FACEBOOK

Varga Zsolt: ,,Nehéz lesz, de mindent megteszünk,, - vlv-interjú

Varga Zsolt: ,,Nehéz lesz, de mindent megteszünk,, - vlv-interjú
hozzászólás, 2020.12.14.

Kedden megkezdi szereplését a BL-főtábla budapesti tornáján a Ferencváros. Az előjelek nem túl kedvezőek: a Fradi hosszú-hosszú veretlenségi sorozat után a bajnokságban a Szolnoktól és az OSC-től is kikapott. A vlv start előtti beszélgetésre kérte Varga Zsolt vezetőedzőt.


VARGA ZSOLT (FTC-Telekom Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- A sérülések, betegségek sajnos nem egyik napról a másikra szűnnek meg, tudomásul kell venni, hogy ez hosszabb folyamat. És nemcsak a térdsérülést szenvedett két játékosról van szó, akik folyamatosan gyógyulnak ugyan, játszanak is, a rásérülés veszélye elmúlt, de még messze vannak a régi formájuktól, fizikai állapotuktól. Az elmúlt néhány hónapos időszak mindenkit megviselt, betegségek is sújtottak minket, az egyik fontos játékosunk például gyomorfertőzésen esett át, hét kilót fogyott. 

Ha megnézem a bajnokság élén álló három csapatot, tehát azt a két gárdát, amelytől kikaptunk most és minket, mindegyünknek volt hullámvölgye, nem is kicsi. Mi sajnos most vagyunk benne, az elmúlt idők sok viszontagsága nálunk most érezteti a hatását. A játékosok neve ott van a nevezési listán, e nevek hallatán mindenkinek van felidézhető emléke, de sajnos korántsem vagyunk abban a formában, mint amilyen kép rögzült róluk mindenkiben. 

Mindig azt mondtam: a fontos, nagy mérkőzésen tudjuk felmérni, hogy igazából milyen állapotban vagyunk. Hát most kiderült, nem vagyunk jó állapotban, ez egyértelmű. Most ennek tudatában kell dolgozni, elsősorban fejben kell ott lennünk, megmutatva, hogy milyen kemény férfiak vagyunk. Az a feladat, hogy ebben a helyzetben a lehető legjobban összeszedjük magunkat és amit csak lehet, hozzunk ki ebből a három BL-meccsből. Nehéz lesz, de mindent meg fogunk tenni.



Két olyan csapattal játszottunk vesztes meccset a bajnokságban, amelynek megvolt a nemzetközi ritmusa. Mindketten komoly tétmeccseket játszottak a BL-selejtezőkön, illetőleg az Eurokupában, nekünk ez óriási mértékben hiányzott, hiányzik. Hangsúlyozom, nem pusztán a nehéz ellenfél, hanem az ilyen súlyú ellenfelekkel szemben a sorozatterhelés során kialakuló játékritmus is.

Természetesen a vesztes meccsek is sok tanulságot hoztak, láttuk, hogy hol tartunk, tudjuk, hogy mibe kell belenyúlni.

- Mekkora rajtatok a nyomás? Nemcsak arra célzok, hogy címvédők vagytok és hogy hazai pályán játszotok majd, hanem arra is, hogy a sorsolásnál egyértelműen könnyebb ellenfelek jutottak nektek...

- Van nyomás, de ezzel együtt kell élnünk nagyon régóta, egyébként is ez a profi sport velejárója. Nem ebben látom az estleges problémát, hanem inkább a játékban mutatott formánkban és ettől nem függetleníthetően a játékosok fizikai állapotában. Nagy koncentrációra, fegyelmezettségre lesz szükség, arra, hogy egymásért játsszunk. 



- Az ellenfelekre hogy tudtatok készülni? Eléggé leállt az európai vízilabdaélet, voltak videóitok?

- Láttuk őket, vannak felvételeink, de újra azt mondom, most aztán különösen igaz az, hogy elsősorban a saját játékunkat kell megoldanunk, a meccshiány következményeit kell leküzdeni. És még arra is vigyázni kell, hogy a korábban már említett ritmus híján ne vigye el a játékosokat a hév, ne kezdjünk rohanni, fegyelmezetten építsük fel és főleg fejezzük be a támadásainkat. Természetesen a védekezésre is ugyanez vonatkozik, onnantól kezdve, hogy egy támadásunk végeztével hogyan zárkózunk vissza. Ha ezekben az alapvető dolgokban megfelelő tartást tudunk mutatni, akkor rögtön rendezetté válik a játékunk képe, s ez az önbizalom terén, a választott megoldások hatékonyságában is meg fog mutatkozni. Ez most a legfontosabb feladat. A lélek, meg a szív az, ami át tud minket lendíteni a jelenlegi állapoton.

- Beköltöztetek a margitszigeti "buborékba". Milyen ott az élet, hogy érzitek magatokat?

- Nagyon szigorúak a szabályok, nincs még séta sem a Margitszigeten, csak a szálloda, edzés és meccs. Olyan, mint amikor külföldön vagyunk együtt, illetve van még néhány furcsa szigorítás is a vírushelyzet miatt.

- ?

- Mindenki negatív teszttel költözött be, együtt van a társaság, a fiúk egy öltözőben öltöznek, egy szobában laknak páronként, ugyanakkor például az étkezésnél szétültetnek minket egyesével az asztalokhoz, mert ez a szabály... Maga a bezártság nem okoz gondot, normális időszakban, ha külföldön vagyunk, akkor is alig mozdulunk ki, legfeljebb egy-egy rövid sétára, ilyen szempontból nem érzünk plusz terhet a Covid-buborék miatt. Sőt! Én azt mondom, nekünk ez az együttlét is hiányzott kicsit az elmúlt hónapokban, ennek van egyfajta csapatépítő jellege, ami javíthatja a játék eredményeségét. 



- Végezetül azért csak fel kell tennem a kérdést: mit vársz a tornától, hogyan rangsorolod várható teljesítményük szerint az ellenfeleket?

- Ránézésre és a feldolgozott videók alapján a Bresciát tartom a legnehezebb ellenfélnek, majd a Hannovert és utána a Herceg Novit. Ettől függetlenül teljes erővel nekimegyünk már első nap a Herceg Novinak, meg kell szereznünk ellenük mindhárom pontot. Aztán meglátjuk már ezen a meccsen is, hogy az eredmény hogy alakul, s utána hogyan tudok a cserékkel variálni, hiszen 15 játékosból kell majd naponta kijelöli a 13-at.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok nektek az egész hétre!


A Fradi mérkőzései a budapesti BL-tornán

December 15., kedd

16.30 Jadran Herceg Novi-FTC - M4 Sport, vlv (szöveges élő)

December 16., szerda

16.30 FTC-Brescia - M4 Sport, vlv (szöveges élő)

December 17., csütörtök

16.30 Hannover-FTC - M4 Sport, vlv (szöveges élő)