FACEBOOK

Madaras Norbert a Szolnokról, a Fradiról, a válogatottságról

Madaras Norbert a Szolnokról, a Fradiról, a válogatottságról
hozzászólás, 2016.06.06.

A kétszeres olimpiai bajnok egyéves szerződést kötött az FTC-vel, amely ősztől bombaerős lesz, akár a bajnoki címért és az Eurokupa-győzelemért is esélyesként indul harcba. A balkezes játékossal készült vlv-interjú:

- Először is meg kell köszönnöm a Szolnoknak az elmúlt két évet. Túlzásnak hangzik, de eleve azt is, hogy így jöhettem haza tízévnyi olaszországi idegenlégióskodás után. A reccói évek alatt mindig azt gondoltam, hogy fogok még itthon játszani, de már nem azon a szinten, nem olyan csapatban, mint Olaszországban. Az volt bennem, hogy mi jöhet még a Recco után? Nem hiányzott a motiváció, tudtam, hogy ugyanúgy hajtani fogok, de nem gondoltam, hogy lesz lehetőség a Reccóhoz fogható magyar csapatban játszani. Ehhez képest ez a két év minden szempontból nagyon-nagyon jó volt. Nagyon jól éreztem magam a csapatban, a vízben, az öltözőben, jó volt szakmailag is, magas szinten tudtunk játszani, s mindezt a szolnoki klub tette lehetővé. Nem is azért megyek el, mert nem volt jó vagy valami bajom van, egyszerűen úgy alakult az életem, hogy így láttam jobbnak. Az ok pedig elég prózai: nem vagyok fiatal, sokat jöttünk-mentünk, Zétény, a nagyobbik fiam ősszel iskolás lesz, jó lenne "egy helyen lenni", s nem rángatni őt sem tovább, ha elkezdte az iskolát valahol. Nem akartam egyedül Szolnokon maradni, úgy, hogy a család többi része Budapesten van, talán a vízilabdára sem tudtam volna megfelelően koncentrálni emiatt. Természetesen azért ha nem lett volna jó lehetőségem a budapesti folytatásra, akkor elképzelhető, hogy ezt is bevállalom, és itt jön képbe a Fradi, akikkel "minden stimmelt". Alakul egy jó csapat. Amikor én megállapodtam velük, már tudtam, hogy szinte biztosan jön Dani is meg Szirányi Balázs. Az eddiginél jobb csapat lesz, nagyobb célokkal, szeretnének előrelépni, az egész nagyon tetszett nekem, amit felvázoltak.

- Miről beszélgettél a Fradi szakmai vezetőivel?

- Jó, erős szándékot éreztem, azt, hogy többet akarnak és ezért sok mindent meg is tesznek, szimpatikus, hogy egy felfelé ívelő törekvésben vehetek részt. Túlságosan el voltam kényeztetve az eddigi pályafutásom során, túl jó csapatokban játszottam mindig ahhoz, hogy így a vége felé valahol csak levezessek, különösebb cél, motiváció nélkül. Valószínűleg inkább abbahagytam volna.

Különös dolog lesz nekem az Eurokupában szerepelni, KEK-et nyertem még a Vasassal, azóta mindig az Euroligában, illetve a Bajnokok Ligájában játszottam. Ebből a szempontból talán egy kicsit még meg is tudok majd újulni, más környezet, más versenysorozat...



- Milyen lesz az új Fradi, arról tudsz valamit?

- Még jobb, mint amiről szó volt, hiszen jön még Mitrovics is, ott van a másik két szerb, Avramovics és Marko Csuk, továbbá Tóth Marci is, akivel a Szolnokban játszottam együtt, jó kis csapat lesz.  Négy nagyon hasonló csapat indulhat harcba a bajnoki címért, hiszen az OSC is jobb lesz azzal, hogy megoldódnak a centerproblémái.

- Hogy látod a bajnoki esélyeket?

