”. A fiúk ekkor már csoportgyőztesként szálltak vízbe, a románoknak pedig egyetlen esélyük volt a csoportban a második helyet megszerezni - nagyon meg kellett volna vernie a magyarokat. A meccs nem volt túl látványos, inkább a küzdelem jellemezte. A románok végig nagyon keményen játszottak, még akkor is a durvaságban volt a fő erejük, amikor már mindenki számára egyértelmű volt, hogy nemhogy nagyon, de még csak egy kicsit sem tudják megverni a magyarokat.  Tamás ezen a meccsen 14 percnyi játéklehetőséget kapott, és élt is vele rendesen… Az első negyed csupán egyetlen gólt hozott (Kásás Tamás révén szereztük meg a vezetést, aki ötméteresből talált be). A második negyedben a románok gyorsan egyenlítettek, így volt miért brusztolódni ismét. Egy kiállítást követően – amit Papesz harcolt ki – Kásás Tamás remekül vette észre a jobb kapufánál üresen maradt centert, aki egyből a kapuba húzta a labdát. Szépen lassan, lépésről lépésre távolodtunk el a románoktól. A második és harmadik negyedet 3-2 arányban nyertük meg. Így háromgólos előnnyel indulhattunk neki az utolsó etapnak, ami végül 5-4-es román részsikerrel végződött.8-6 állt az eredményjelzőn a fehér sapkában játszó magyaroknak, amikor sikerült labdát szerezni, és kettő az egyben megúsztak. Biros Péter önzetlen passza után Papesz a kapus feje fölött, a kapuba lőtte a labdát.  A meccs végül 11-9-es magyar győzelmet hozott. Mint elmondták: sok volt a hiba, de ebből lehet igazán tanulni, nem egy Új-Zélandok elleni 16 gólos sikerből.
„Mind elöl, mind hátul rengeteg hibát követtünk el, bekerültünk egyfajta mókuskerékbe, s emiatt szorossá vált a mérkőzés. Azt gondolom, hogy lehetett volna ez egy 6-8-gólos győzelem is, kétgólos lett belőle, de most nem szabad ezzel foglalkozni, menni kell előre. Három nap szünet következik, és készülni kell a következő mérkőzésre.”

 

Papesz 1. gólja

Papesz 2. gólja

 

Molnár Tamás az eddigi két mérkőzésén 3 gólt szerzett, valamint 2 ötméterest harcolt ki, az eddig befújt 7-ből (Kis Gábor nevéhez egy, Szivós Mártonéhoz pedig négy kiharcolt büntető fűződik).  A háromnapos játékszünetet a fiúk jól kihasználták, hiszen első napjukon semmilyen edzés nem volt, így a csapat fele kocsiba vágta magát és kirándulni indult. Egy elvben nyolcszemélyes autóval utaztak a világszép Great Ocean Road-on, de hát ami nyolc átlag alkatú embernek kényelmes, az teljességgel nem az hét vízilabdázónak és egy kíváncsi operatőrnek…

 

Kemény-legények naplója, 8. rész

Kemény-legények naplója, 9. rész

A tengerparti autózgatás után egy kis kerti sütögetésre volt hivatalos a válogatott, majd hétfő óta ismét a kemény edzésmunka és a soron következő meccsek várnak a fiúkra.  Szerdán a németek elleni negyeddöntőben folytathatja a remek szereplést a válogatott.  A mérkőzés 9:40-kor kezdődik.