FACEBOOK

Magyarország-Németország 8:7

Magyarország-Németország 8:7
hozzászólás, 2016.04.08.

A feladat teljesítve: mindkét nem vízilabda-válogatottjáért lehet majd szurkolni a riói olimpián. Helyszíni riport nyilatkozatokkal, eredményekkel, gólokkal, fotókkal a trieszti olimpiai kvalifikációs tornáról.

A trieszti tornán készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Olimpiai kvalifikációs torna, Trieszt, 6. nap

Magyarország-Németország 8:7 (1:0, 4:2, 2:1, 1:4)
Trieszt, Bruno Bianchi uszoda, v.: Peila (egyesült államokbeli) és Alexandrescu (román)
Magyarország: Nagy V., Zalánki, Manhercz K. 2, Erdélyi 2, Vámos, Hosnyánszky, Decker Á., Szivós 1, Varga Dániel, Varga Dénes 3, Bedő, Hárai. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Németország: Kong, Bukowski 2, Schlanstedt, Real 1, Preuss, Jungling, Nossek 2, Schüler, M. Stamm, Csuk 1, Restovics 1, Eidner, Hohne. Szövetségi kapitány: Patrick Weissinger
Gól - emberelőnyből: 3/6, ill. 3/12
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. -
Kipontozódott: M. Stamm (a harmadik negyedben), Szivós és Varga Dániel (a negyedik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK (vlv és M4 Sport):

M4-videók az MTVA felszólítására eltávolítva



Benedek Tibor a vlv-nek


- Szervusz, Tibor! Van egy olyan érzésem, hogy most sem fogunk nagyon mély szakmai elemzésekbe bocsátkozni. Az első érzéseid milyenek?

- Nagyon boldog vagyok! Nagyjából az volt bennem, hogy könnyen tudunk nyerni, és ez a harmadik negyed végéig abszolút így is alakult. Nem volt kétségem még a harmadik negyednél, hogy itt baj lehet. Aztán, ahogy már megéltem egy párszor a pályafutásom során, eljött az a negyedik negyed, amikor semmi sem sikerül, és mindenki azt várja, hogy ha egy gólt tudunk lőni, akkor vége a meccsnek – az az egy gól viszont nem jön, közben meg kapjuk a gólokat. Ez nem az első ilyen eset, de azért a legtöbbször megúsztam a végén. Most is megúsztam!:-) Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen csapatom van, így tudott küzdeni, így tudják szeretni egymást! És ez a torna, ha másra nem volt jó, arra biztos, hogy tovább erősített minket.

- Jó, én ezt most megköszönöm neked, és a szakmára majd a torna végén térjünk ki egy picit. Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Manhercz Krisztián a vlv-nek


- Szervusz, Manó! Kint leszel az olimpián!

- Igen, jól látod. Ezért érkeztünk, ez volt ennek a 3-4 hétnek a célja, hogy sikerüljön megszereznünk a kvótát, ami előzetesen talán, ha kívülről nézzük a csapatokat, nem tűnt olyan nehéznek. Azonban mégis egyike voltunk azoknak a csapatoknak, amelynek kötelező volt ezt megszerezni. Végül sikerült is!

- Ez a mai milyen volt? Nagyon nehéznek tűnt.

- Nehéz is volt, ezt mindenki, aki nézte a mérkőzést, tudja. Az első három negyedben sikerült nagyon jól játszanunk, a védekezésünk jó volt, két gólt kaptunk – az utolsó 5 másodpercben kaptunk egy harmadikat. És az utolsó negyed volt az, ami, azt gondolom, hogy rövidzárlat volt, de még így is sikerült megtartanunk az előnyünket.

- Azzal a kérdéssel fejezem be, amivel kezdtem: kint leszel az olimpián?

- Tervezem!:-)

- Köszönöm, és gratulálok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Szivós Márton a vlv-nek


- Szervusz Marci! Először nyilatkozol Triesztben tartózkodásotok óta. Ennek volt egy feltétele, ez pedig az, hogy jussunk ki az olimpiára, ez most megtörtént. Nagyon sok bepótolnivaló van. :-) Milyen volt ez? Mennyire vagy boldog most?

