FACEBOOK

Olimpia, női torna: ROC (Oroszország)-Magyarország 10:10

Olimpia, női torna: ROC (Oroszország)-Magyarország 10:10
hozzászólás, 2021.07.26.

A magyar női vízilabda-válogatott 10:10-es döntetlent játszott az orosz csapattal az első csoportmérkőzésén a tokiói olimpián. Meccstudósítás és nyilatkozatok:

Ambrus Gábor és Gergelics József, az MTI különtudósítói jelentik:

Női vízilabdatorna, A csoport, 2. játéknap:

Magyarország-ROC (Orosz Olimpiai Csapat) 10:10 (2:1, 5:3, 1:3, 2:3)

Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
G.: Szilágyi, Leimeter 2-2, Keszthelyi, Garda, Parkes, Illés, Szücs, Gyöngyössy, ill. Prokofjeva 4, Ivanova 2, Karimova, Tyimofejeva, Vahitova, Glizina
ötméteres: 1/1, illetve 1/1
gól/emberelőny: 3/8, illetve 7/13
Magyarország: Magyari, Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Keszthelyi, Garda. Cs.: Gurisatti, Illés, Leimeter, Gyöngyössy
ROC (Orosz Olimpiai Csapat): Karnauh, Prokofjeva, Vahitova, Szerzsantova, Szimanovics, Ivanova, Glizina. Cs.: Berszneva, Karimova, Tyimofejeva, Szoboljeva

A mérkőzés előtt az Orosz Olimpiai Csapat tagjai összekapaszkodva hallgatták meg Csajkovszkij első zongoraversenyének részletét az ország himnusza helyett, a magyarok pedig a Himnusz után hangos csatakiáltással ugrottak a medencébe.

A ráúszásnál Vályi hozta el a labdát, de az első támadásból kapura lövésig sem jutott Bíró Attila szövetségi kapitány együttese. Az első negyed mindkét gárda támadójátéka akadozott rossz bejátszások, pontatlan átadások és rossz lövések miatt. A gólhoz az oroszok jártak közelebb egy kapufát eltaláló lövéssel. A csapatok az első emberelőnyös helyzeteiket is kihasználatlanul hagyták, később Parkes ziccerből sem tudott betalálni, mivel Golovina kapufára tolta a próbálkozást. A gólcsendet aztán Ivanova törte meg közel öt perc után, de Keszthelyi a következő támadásból azonnal válaszolt. A negyed vége előtt a csapatkapitány Keszthelyi harcolt ki ötméterest, melyet Leimeter váltott gólra.

Amíg az első felvonásban akadozott a támadó gépezet mindkét oldalon, addig a második negyedre mindkét csapat megtalálta a ritmusát: előbb Szilágyi találatára Karimova, Gardáéra pedig Tyimofejeva válaszolt szinte azonnal. A játékrész derekán egy bejátszást követően viszont Parkes góljára az egyre jobban védő Magyarinak köszönhetően nem jött újabb válasz. Szilágyi pattintott lövésből talált be, ezután az Eb-ezüstérmes oroszok időt kértek, de ez sem segített rajtuk, mert Illés már négygólosra hízlalta a magyar előnyt. A nagyszünet előtt azonban Prokofjeva faragott a különbségből.


Tokió, 2021. július 26. Parkes Rebecca, a magyar válogatott és Anasztaszija Szimanovics, az Orosz Olimpiai Csapat játékosa a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornája első fordulójában játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án. Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10. MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyed orosz góllal indult Vahitova révén, de három perc után emberelőnyös szituációból Leimeter lövése a bal kapufáról a hálóba vágódott. Ebben a felvonásban ismét sok volt a pontatlanság, de ezúttal több alkalommal a jó védekezés akadályozta meg a gólszerzést, például remek blokkok vagy kapusvédések formájában. Az oroszok Prokofjeva második találatával ismét közelebb zárkóztak, sőt, akár egyre csökkenthették volna a különbséget, de kettős emberelőnyben sem sikerült betalálniuk, a játékrész hajrájában pedig a kapufa mentette meg a magyarokat. A harmadik nyolc perc utolsó orosz akciója azonban emberelőnyös góllal zárult.

A záró játékrészben Szücs pontos távoli bombája nyugtatta meg a magyar csapatot. A kétgólos előny percekig megmaradt a remek blokkoknak és néhány Magyari-védésnek köszönhetően, de támadásban nem sikerült növelni a különbséget. A rivális legjobbja, Prokofjeva ráadásul négy perccel a vége előtt harmadszor volt már eredményes. A magyar támadójáték kifejezetten akadozott. Gyöngyössy lövése utat talált a kapuba, viszont Ivanova azonnal válaszolt, így az utolsó két perc minimális magyar előnyről indult. A hajrában az oroszok két fórt is kaptak, s bár az elsőt elpuskázták, a másodikat a meccs legeredményesebb játékosa, Prokofjeva gólra váltotta, így döntetlennel zárult az összecsapás.

