FACEBOOK

Honvéd-BVSC - egy visszavont gól története

Honvéd-BVSC - egy visszavont gól története
hozzászólás, 2018.03.07.

Különleges jelenet szemtanúi voltak a Kőér utcai Honvéd-BVSC bajnoki meccs nézői. Egy BVSC-gólt követően az ellenőr "szolgálatba helyezte magát" és visszavonta az egyik bíró által már megadott találatot. Megmutatjuk az esetet - és meg is magyarázzuk. 


Az eset a harmadik negyed felén túl, 7:6-os hazai vezetésnél történt. A BVSC emberelőnyben támadott és Szabó Bence lövését Decker Attila úgy védte, hogy a labda magasra vágódott és a "plafonhoz" érve pattant vissza. Emiatt a zsűri oldalán bíráskodó Veilandics Zoltán kikérte a labdát, hogy feldobással indítsa újra a játékot. Sokáig rendezgette a medencepart előtt a labda megszerzésére készülő Létay Krisztiánt és Szivós Mártont. A feszültséget Szivós Marci bírta kevésbé jól, a bíró még csak készülődött a labda bedobására, amikor ő már felágaskodott és testével oldalazva, ellenfelét elnyomva igyekezett jó pozíciót szerezni. Ám a labda még nem jött, sőt, amikor a bíró észlelte a honvédos játékos agresszív "előkészületeit", úgy döntött, hogy szabaddobást ítél az ellenfél javára. A kezével azonban először balra mutatott, amerre a hazaiak támadtak, majd jobbra, jelezve, hogy a BVSC támadhat. A mezőny közben elindult a másik kapu felé. Leghamarabb Szabó Bence észlelte a "valódi" döntést, visszafordult, otthagyva a már a másik irányba induló többieket, s a Honvéd kapuja felé kezdett úszni. Létay a szabaddobásból neki passzolt, ő pedig Decker Attila feje fölött belőtte a labdát a kapuba. A bíró gólt ítélt, ám az ellenőr, Novotta Sándor és a másik oldalon bíráskodó Kovács Cs. Tamás megállították a játékot. Érvénytelenítették a gólt és megismételtették a bírói feldobást.

(Az eset egyébként sokba került az éppen kispadon tartózkodó Kiss Gergelynek, akit "megjegyzései" miatt cserével, végleg kiállítottak, sőt, úgy tudjuk, fel is jelentették őt a bírók, így az ügyben fegyelmi tárgyalás lesz.)

A szövetség Ellenőri Bizottságának elnökétől az eset részleteiről, "elvi megalapozottságáról" érdeklődtünk, s arról, hogy a nem túl gyakori ellenőri beavatkozást milyen esetekben teszik lehetővé a szabályok.

MOLNÁR PÉTER a vlv-nek:

- A konkrét esetben nemcsak az ellenőr észlelte, hogy a döntés félreérthető volt, emiatt a BVSC érdemtelenül került előnyös helyzetbe, s azt kihasználva ért el gólt, hanem a másik játékvezető is. Ő sípolt, kikérték a labdát és átment a zsűri oldalára, hogy az ellenőrrel közösen hozzák meg a megfelelő döntést. A hiba egyébként megmutatkozott a játékvezető értékelési pontszámában.

Ami a kérdés másik részét illeti: egy kézikönyv szabályozza, hogy az ellenőrnek milyen feladatai, lehetőségei, jogai vannak és mi a felelőssége. Két esetben előírás, hogy be kell avatkoznia: ha brutalitást tapasztal, amit a játékvezető nem vesz észre vagy rosszul ítél meg és akkor, ha bírói műhiba bekövetkezését akadályozza meg a fellépésével. (Természetesen az továbbra is ellenőri feladat, hogy a zsűri hiba esetén a játékot megállítsa és az esetről a játékvezetőket tájékoztassa, de az ítéletet ebben az esetben is csak a játékvezetők hozhatják meg.) Az itt történtek nem tartoznak ezen esetek közé, azonban úgy gondolom, helyes, a játék szellemének megfelelő intézkedés történt, még ha nem is szeretnénk, hogy a jövőben megszaporodjanak a hasonló ellenőri beavatkozások.

Egyébként az említett kézikönyvet hamarosan nyilvánosságra hozzuk a szövetség honlapján, hogy annak tartalmát ne csak az ellenőrök ismerjék, hanem a vízilabdaélet szereplői, az edzők és a játékosok is. Ezeket a szabályokat egy éve tesztelgetjük és most jutottunk el arra a szintre, hogy véglegesnek tekinthetők, célszerű tehát, ha mindenki tud róluk.


A meccset egyébként 10:9-re a Honvéd nyerte, a találkozó összes gólja megtekinthető a forduló fejleményeiről készült tudósításunkban.

Az ominózus jelenet felvétele (a képanyagot a Honvéd Médiától és a BVSC-stábjától, Szűcs Leventétől kaptuk):