- Elmondhatatlanul boldog vagyok... Hihetetlen. Tudom, sokan azt gondolták, mármint nem mi, hanem a környezetünk, hogy kijövünk Triesztbe, sokan mondták, hogy "kimentek Triesztbe, és akkor majd simán bejuttok az olimpiára". A mai sportban nem adnak semmit ingyen, nincsenek lefutott mérkőzések, azért ez látszik, bármilyen sportágat is veszünk, nem csak a vízilabdát, így volt ez most is. Nagyon megküzdöttünk ezért és megérdemelten jutottunk ki az olimpiára, azt gondolom. Nekem nem hangulatilag..., mert kevés ember volt, annak ellenére, hogy ma sokan kijöttek és azoknak nagyon szeretném megköszönni, mert nagyon sokat segítettek, plusz azoknak is megköszönnénk, akik otthonról buzdítottak minket, feltétel nélkül, bármi is történjen velünk.

Nekem ez a torna az egyik legkomolyabb torna volt, amin játszottam, már csak a tétje miatt is. Óriási volt a tétje ennek a csapatnak, s egyénileg is, mindenkinek, és a magyar vízilabdának is. Rettentően boldog vagyok, hogy sikerült kijutnunk az olimpiára és hogy az álmunk nem szakadt meg.

- Marci, egy nagyon rövid kérdés, amire könnyű választ adni; mi lesz Rióban?

- Ha valaki elkezdi a vízilabdát Magyarországon, az az olimpiai aranyra vágyik - elég gyorsan. Nincs ez máshogy velünk sem. Mi azért megyünk ki az olimpiára, hogy felálljunk a dobogó legmagasabb fokára. Nem lesz egyszerű dolog elérni ezt a célt, hiszen nagyon sok jó csapat van, kiegyenlített a mezőny, de nekünk ez a célunk és ezért megyünk.

- Köszönöm szépen, sok sikert hozzá!

- Köszönjük!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Bedő Krisztián a vlv-nek


- Krisztián, ez megvan, gratulálok! Elég nehéz volt a vége. Mesélj, mit érzel?

- Természetesen örülök. Nem volt egyszerű, mondhatni elég meleg volt a mérkőzés. Az elején jól indítottunk, uralni tudtuk a meccset, de a végére kiengedtünk. A lényeg viszont megvan, úgyhogy nem is igazán akarjuk különösképpen értékelni a meccset. Mindenki örül, hogy kijutottunk és Rióra készülünk.

- Mi fog következni?

- A holland-francia meccs győztese, onnan még megverünk valakit, aztán majd meglátjuk, milyen mérkőzés jön még. Valószínűleg egy spanyolok vagy olaszok elleni meccs.

- Nem pont így értettem a dolgot de ezt is köszönöm. Úgy értettem, hogy most kezdődik egy új szakasz, ami nyár végéig tart. Hogyan képzeled el magad ebben?

- Meglátjuk. Ugyanígy fogok dolgozni, ha nem jobban. Természetesen szeretnék kijutni Rióba, mindent meg fogok tenni érte.

- Köszönöm szépen, gratulálok Krisztián.

(Lejegyezte: Enikő)



Vámos Márton a vlv-nek


- Szervusz Marcika! Fáradtnak tűnsz, de örülök, hogy ma is találkoztunk. Van egy jó apropó a beszélgetésre; kint vagytok az olimpián. Hogy érzed magad?

