FACEBOOK

OB1: a Szolnok már döntős, a Fradi bronzért játszhat

OB1: a Szolnok már döntős, a Fradi bronzért játszhat
hozzászólás, 2016.03.09.

Három forduló van hátra a bajnokság középszakaszából és az új lebonyolítási rendszer szabályai miatt kezd körvonalazódni a végkifejlet, a rájátszás szereplőgárdája. Helyzetkép és esélylatolgatás:

Külön elődöntők idén nem lesznek, az alapszakasz és az ezt követő (jelenleg zajló) középszakasz végeredménye automatikusan kiadja majd a döntő és a bronzmérkőzés "részvevői körét".

A jelenlegi állás:

1. Szolnok 57,
2. Eger 49,
3. OSC 45,
4. FTC 42,
5. Honvéd 32,
6. Szeged 30,
7. BVSC 27,
8. Vasas 24 pont

A Szolnok behozhatatlan előnyre tett szert, s kényelmesen hátradőlve várhatja döntőbeli ellenfelét. Sőt. Kevéssé valószínű, hogy a hátralévő mérkőzéseinek MINDEGYIKÉT (FTC, Honvéd, OSC) elveszíti, márpedig, ha csak egyetlen pontot szerez e három találkozón, már biztosan az első helyen végez. Ennek azért van jelentősége, mert a bajnoki finálé az egyik fél harmadik győzelméig tart majd, s a középszakasz élén végzett csapat pályaelőnyt élvez, az ő otthonában kezdődik a párharc.

A másik finalista személye egyelőre ismeretlen, bár az Eger még azután is óriási esélyese a döntőnek, hogy kedden két pontot a Kőér utcában hagyott. Ha a hétfői szuperrangadón az OSC Egerben nyerni tudna, egy pontra megközelítené az egrieket. Igaz ezzel is csak annyi történne, hogy az április 23-i utolsó forduló óriási jelentőségűvé válna, de még mindig kisebb csoda kellene ahhoz, hogy az OSC döntőbe jusson: nyernie kellene Szolnokon úgy, hogy az Eger aznap megbotlik a Fradi ellen, a Népligetben...

Az FTC akár szárnyakat is kaphat azzal, hogy kedden bebiztosította negyedik helyét, vagyis már mindenképpen éremért játszhat, s ezzel teljesítette a vezetés hivatalos éves célját. Még akár feljebb is léphet, hogy pályaelőnye legyen az egyik fél második győzelméig tartó bronzpárharcban.

A bajnokság küzdelmei a jövő hétfői játéknap után szünetelnek majd - a válogatott felkészülése és trieszti olimpiai selejtezőtornája (április 3-10.) miatt.

A hétralévő játéknapok: március 14., hétfő, április 20., szerda, április 23., szombat.

Az élmezőnyhöz tartozók mérkőzései:

Szolnok: FTC (i), Honvéd (o), OSC (i)

Eger: OSC (o), Vasas (i), FTC (i)

OSC: Eger (i), Szeged (o), Szolnok (o)

FTC: Szolnok (o), BVSC (i), Eger (o)

Nem érdektelen az 5-6. helyért folyó párharc sem, mert aki ezt megnyeri, indulhat az Eurokupa jövő évi küzdelemsorozatában. Itt Honvéd-Szeged csata várható, s a jelenlegi állás szerint Kiss Gergőéknek lenne pályaelőnye, de matematikai esélye még a BVSC-nek is van, hogy leszorítsa egyik riválisát.

Az érintettek hátralévő ellenfelei:

Honvéd: BVSC (o), Szolnok (i), Szeged (i)

Szeged: Vasas (o), OSC (i), Honvéd (o)

BVSC: Honvéd (i), FTC (o), Vasas (o)

A rájátszás időpontjai: május 7., 14-15, 21., 25., 28.

A versenykiírás szerint a bajnokság első három helyezettje - helyezésük sorrendjében - vehet részt a következő klubszezon Bajnokok Ligája-küzdelmeiben. (A LEN szabályai szerint az indulási jog nem adható tovább.) A negyedik és az ötödik helyezett az Eurokupában indulhat.