- Nem tudok erről mit mondani, két okból. Egyrészt ez azért egy új csapat lesz, ilyenkor mindig idő kell. Jól mutatja ezt a Szolnok példája, idén szerintem jobbak voltunk, mint tavaly, legalábbis a BL-ben mindenképpen, az automatizmusok jobban működtek. Meghatározó játékosok érkeznek a Fradiba, olyanok, akik sokat lesznek a vízben, valóban idő kell, szerintem nem szabad siettetni a dolgokat. Ugyanakkor nyilván nem tehetjük fel a kezünket, hogy "adjatok egy évet", ma már nincs ilyen, minél hamarabb kell az eredmény is, nem csak az összeszokottság, a jó játék.

A másik: nagyon hosszú egy esztendő. Majdnem egy év múlva dől el, hogy ki lesz a bajnok, addig annyi minden történhet. Ki tudja most megmondani, hogy akkor éppen melyik csapat megy felfelé, melyik lefelé. A Recco példája is mutatja ezt. Egy csapat dominál egész évben és a végén, amikor a legfontosabb időszak jön, széthullik, mindegy, milyen okok miatt.



- Mennyi időre szól a szerződésed?

- Egy évre. Reálisan ennyi időre tervezek, aztán majd meglátom 8-10 hónap múlva, hogy van-e kedvem, fizikailag ott vagyok-e még, de most nem akartam tovább előre gondolkodni. Ezt egyébként megmondtam a többi csapatnak is, mindenkinek, aki keresett, hogy ha ez kizáró ok, akkor hagyjuk is, mert én ennyit tudok vállalni biztosan.

- Milyen éved volt?

- Összességében pozitív. A Magyar Kupát kevésbé sajnalom és nagyon örültem a bajnoki címnek. Tavaly nyertem az elsőt, ez az idei mégis emlékezetesebb lesz. Ötmeccses döntő volt, az Eger az első mérkőzés után nagyon feljavult és onanntól bármelyik csapat nyerhetett volna. 0:2-ről feljöttek 2:2-re. Az utolsó meccsen viszont mi tudtunk megint megújulni és megnyerni a mindent eldöntő mérkőzést! Igazi döntő volt, tényleg emlékezetes marad számomra!

A BL elődöntőt sajnálom, keveseknek adatik meg, hogy itthon, hazai közönség előtt, ilyen jó magyar csapattal játszhatnak BL-győzelemért. Nem jobb nálunk sem a Jug, sem az Olympiakosz, igaz, nem is rosszabb, de abszolút reális volt, hogy játsszunk egy döntőt. Nagyon jó, hogy harmadikok lettünk, kihoztuk magunkból a maximumot az Olympiakosz elleni meccs után, de mindig lesz egy pici hiányérzetem, ha erre a hétvégére visszagondolok.

- Ahogy gondolom, Rómára és Rijekára visszagondolva is van...

- Azok elvesztett BL-döntők voltak, meg még azok előtt is volt egy Dubrovnikban. Mégis kicsit más volt.... Amikor Rómában kikaptunk a Reccóval, nagyon ideges voltam ugyan, de ott volt az érzés, hogy jövőre biztosan nyerek. Így is lett, nyertünk Nagyváradon. Vagy amikor Rijekában kikaptunk a Kotortól a döntőben, egy év múlva ugyanazt a Kotort Nápolyban legyőztük és aranyérmesek lettünk. Fiatalabb is voltam, benne volt, hogy lesz még lehetőség, itt most ez nincs, ráadásul Budapesten volt a döntő. Sok sikert kívánok az érintett magyar csapatoknak a következő évre, mert nagy dolog itthon ilyen tornán játszani, főleg nyerni!

- Ennyit az eredményekről. A te személyes teljesítményedet illetően milyen év volt?

- Lehetett volna kiegyensúlyozottabb. Sokat javított rajta a bajnoki döntő ötödik meccse, az tény.

- Nem tudom kihagyni ebből az interjúból azt a kérdést, hogy hogy állsz a válogatottsághoz... Kazany óta nem játszottál, de a neved mégis "forog" és a héten olimpiaikeret-hirdetés várható...

- Mit mondhatnék erre...? Meglátjuk. Mint mondod, hamarosan napvilágot lát a szövetségi kapitány listája. Abból nyilván kiderül a válasz - így vagy úgy.

- Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok az új klubodban!