- Óriási kő esett le a szívemről, bevallom őszintén, egy kicsit izgultam a végén, szerintem sok mindenki. A végén, ugye én voltam középen a két ember között, és az volt a probléma, hogy nem jó embert választottam, mert én arra számítottam, hogy a kapás hátsónak dobja majd a labdát a bíró, és akkor nem tud majd mit kezdeni, mert szorosan vagyunk, vagy legalábbis lejár az idő, de a rosszkéz hátsónak dobta. Tudtak egy oda-vissza passzt gyorsan adni, én nem értem vissza, és utána lett az az egy másodperces ejtés, aminél szerintem sok mindenkiben megállt az ütő, de a fortuna mellénk állt, és végül is nem ment be. Úgy gondolom, hogy sokkal, de sokkal többet tettünk ennél a német válogatottnál azért, hogy mi ott lehessünk az olimpián, és ennek köszönhető, hogy ott vagyunk. Meg persze a jó játékunknak.

- Hogyan tovább most?

- Még van két meccs, elég fárasztó, hogy még azt a kettőt is le kell játszani, hiába vagy benn az olimpián. Nyáron pedig újult erővel és riói repjeggyel a tarisznyánkban nekivágunk.

- Gratulálok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Nagy Viktor a vlv-nek


- Viktor, elértétek azt a célt, amiért jöttetek. Kicsit talán nehezen ment, de mindegy, mert a vége jó. Hogyan érzed, milyen volt ma?

- Azt mondják, hogy a vége számít, ha győz az ember, akkor nem számít, hogy jó játékkal vagy rossz játékkal, a lényeg az, hogy győzött. Most is ezt tudom mondani. Örülök, hogy győztünk, nagyon elfáradtunk. Örülök annak, hogy amiket kitűztünk célokat, ezen a meccsen megvalósítottuk. Eddig a tornán alig volt blokkunk, ezen a meccsen azt hiszem nyolcat blokkoltunk, ez is azt mutatja, hogy mennyire akartuk.

Mielőtt kiutaztunk és itt is, mindenki mondta, milyen könnyű ez és most már csak a németeket kell legyőzni. Ha bárki megnézi azt, milyen eredmények születtek, akkor láthatja, hogy nem is olyan könnyű ez a torna, főleg úgy, hogy mekkora nyomás volt rajtunk. Nyilván ezt magunknak köszönhetjük. Örülök, hogy teljesítettünk és kint vagyunk Rióban.

- Egy ilyen nehéz kijutás jobban összerázza a csapatot?

- Nem tudom megmondani, mert könnyű kijutást nem élhettem át. A lényeg az, hogy kijutottunk és együtt vagyunk. Szerintem a csapat nagyon jó, eddig abszolút nem játszottuk ki magunkból, ami bennünk van. Minden meccsen voltak szép dolgok de hibák is voltak. Igazából én magamról mondanám azt, hogy nem éreztem egyik meccsen sem csúcsformában magam. Azért így, hogy már kijutottunk megkönnyebbültem én is.

Még előttünk van két meccs, ki kell pihennünk magunkat, és örömvízilabdát kell játszanunk. Presztízsmeccs lesz, bárkivel játszunk. Azt nem tudom, hogy beleszámít-e, melyik kalapba kerülünk, de igazából nem is számít. Kint vagyunk, és magunkért kell játszani. Ezt a két meccset arra kell felhasználni, hogy még tovább lépjünk előre.

- Köszönöm szépen Viktor, gratulálok!

(Lejegyezte: Enikő)


vlv-képek



BENEDEK TIBOR az M4 Sportnak:

- Érkezik ide Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya akinek szintén gratulálok. Már az Európa-bajnokságon beszéltünk nagy kőről ami leesett a szívünkről, de azt hiszem, hogy most még inkább koppant, még egy nagyot, főleg itt a végét látva a mérkőzésnek. Megvan. Kész. Ez a lényeg azt hiszem.

