FACEBOOK

A mentáltréner optimista - ez a csapat bármire képes lehet!

A mentáltréner optimista - ez a csapat bármire képes lehet!
hozzászólás, 2017.07.16.

Milyen lelkiállapotban van a csapat? - kérdeztük a vb-rajt előtt a stáb tagját, Kenyeres András mentáltrénert.

Támogatónk a HerbaDoctor

KENYERES ANDRÁS a vlv-nek:

- Kénytelen vagyok ismételni magunkat: mint már nagyon sokan mondták, a hangulat jó. De tényleg jó! Ezt láthatod te is, valóban egyre jobb, úgy fogalmazhatnék, hogy várakozással teli. Amikor beköltöztünk a szállodába, ez egyben jeladás volt arra, hogy bizony, befordultunk a célegyenesbe. Nagyon-nagyon várjuk a mérkőzéseket, csak pozitívumokról tudok beszámolni, ami a csapatnál érzékelhető légkört illeti.

- Sokat voltál a csapattal, milyen módszereket használtál annak elérésére, hogy mentálisan rendben legyenek a fiúk?

- Volt, amikor együtt dolgozunk mindannyian, egyfajta workshopnak nevezhetjük ezt, egy témát én felvezettem, a többiek hozzászólhattak, elgondolkodhattak, tényleg együtt dolgoztunk. Kicsit olyan ez, mint egy előadás, amely interaktív, menet közben bevonják a hallgatókat.  Természetesen voltak egyéni beszélgetések is, ez is fontos, hiszen mindig előállhatnak problémák, amelyekkel foglalkozni kell, de ha nincsenek ilyenek, akkor is: egyre jobbak szeretnénk lenni, s ezért is tenni kell, nemcsak a gondok leküzdéséért. Korábban az volt a cél, hogy valaki bekerüljön a csapatba, most az, hogy csapatként egyre jobban dolgozzunk.

Fontos volt, vízválasztó, amikor meglett a 13 tagú csapat. A közös beszélgetéseken Märcz Tamással együtt azt boncolgattuk, hogy milyen lesz a vb, mit szeretnénk mi látni. Aztán egyenként mindenki elmondta a saját elvárásait, ez egy nagyon jó beszélgetés volt. Amire most nagyon fókuszálunk, az éppen a fókuszálás! Hogy mi az, amit ki kell zárni, ez egy hosszú lista, és mi az, amire nagyon figyeljünk, ez egy sokkal rövidebb lista. Persze beszélni sokat lehet erről, de megcsinálni nagyon nehéz.

- Egy példát kérek szépen!

- Mondjuk, beszéljünk a sajtóról...

- Ki kell zárni?

- Nem. A sajtó nagyon fontos. Ha nem tudnának rólunk, akkor ezt a sportot nem lehetne reklámozni, mindenféleképpen jót tesz. De a sajtónak is megvan a helye. Nem feltétlenül kell minden velünk foglalkozó cikket elolvasni, kommenteket végképp nem. Én mondtam is, hogy ha tehetném, mindenkit letiltanék erről ebben a két hétben. Ha jól játszottunk, azt tudjuk, nem kell megerősíttetni kívülről. Ha rosszul játszottunk, azt is tudjuk. Vannak interjúk, ilyen-olyan kérdések, ezeket meg kell válaszolni, van egy protokollja ennek, de fontos, hogy ne vigye el a gondolatainkat. A sajtóval ebben az időszakban nem az a baj, hogy időt vesz el, hanem inkább az, hogy eltereli más, nem megfelelő irányba a játékos gondolkodását, megnehezíti a mostani legfontosabb feladatra való koncentrálást.



- Lelki tényezőket tekintve a csapat készen áll? Mire viheti? Hogyan tudja majd leküzdeni a torna közben esetleg váratlanul keletkező akadályokat, ha lesznek ilyenek?

A világbajnokságon készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

- Azt mondtam mindenkinek: nem kérdés, hogy jönnek-e buktatók, nehéz helyzetek. Az a kérdés, hogy miként állunk fel ezekből. Biztos itt is el fog ez jönni. Azt gondolom, bármire képes lehet ez a csapat. Az igazi erejét akkor látjuk majd, amikor jön ez a bizonyos bukkanó. Ha jól megy és nyerünk, akkor könnyű barátnak lenni, ilyen esetben mindenki a "nyertünk" kifejezést használja. Ha nem sikerül, akkor már többes szám harmadik személyben beszélnek a kudarcról és azt mondják: "vesztettek". Az lesz mérvadó, hogy ha előáll ilyen kritikus szituáció - akár egy meccsen belül - akkor hogy állunk fel ebből. Képes lesz-e még jobban összezárni a csapat.

- És erre szerinted ez menni fog?

- Nostredamus nem vagyok, de azt gondolom, hogy igen. Nagyon optimista vagyok, de persze ez nem úgy fog történni, hogy kinyitjuk a szánkat és a sült galamb belerepül, dolgozni kell érte, ez biztos. Egy célunk van: a lehető legjobbat kihozni a csapatból. Hogy bármi is lesz, úgy fejeződjön be a vb, hogy elmondhassuk, mi mindent beleadtunk és nem maradt bennünk semmi olyan, ami még kijöhetett volna.

- Köszönöm szépen.

- Nagyon szívesen.

A VLV VB-ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL