FACEBOOK

Budapesti BL-torna - dr. Merkely Béla válaszai a vlv kérdéseire

Budapesti BL-torna - dr. Merkely Béla válaszai a vlv kérdéseire
hozzászólás, 2021.03.10.

A múlt heti budapesti BL-tornán kiszűrt pozitív Covid-eset kapcsán a vlv írásban juttatta el kérdéseit dr. Merkely Bélához, a rendezvény egészségügyi hátteréért felelős szakemberhez. A Semmelweis Egyetem rektora elküldte válaszait, íme, az interjú:


ELŐZMÉNYEK:

Lyukas volt a buborék? Covid-fertőzött montenegrói játékos szerepelt a Fradi ellen a BL-tornán

Budapesti BL-torna - Vári Attila válaszai a vlv kérdéseire


Dr. MERKELY BÉLA a vlv-nek:

- Összesen hány teszt zajlott le a márciusi budapesti BL-tornával összefüggésben? Hány résztvevőre terjedt ki a tesztelések köre?

- 372 résztvevő volt a márciusi BL-en, és mintegy 950 PCR tesztet  és 630 Antigén gyorstesztet végeztünk

- Megerősíti-e azt az információnkat, hogy egy "átlagos részvevő" (játékos) négy alkalommal esett át PCR-tesztelésen és kétszer gyorstesztelésen a torna előtti és alatti időszakot együtt nézve?

- A játékosok három alkalommal PCR- és két alkalommal Antigén-gyorstesztelésen estek át protokoll szerint. A terveken felül a LEN kérésére a Ferencváros és a Herceg Novi játékosait  még egy alkalommal PCR-ral és Antigén-teszttel is vizsgáltuk.

- Mekkora apparátus végezte a munkát az egészségügyi háttérszervezetben?

70 fő alkotta az egészségügyi csapatot.

- Úgy tudjuk, hogy - legalábbis a magyar csapatban - már voltak olyanok, akik megkapták a koronavírus elleni első védőoltást. Van-e erre vonatkozó statisztikai adat a résztvevők teljes körét illetően? Lehet-e azt mondani,, hogy ha valaki védőoltással érkezett, annak minimális volt az esélye a megfertőződésre?

- Pontos adataink nincsenek, de biztosan nem volt  olyan játékos, aki mindkét oltást megkapta a verseny kezdetéig.

- Hogyan történhetett meg, hogy a montenegrói csapatban az egyik esti meccsen játszott egy olyan vízilabdázó, akinek aznap reggel levett tesztmintája pozitív eredményt mutatott, de ez az eredmény csak a már lejátszott mérkőzés után vált ismertté? Itt egy rendszerhibáról van-e szó, aminek korrigálását kezdeményezték?

A montenegrói csapatban az említett játékos csütörtökön a mérkőzés előtt néhány órával, 13.30-kor lett tesztelve Antigén- és SARS-COV-2 PCR tesztekkel. Az Antigén-teszt eredménye negatív lett, ami azt jelentette, hogy a protokoll szerint a mérkőzésen biztonsággal részt vehet, mivel a negatív Antigén-teszt gyakorlatilag kizárja a fertőzőképességet. A PCR vizsgálatot a másnapi hazautazás biztonságos kivitelezéséhez a LEN kérésére végeztük el. A PCR teszt eredménye 12 órás időtartamra, a protokollnak megfelelően érkezett meg és nem késve. A negatív Antigén- és pozitív PCR teszt azt jelenti, hogy életképes fertőző vírus még nincs a sportoló nyálkahártyáján. Azonban másnapi hazautazást már nem tesz lehetővé, ezért a sportoló karanténba került, másnapi Antigén tesztje már pozitív volt. A válasz egyértelműen világossá teszi, hogy sem rendszerhiba, sem egyéb hiba nem történt, a pozitív esetet időben észleltük és izoláltuk a protokollnak megfelelően, a rendszer jól működött.

- Mi lehet a magyarázata annak, hogy az érintett játékos korábban - már Budapesten - negatív teszteket produkált, ezek után lett Covid-pozitív? A vírus már korábban a szervezetében lehetett és a tesztek hiba százalékával találkoztunk, vagy az illető a buborékban fertőződött meg? Vizsgálták-e külön ezt a kérdést?

A játékos első magyarországi tesztje három nappal a mérkőzés előtt volt, tehát feltehetően a Montenegróban elvégzett teszt után, a Magyarországra történt beutazás során fertőződhetett meg. Arra vonatkozólag, hogy a sportoló esetlegesen elhagyta volna a buborékot a magyarországi tesztelés után, nincs információnk.

- A pozitív tesztről szóló információ "kézhez vételekor" milyen intézkedések történtek? Végeztek-e azonnali kontaktfelmérést, s voltak-e további intézkedések? Mi lett az érintett játékos sorsa, mennyi időre került budapesti karanténba, ott egyedül töltötte/tölti az időt vagy más(okk)al?

A pozitív eredmény kézhez vételekor azonnal izoláltuk a játékost, karantént rendeltünk el, a játékos kontaktkutatását elvégeztük, mindkét csapatnál ismételt Antigén- és PCR-tesztelést végeztünk, továbbá ellenőriztük a játékos Antitest-szintjét. Az illetékes hatóságot és az érintett csapatokat késedelem nélkül értesítettük. A játékost és szoros kontaktját külön-külön izoláltuk és jelenleg is karanténban vannak, a hatósági előírásoknak megfelelően, ennek feloldását a hatóság fogja elrendelni a járványügyi megfigyelés lejártakor, a játékos esetében a PCR-t követő 10. napon.

- Volt-e más gyanús eset a torna során, mutatott-e tüneteket bárki, ami intézkedést követelt?

- Más gyanús eset a játékosok között nem volt.

- A tapasztalatok alapján tesznek-e javaslatot a LEN Covid-protokolljának módosítására? Ha igen, milyen konkrét változtatásokat kezdeményeznek?

- A LEN-nel közösen kialakított protokollt alkalmazunk. A protokollt folyamatosan adaptáljuk a mindenkori hazai eljárásrendnek és a járványügyi helyzetnek megfelelően. Ezen sikeresen feltárt eset nem igényli a protokoll változtatását, kontakt fertőzések nem alakultak ki.

- Köszönöm a kérdéseinkre adott válaszokat!