- Nem hiszem, hogy volt az életünkben nehezebb hét, mint ez. Nagyon nagy volt a veszteni való és ezt mindenki tudta. És mindenki tudta, hogy ilyen nehéz lesz, aki itt van ebben a csapatban. Nyilván otthon mindenki elvárja, hogy ez könnyű legyen, de hát nem lehet könnyű, itt négy évről van szó, itt álmokról van szó és ez az álom most megvalósult és én nagyon boldog vagyok, tényleg, mert azt gondolom, hogy sokat tettünk ez alatt a három év alatt ahhoz ezzel a csapattal, hogy ne lehessünk ott  Rióban. Magunknak köszönhetjük természetesen, hogy ennyire az utolsó pillanatra hagytuk, hiszen négy lehetőség volt. És majdnem a negyediket is kockáztattuk, de hát ilyen a sport. A csapat nagyon sokszor megmutatta ezen a tornán, ezen a mérkőzésen is, hogy mennyire erős, de amikor ilyen lelki nehézség van, ott egyetlen egy gólt kellet volna lőni és vége a meccsnek. És az az egy gól az sajnos mindig az ellenféltől jött, úgyhogy onnantól kezdve én már csak szinte szurkoló vagyok.

- Érdekes, hogy ön is, illetve Marci is azt mondta, hogy az egyik, ha nem a legnehezebb torna amin részt vett, pedig azért voltunk már VB-n is együtt Benedek Tiborral, Európa-bajnokságon is, itt azért mert veszíteni lehetett nagyot, nem nyerni?

- Hát itt nem osztanak érmet, itt csak egy repülőjegyet adnak és azért mindenki ugyanúgy küzd. Úgyhogy ennél nagyobb teher még a magyar vízilabdában nem volt, azt hiszem volt két olimpia ahol nem vehettünk részt, azon kívül minden olimpián ott voltunk és hát, nem engedhettük meg magunknak, hogy most ne legyünk ott .

- Szép hely Rió, most már lehet nézegetni kicsikét, hogy hova készül a csapat.

- Igen. Én most szerintem a vízbe készülök, nem Rióba, de a lényeg, hogy én nagyon szeretem ezeket a fiúkat és azt gondolom, hogy ez róluk szól, az ő álmukról és örülök, hogy én ezt támogathatom.

- Mi is örülünk, hogy ezt támogatja. Egy dolgot, pihenhetnek ünnepelhetnek a fiúk vagy fontos lesz az utolsó két meccs, gondolok arra ugye, itt a kalapok és besorolás az olimpiai csoportokba besorolása alapján nem mindegy hányadikként végzünk.

- Eddig még senki nem mondta meg nekünk, hogy mi alapján lesznek a kalapok, úgyhogy addig, amíg nem tudjuk, igazából nincs miről beszéljünk. Most én ennek örülök, aztán hogy mi lesz holnap, holnapután, ebben a pillanatban nem nagyon érdekel.

- Gratulálok és köszönöm szépen az interjút Benedek Tibornak.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



VARGA DÁNIEL az M4 Sportnak:

- Varga Dániel, a csapatkapitány érkezik ide mellém, láttam még mindig egy kis feszültséget, vagy rosszul látok?

- Nagyon rosszul vagyok.

- Mi a baj?

- Sok volt ez a hét fejben. Egyébként minden rendben, örülök ennek.

- Köszönöm szépen, hogy akkor itt maradtál és rendelkezésünkre álltál. Nagy kő esett le a mi szívünkről is, főleg ott a végét látva. Nektek?

- Hát, keresem a szavakat. Hirtelen az jut eszembe, hogy a nehezén túl vagyunk, ennél könnyebb lesz olimpiát nyerni, illetve még az jut eszembe, hogy most már tapasztalatból mondhatom, hogy sokkal jobb a dicsőségrét játszani, mint a szégyen elkerülése miatt, és ezen a részen túl vagyunk, most már jöhet a dicsőség felé vezető út.

- Nagyjából, amikor előzetesen láttátok, hogy milyen lesz ez a torna, ilyesmire számítottatok? El tudtátok képzelni, hogy milyen lesz és mennyire lesz nehéz?

