FACEBOOK

Aaron Younger: ,,Tetszik a magyar kultúra és mentalitás,,

Aaron Younger: ,,Tetszik a magyar kultúra és mentalitás,,
hozzászólás, 2018.06.11.

Az ausztrál-magyar Aaron Younger Szolnokról a Népligetbe teszi át székhelyét, s a 26 éves játékos szerződtetése tovább erősíti az új szezonnak ősszel nagyra törő tervekkel nekivágó Ferencvárost. vlv-interjú:


AARON YOUNGER a vlv-nek:

- Mennyi időre kötelezted el magad?


- Két évre.

- Mi az ok?

- Három évig voltam Szolnokon, nagyon szerettem ott lenni, de úgy éreztem, hogy eljött a váltás ideje. A Fradi bizonyult a legjobb opciónak, ezért költözünk Budapestre.

- Ezek szerint máshonnan is voltak ajánlatok?

- Igen.

- Külföldi is vagy csak magyar?

- Külföldi is.

- Hogy érezted magad Szolnokon, ahol nagyon komoly szerepet vállaltál az elmúlt évek nagy sikereiben?

- Nagyon élveztem ezt a három évet, remek volt a közösség, a csapat, nemcsak szakmai szempontból, hanem a medencén kívül is. Sanyit (Cseh Sándor vezetőedzőt - a szerk.) is nagyon szeretem, csak köszönttel tartozom, mert amikor Dubrovnikból Szolnokra igazoltam, nem lehetett tudni, milyen lesz, kicsit a bizonytalanságba ugrottam bele, de olyan három év lett belőle, amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok mindenkinek.

Ami a játékban betöltött szerepemet illeti, nehéz erről mit mondani, a csapat volt jó. Mindenkinek megvolt a pozíciója, ez nagyon jól volt megkomponálva és úgy gondolom, ha más játékos lett volna a pozíciómban, nem én, lehet, hogy ugyanilyen sikeres lett volna a Szolnok.

- Ez dicséretre méltó szerénység! Milyen Magyarországon élni? Milyenek a hétköznapok, megvan-e már a kellő komfortérzeted, hiszen ez nem a szülőhazád?

- Már hat évet töltöttem itt, és akikkel együtt dolgoztam, mind nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velem. Jól érzem magam, tetszik a magyar kultúra és mentalitás, a nyelvet még gyakorolnom kell...



- Éles viták voltak-vannak Magyarországon arról, hogy milyen legyen az idegenlégiósok szerepe a bajnokságban, hányan játszhassanak egy csapatban. Erről mi a véleményed? Különösen az esetleges szigorítások érintettjeként, hiszen kettős állampolgár vagy ugyan, de nyaranta az ausztrál válogatottban lövöd a gólokat...

- Úgy gondolom, hogy a magyar bajnokság a legerősebb, sokkal erősebb, mint a többi európai országé. Ahhoz, hogy ezt a szintet tartani lehessen vagy esetleg még tovább erősíteni a színvonalat, szükség van külföldi játékosokra, mert nincs annyi magyar vízilabdázó, amennyire szüksége van ennyi jó csapatnak. 

Ami a kérdés másik részét illeti, csak a magam nevében tudok nyilatkozni. Itt élek, magyar feleségem van, egyéves kisfiam, ez nyilván más helyzet, mint azoké, akiknek nincs ilyen kötődésük az országhoz és úgy kapják meg a magyar állampolgárságot.

- Nem tudom, képben vagy-e arról, hogy Magyarországon a Fradi nem egy egyszerű klub, annál sokkal több - és nemcsak vízilabdában, hanem az egész sportéletben...

- Igen, tisztában voltam korábban is ezzel, hallottam másoktól és személyesen is tapasztaltam különböző sportágak versenyeit nézve, azóta pedig, hogy tudom, oda szerződök, természetesen még jobban figyelem az ezzel kapcsolatos híreket.

- Láttad azokat a videókat, amelyek az FTC focimeccsén készültek a Groupama Arénában arról, hogy miként köszöntötték a Fradi bajnoki címet szerzett vízilabdacsapatát?

- Igen.

- Hogy tetszettek azok a képek? Megérintettek kicsit abból a szempontból, hogy jövőre esetleg rád is ilyen pillanatok várnak...?

- Igen. Nagyon remélem, hogy egy év múlva én is átélhetem ugyanezt és azt is, hogy a klub szurkolói ugyanilyen elánnal fogják támogatni jövőre is a csapatot.



- Szakmailag mire számítasz?

- Azt mondták nekem, hogy a Fradi olyan csapatot épít, amely szeretne mindent megnyerni. Én konkrétan a BL final eight végső döntőjébe várom már jövőre a csapatot.

- Mit fogsz tenni személy szerint ennek érdekében?

- Jól kell játszanom. :-) Igyekszem úgy teljesíteni, hogy ez sikerüljön. Nagyon fontos, hogy csapatszinten minden jól működjön, látható, hiába vannak nagyon jó játékosok a Pro Reccóban, nem tudták megnyerni a Bajnokok Ligáját a hétvégén.

- Te jó csapatjátékosnak tartod magad?

- Igen.

- A leendő játékostársak egy részét már ismered.

- Igen, többükkel játszottam egy csapatban és nagyon jó barátom Stefan Mitrovics, úgyhogy nem gondolom, hogy bajom lesz a beilleszkedéssel.

- Jön a válogatott szezon - "elválnak útjaink". Mire készülsz az ausztrálokkal és hogy látod a magyar válogatott helyzetét a nyári nagy tornák előtt?

- Ausztrália nem játszik túl sok válogatott mérkőzést, ezért a Világligát és a Világkupát próbáljuk felhasználni a csapatépítésre, arra, hogy a fiatal játékosok minél több tapasztalatot szerezzenek. A mi célunk igazából már most az olimpiára való felkészülés.

A magyar válogatott már csak a tavalyi világbajnokságon mutatott teljesítménye alapján is jó csapat, szerintem joggal tűzheti ki célul az aranyérem megszerzését a nyári versenyeken. A gond az, hogy két hét alatt sok meccset kell játszani, nagyon rövid idő alatt dől el minden, de van esélye az Európa-bajnoki címre a magyar csapatnak. 

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres szereplést kívánok az új klubodban!