FACEBOOK

U19 - Podgorica újabb fejlődést hozott

U19 - Podgorica újabb fejlődést hozott
hozzászólás, 2016.07.18.

Nagyon jó U19-es magyar válogatott formálódik! A Horkai György-Kis István-Tóth Kálmán hármas munkája nyomán kezdenek jönni az eredmények is, a hétvégén második helyen végzett a csapat egy erős montenegrói tornán, megelőzve a szerbeket. Kis István vezetőedzőtől és két játékostól kértünk értékelést.

A torna nagyon komoly szakmai értékű verseny volt, akkor is, ha néhány eleme nem ezt igazolta. (A program felhőszakadás miatt borult, a nyitott uszodától egyórás buszozásra volt szükség, hogy fedettbe kerülhessen át a Montenegró-Magyarország meccs, aztán kicsit furcsa volt az is, hogy a hazaiakkal vívott mérkőzésünket montenegrói és szerb bíró vezette...)

Tulajdonképpen megtisztelő, hogy a torna szervezői úgy éltek a program kialakításában meglévő lehetőségükkel, hogy pénteken délelőttre rakták a szerb-magyar meccset, majd aznap estére a Montenegró-Magyarország találkozót. Ez azt bizonyítja, hogy minket tartottak a legveszélyesebb ellenfélnek, mindenképpen egy alaposan elfáradt magyar válogatottal akartak találkozni. (Ez egyébként sikerült is nekik...)

A PODGORICAI TORNA EREDMÉNYEI SOK MAGYAR GÓLLAL

Horkai György ezúttal nem tartott a szeptember 11. és 18. közötti hollandiai Európa-bajnokságra készülő csapattal, a vb előtt álló ifjúsági válogatottal "foglalatoskodott" a Margitszigeten. A juniorok edzőjét minden meccs után hívtuk aktuális nyilatkozatért, a tornát követően pedig egy kis általános értékelést kértünk tőle.

KIS ISTVÁN a vlv-nek:

- Mindenki nagyon örült a második helynek, ez nagyon jó eredmény. A szerbeket meg tudtuk verni, s különösen értékes ez a siker annak fényében, hogy kétgólos hátrányból sikerült megfordítanunk azt a meccset. Az ausztrálok elleni meccset végig kézben tartottuk, szerintem ez váltotta ki az ellenfél játékosaiból az erős agresszivitást, egyszerűen nem tudtak gólt lőni nekünk, nem bírták, durvasággal, sorozatos provokálással próbáltak jobb helyzetbe kerülni. A Hollandia elleni találkozón a korai időpont és a több kieső ellenére magabiztos győzelmet arattunk, még ha közben voltak is kihagyások, főleg a helyzetkihasználás terén. Egyedül a Montenegró elleni mérkőzés árnyékolja be egy kicsit a tornán való magyar szereplést. Lehetne hivatkozni a körülményekre, arra, hogy aznap délelőtt még a szerbekkel játszottunk, közvetlenül a meccs előtt utazni is kellett, nem csoda, hogy elfáradt a társaság, de így sem kaphattunk volna ki öt góllal, nem is volt ekkor különbség a két csapat között. Ebből lehet tanulni és kell is, hiszen az Eb-n egy csoportban leszünk Montenegróval, arra a meccsre nagyon fel kell majd készülni.

- Mennyit fejlődött a csapat, hogy látod?

- A belgrádi tornához képest egységesebb volt a csapat, jól játszottunk, elégedett voltam. A szoros védekezés nagyon jól ment, ugyan időnként be-becsúszott egy-egy hiba, de ebben a periódusban ez még megengedhető. Az emberfórokat is jó százalékkal lőttük be, jól játszottuk meg a fánál lévő embereket, ebben nagyon sokat fejlődtünk. Végezetül szeretném megköszönni Tóth Kálmán edző kollégám munkáját!

- Hogyan tovább?

- Hétfő-kedd pihenő, szerdán reggel 9-kor folytatjuk a felkészülést.




VOGEL SOMA csapatkaptány a vlv-nek:

- Nem telt el sok idő a belgrádi tornánk óta, de ettől függetlenül a játékunk lényeges változásokon ment keresztül. Okulva a korábbi mérkőzéseinkből, a lefordulásgólokat kiszűrve tudtuk megverni Szerbiát, illetve sikerült két negyedig Montenegróval is szoros meccset játszani, de sajnos a végére a fáradtságunkból adódóan buta gólokat ajándékoztunk az ellenfelünknek és már nem volt esélyünk nyerni a mérkőzés végén.

Hollandia és Ausztrália ellen, úgy gondolom, jól játszottunk, végig uraltuk a mérkőzést, bár a helyzeteink kihasználása terén javulnunk kell, ez eredményezte Hollandia ellen a szorosabb eredményt. Összességeben elégedett vagyok a csapat teljesítményével és a második helyezéssel is. Edzünk tovább, visszanézzük a mérkőzéseket és kijavítjuk a kisebb-nagyobb hibáinkat. A következő fontosabb állomás az olaszországi edzőtábor. Kíváncsian várom, hogy milyen érőt képviselnek az olaszok.

- Ha holnap kezdődne az Eb, hova pozicionálnád a csapatot, van esélyesebb nálunk?

- Én nem vettem észre nagyobb különbséget a többi csapat és közöttünk, ha ki tudjuk küszöbölni a saját hibáinkból kapott gólokat, illetve higgadtan, pontosan fejezzük be a helyzeteinket bárkit képesek vagyunk megverni. A cél kitűzve, már csak teljesíteni kell!




VADOVICS VIKTOR a vlv-nek:

- Mint a belgrádi torna ez is nagyon hasznosnak bizonyult szerintem. A legfontosabb nap a pénteki volt, amikor reggel a szerbekkel, majd este a montenegróiakkal találkoztunk. A fejlődés egyértelműen latszik, mivel a szerbek már nem tudtak ellépni akar 4-5 góllal, ezért meg is tudtuk nyerni a meccset. Természetesen mindenki győzni akart minden mérkőzésen, de nem szabad elfelejteni, hogy ez az időszak még a felkészüléshez tartozik és az elsődleges szempont a jó játék ami meg is volt a montenegrói meccs harmadik és negyedik negyedét leszámítva. Ott volt némi probléma az összhanggal és biztos vagyok benne, hogy a délelőtti szerb meccs sokat kivett belőlünk ezért sem tudtuk tartani az eredményt. Látszik, hogy sokat kell meg fejlődnünk, de az is megfigyelhető, hogy haladtunk előre a felkészülésben legutóbbi szerbiai utunk óta.

- Hogy látod a fejlődés menetét, miben kell feltétlenül előre lépni?

- Már nem fordulnak le minket annyiszor, mint korábban, ez nagyon sokat számít. A szerb meccsen kiemelkedően, de a montenegrói második félidőt leszámítva jól ment a védekezés és ez a kapusok jó teljesítménye mellett a blokkoknak is köszönhető. Az összhangban kell a legtöbbet fejlődni és a lövésekben. Bár talán már azok is egy fokkal jobban mennek mint régebben, de sok van még hátra.


A podgoricai nemzetközi felkészülési tornán szerepelt magyar junior válogatott:


Felső sor: Kis István, Lukács Dorián, Sólyomvári Márton, Burián Gergő, Vogel Soma, Lajkó Márton, Szalai Gábor, Simon Henrik, Szentesi Dániel, Tóth Kálmán
Alsó sor: Sugár Péter, Teleki András, Nagy Ádám, Szatmári Kristóf, Sélley-Rauscher Domonkos, Vadovics Viktor, Csacsovszky Erik