- Nagyjából igen. Igazából minden logikus ami történt, az, hogy ilyen szoros meccsek vannak, hiszen abból indulunk ki, hogy mindenki az életéért küzd, az álmaiért, azért, hogy kijusson Rióba. Az például, hogy ilyen meglepő eredmények vannak, köszönhető ennek is. Köszönhető annak is, hogy mindenki nagyon-nagyon-nagyon fáradt. Klubszezon kellős közepében vagyunk, a bajnoki döntőket megelőző időszakban, senki nem tudta időzíteni a jó formát erre a tornára, nem is volt magas színvonal, inkább én azt hiszem, hogy azok nyertek, akik jobban hittek, akiknek nagyobb szívük volt, akik jobban bírták pszichésen. Ez leginkább a szív diadala volt.

- Jelezném, hogy veretlenek vagyunk eddig ezen a tornán, és ott vagyunk Rióban, ezt most már érdemes kóstolgatni és ízlelgetni egy kicsit, gondolom nem esik rosszul.

- Nagyon jól esik, jó volt hallani. Még egy párszor megkérem a többieket, hogy mondják el. Azt, hogy veretlenek maradunk-e, még nem tudom, mármint ezen a tornán, úgy tervezem, hogy igen, azt szeretném, hogyha megnyernénk ezt a tornát, ha már itt tartunk, de azért a fő célunkat most értük el, és ezt már nehéz tetézni.

- Varga Dánielnek gratulálok és jó pihenést kívánok a holnapi mérkőzésig.

(Lejegyezte:Kerbi)



SZIVÓS MÁRTON az M4 Sportnak:

- Szivós Márton volt az a játékos aki azt mondta, hogy amíg nem jutottunk ki az Olimpiára addig nem szeretne nyilatkozni. Miért, mért fogadtad ezt meg?

- Mert szerettem volna a saját dolgommal foglalkozni és nem akartam, hogy bármi is elvigye a figyelmemet.

- Izgalmasra sikerült a vége, kicsit összeszorult a gyomrunk, de megvan, azt hiszem, hogy ez a legeslegeslegfontosabb. Volt kétségetek ott a végén afelől, hogy meglesz?

- Ez a legfontosabb. Nagyon boldogok vagyunk én azt gondolom, hogy nekem legalábbis az életem egyik legnagyobb mérkőzése volt, a legfontosabbak között említeném és örülök, hogy kijutottunk az oimpiára és így az álmunk tovább tart. Van egy célunk, amit szeretnénk elérni és ehhez a német csapatot le kellett győzni. Én azt gondolom, hogy a mérkőzés nagyon nagy részében sokkal jobban játszottunk, mint a német csapat. Igazságtalan lett volna, hogyha itt döntetlen a vége vagy ők jutnak tovább, de buta gólokat ajándékoztunk és ennek az lett a következménye, hogy szoros lett a mérkőzés vége, de nekünk ez az utunk, semmit se adnak ingyen, megküzdöttünk érte, ilyen a mai sport.

- Neked mennyiben volt más ez a trieszti torna, hiszen visszakerültél Benedek Tibor keretébe. Te hogy élted meg ezt szeméy szerint?

- Még nincs vége a trieszti tornának.

- A lényegi része azért eldőlt, de igazad van.

- Most mit mondjak? Itt van mellettem Tibor, nem tudom, hogy a lényegi része, most még úgy érezzük, hogy igen, de azért nekünk holnap is lesz még feladatunk itt és remélem, hogy holnapután is. Nagyon örülök, hogy itt vagyok, mondom, az egyik legkomolyabb torna, amin részt vettem, nem hangulatilag, mert kevés a néző, de a tét miatt.

- Gratulálok akkor a kijutáshoz Szivós Mártonnak.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



DECKER ÁDÁM az M4 Sportnak:

- Decker Ádámot várjuk ide, akinek szintén gratulálunk az olimpiára való kijutáshoz és gratulálunk ehhez az erőltetett menethez, amelynek a csúcsa ez a mai mérkőzés volt. Finoman fogalmazva sem könnyen, de megvan. Azt hiszem ez a legfontosabb és ezt fontos kimondani.

Azt említetted, hogy a magyar vízilabdázás legnagyobb bakija lehetne, ha nem lennénk ott. Itt nincs baki, a magyar vízilabdázás ott van a helyén.