A magyarok szerdán, közép-európai idő szerint 7 órakor a címvédő és világbajnok amerikaiak ellen ugranak medencébe.

 Bíró Attila szerint igazságos döntetlen született a mérkőzésen.

"Talán kicsit közelebb álltunk a győzelemhez. Volt tartása a csapatnak, a végére talán kissé elfáradtunk, ez is tanulság, hogy talán többet kell cserélni" - mondta a kapitány. Hozzátette, többet kellett volna dolgozni védekezésben, hogy több szerencséjük legyen. "Ezek a meccsek a negyeddöntőről szólnak, ott kell majd a legjobban játszani" - hangsúlyozta.

Gurisatti Gréta úgy vélte, van okuk a csalódottságra, mert megnyerhették volna a meccset.

"Jól játszottunk. Amit megbeszéltünk, hogy higgadtan vigyük végig a támadásokat, azt megcsináltuk. Egy-két kihagyott nagy ziccer viszont megbosszulta magát. Nem kell a kardunkba dőlni, a meccs a kezünkben volt, és az látszott, hogy ha jól játszunk, mindenkit meg tudunk verni" - nyilatkozta.

KESZTHELYI-NAGY RITA csapatkapitány a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Óriásit küzdött a csapat és mégsem lett meg a győzelem. Keszthelyi Rita csalódott, de ne legyél csalódott, mert ha ez a csapat így tud küzdeni, így tud játszani - az élet majd visszaadja...

- Nem hiszek abban, hogy az élet visszaadja, mert akkor az előző két olimpián is valamit visszaadott volna...

Nyilván azért is fáj, mert az utolsó gólnál az én blokkom mellett ment el a labda. Az egész mérkőzés abszolút az előny-hátrányon múlt, azon, hogy nem jól értékesítettük az előnyeinket, ők viszont sokkal többet be tudtak lőni. 

A következő mérkőzéseken lehet javítani, ahogy mondtad, nem szabad csalódottnak lenni. Nekünk ez volt az első mérkőzésünk, az minden világeseményen nagyon nehéz, de úgy érzem, van mire építenünk, a hat a hat elleni védekezésünk jó volt. Mondom, az emberhátrányon-emberelőnyön csúszott el az egész.

- Meglepett titeket ez a játékvezetői felfogás? Lehetett erre készülni?

- Nyilván készültünk rá, az elmúlt időszakban könnyebben adták a kiállításokat. Ma az elején sokkal több előnyt kaptunk, amiket nem tudtunk értékesíteni, a végén pedig már nem igazán kaptunk ítéletet. Az is sokat számít, hogy eggyel kevesebben vagyunk, nehezebb elosztani a feladatokat, eleve azt kitalálni, hogy egy kapus vagy egy mezőnyjátékos ne játsszon. Ehhez alkalmazkodtunk, nem foglalkoztunk ezzel. 

Ez a sportág eszméletlenül szubjektív, nincsen sajnos leírva "full konkrétan", hogy ez kiállítás, ez nem, van, akinél ez kiállítás, van, akinél nem. Én azt gondolom, hogy ezzel nem szabad foglalkozni, megvoltak az első félidőben a lehetőségeink, csak nem tudtunk velük úgy élni, ahogy azt elvárjuk magunktól.

- Kétnaponta játszotok, következnek az amerikaiak, akikre mindig fenjük a fogunkat...

- Itt már minden mérkőzés eszméletlen nehéz, azért is, mert közben magunkat kell építenünk, növelni az önbizalmunkat, hogy jól játsszunk majd akkor, amikor a keresztbe játszás jön. Az amerikaiakat is el lehet kapni ezzel a bíráskodással. Magunkkal kell foglalkoznunk, a saját hibáinkkal, azokat kijavítani.


Tokió, 2021. július 26. Magyari Alda, a magyar válogatott kapusa gólt kap a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornája első fordulójában az Orosz Olimpiai Csapat ellen játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án. Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10:10. MTI/Kovács Tamás


Korábban, hétfőn:

Egyesült Államok-Kína 12:7 (4:4, 2:2, 3:0, 3:1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont/2 mérkőzés, 2. Orosz Olimpiai Csapat 3/2, 3. Magyarország 1/1, 4. Kína 0/2 (24-30), 5. Japán 0/1 (4-25)