FACEBOOK

Csereok lesz a Covid - Megkezdte a felkészülést a női válogatott az olimpiai selejtezőre

Csereok lesz a Covid - Megkezdte a felkészülést a női válogatott az olimpiai selejtezőre
hozzászólás, 2020.11.30.

Hétfőn megkezdte a felkészülést a januári olimpiai selejtezőre a magyar női vízilabda-válogatott. Hathetes munka vette kezdetét, amelyben 17 játékos vesz részt. Bíró Attila szövetségi kapitánytól az aktuális helyzetről, a felkészülés menetéről és a Covid-helyzetnek az olimpiai selejtezőkre gyakorolt várható hatásáról érdeklődtünk.


BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- A Margitszigeten kezdődött meg a munka, a játékosok mindegyike negatív Covid-teszt birtokában érkezett az uszodába. A vírushelyzet természetesen sok szempontból rányomja a bélyegét a felkészülésre, nem nagyon lehet előre tervezni, hétről hétre, napról napra változhatnak a viszonyok, ezért heti edzéstervek alapján készülünk, gondot okoz megfelelő edzőpartner találása is.

Az elnyújtott Magyar Kupa-torna és a bajnokság megfelelő alapot adott, a lányok jó fizikai állapotban vannak, az edzések során ezt igyekszünk megőrizni és nagy súlyt helyezünk majd a mentális felkészülésre. Azért 17-en vesznek részt a munkában, mert nem akartam bővebb keretet, de a fejemben megvan azoknak a neve, akiket számításba veszek szükség esetén, tehát, ha ne adj isten pozitív tesztek miatt ez indokolttá válik.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem tervezik az olimpiai selejtezőtorna elhalasztását. Pontosan tudjuk, hogy a tokiói részvételünk egyetlen mérkőzésen dől el, az ellenfél vagy a házigazda Olaszország vagy Hollandia lesz. Természetesen ennek tudatában készülünk, a taktikai munka során már kifejezetten e két csapat játékának jellegzetességei lesznek a középpontban.

A szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy a FINA a Covid-helyzet miatt tett némi engedményt: mind a női, mind a férfi selejtezőtornára 13+2 játékost nevezhetnek majd a részvevő országok. A +2 vízilabdázó abban az esetben lesz becserélhető, ha az "alapcsapatból" pozitív vírusteszt miatt, a helyszínen kell kihagyni valakit. (A torna kezdete előtt és a csoportmeccsek végeztével is végigtesztelik majd az összes részvevőt.) Még fut egy magyar kezdeményezés, amely négyre javasolja felemelni a cseréhető pólósok számát. (A hamarosan kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságon a torna közben hat játékost lehet felváltani ilyen módon.)

MInt ismeretes, magán az olimpián 12 játékos és egy cserember lehet majd ott csapatonként úgy, hogy a csere a lelátón ülhet és nem tartózkodhat csapatával együtt az olimpiai faluban. E téren egyelőre nincs hír semmilyen változtatási szándékról.

A vlv kérdésére Bíró Attila beszámolt arról, hogy a 17-es keret öt tagja esett át korábban a Covid-fertőzésen. 


A válogatott 17-es kerete:​

Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros) - kapusok,
Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC) - mezőnyjátékosok.

A válogatott stábja:

Bíró Attila szövetségi kapitány, Tóth László másodedző, Áts Bertalan kapusedző, Ágó Renáta szárazföldi edző, Takács Orsolya csapatmenedzser, dr. Pavlik Attila csapatorvos, Horváth Ákos masszőr, dr. Csernus Imre mentális felkésítésért felelős szakember, Buza Balázs videóelemző.


Női olimpiai selejtező, Trieszt (Olaszország), 2021. január 17-24.

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia
B csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán

Címkék:
Bíró Attila