- Így van, bár a vége elég szoros volt és volt benne elég baki de számomra elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen negyeddöntőn ne tudjuk kivívni az olimpiai részvételünket. Nagyon jól kezdtünk és folyamatosan spannoltuk magunkat, hogy még egy lapáttal, még egy lapáttal többet tegyünk ezért. Úgy érzem, igazságos volt az élet, hogy az utolsó ejtés nem ment be, mert mi ennyivel többet tettünk azért, hogy ott legyünk a riói olimpián.

- Azért a végén bennetek is meghűlt a vér, mikor az egyenlítésért támadtak a németek?

- Nem tudom, bennem utólag hűlt meg a vér. Akkor az volt bennem, hogy eltörni mindenkit, ott nem eshet gól. Nem is gondoltam arra, hogy rosszul jöhetünk ki ebből. A végén átpörgött az agyamon, mi van, ha az az ejtés bemegy és esetleg döntetlen. Akkor sem lett volna semmi probléma, mert Viktor biztosan megfogott volna pár ötméterest.

- Akkor ebben a mérkőzésben nem volt benne az, hogy a németek kiegyenlítsenek. Gondolok arra, hogy azért öt góllal elhúztunk és elég magabiztosnak tűnt ez az előny.

- Igen, én végig azt éreztem, hogy amikor találkozok egy német játékossal, akkor nincs meg az a tűz bennük, amivel fölénk tudnak kerekedni. Bármennyi volt az eredmény, végig azt éreztem, hogy fölöttük vagyunk és uraljuk a játékot. Persze 6:2 volt, de lehet, hogy volt közte öt gól különbség is, de ha ez egy egygólos mérkőzés lett volna végig, akkor is azt éreztem volna, hogy mi jobbak vagyunk.

- Most már Riót kell megcélozni neked is, illetve a csapatnak is. Szép hely, szeretnél oda menni?

- Igen, már volt szerencsém Rióban vízilabdázni, Sudár Attila meghívására és szeretnék visszamenni, úgyhogy fel kell frissítenem a portugál tudásomat. Úgy érzem viszont, hogy ezen a tornán még dolgunk van. Tartozunk annyival magunknak, hogy ezt nem engedjük el, hanem innentől végigmegyünk.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Enikő)


A nap többi eredménye (negyeddöntők):

Kanada (A2)-Spanyolország (B3) (32) 7:8 (1:2, 2:2, 0:3, 4:1)
G.: Boyd, McElroy 2-2, Kubada, Graham, Conway, ill. Molina 3, Echenique 2, Alarcon, Espanol, Mallarach

Franciaország (A3)-Hollandia (B1) (33) 12:11 (1:3, 2:1, 2:2, 3:2 - 4:3) - ötméteresekkel
G.: Camarasa, Marzuki 3-3, Simon, Izdinsky 2-2, Peisson, Crousillat, ill. Lindhout, Gielen, Lucas 2-2, Frauenfelder, Winkelhorst, Gottemaker, Koopman

Románia (A4)-Olaszország (B1) (34) 7:8 (0:2, 3:2, 3:3, 1:1)
G.: Gheorghe 3, Ghiban 2, Radu, Negrean, ill. Di Fulvio, Figlioli 2-2, C. Presciutti, S. Luongo, Aicardi, Baraldi

A végig szoros meccsen a románok drámai körülmények között, Figliolinak a befejezés előtt 8 másodperccel lőtt emberelőnygóljával kaptak ki.

A torna további programja:

Április 9., szombat

16.00 Németország-Hollandia (35)
17.30 Kanada-Románia (36)
19.00 Magyarország-Franciaország (37)
20.30 Spanyolország-Olaszország (38)

Április 10., vasárnap

11.00 35 vesztese-36 vesztese (a 7-8. helyért)
12.30 35 győztese-36 győztese (az 5-6. helyért)
15.30 37 vesztese-38 vesztese (a 3. helyért)
17.00 37 győztese-38 győztese (döntő)