FACEBOOK

Spanyolország is kipipálva

Spanyolország is kipipálva
hozzászólás, 2013.08.16.

A magyar válogatott óriási közönségsikert aratva legyőzte Spanyolországot a szombathelyi junior világbajnokság negyeddöntőjében. Szombat este 18.10-kor a horvátokkal már a döntőbe jutásért szállunk vízbe.

U20-as világbajnokság, Szombathely

Negyeddönő

Spanyolország-Magyarország 7:9 (2:3, 2:4, 1:2, 2:0)

Szombathely, v.: Paoletti (olasz), Putnikovics (szerb)
Spanyolország: Lorrio Bejar, Munarriz Egena 2, Montpeat Portana 1, Larumbe Gonfaus, Barroso Maccaro, Matoso Alguacil, Reixach Boix 1. Cs.: Cabanas Pegado, De Toro Dominguez, A. Bustor Sanches, Gorria Puga 2, J. Bustor Sanches 1. Szövetségi kapitány: Emilio Bautista
Magyarország: Bendes, Telegdy, Jansik Sz. 2, Sedlmayer 1, Csapó, Lőrincz 1, Német T. 1. Cs.: Bedő 2, Berta 2, Gyárfás, Szabó B., Manhercz K. Szövetségi kapitány: Horkai György

A magyar csapat végig uralta a meccset, amit részben saját határozott, megalkuvást nem ismerő játékának köszönhetett, részben a szombathelyi közönségnek, amely vízilabdamérkőzésen régóta nem tapasztalt hangulatot teremtett.

A győzelem magabiztosságát az sem tudta elhomályosítani, hogy az utolsó játékrészben a spanyolok minden lehetőséget megragadtak és igyekeztek elérni legalább a hosszabbítást - sikertelenül. Lefújás után a spanyol játékosok keménykedtek egy kicsit, de aztán viszonylag gyorsan lehiggadtak.

Szombaton 18.10-kor a horvátok következnek, a meccs utáni videónyilatkozatokban már esélyt is latolgattunk riportalanyainkkal.


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:

Német Toni gólja

Bedő első gólja

Berta első gólja

Sedlmayer gólja

Jansik Szilárd első gólja

Bedő második gólja

Lőrincz Bálint gólja

Berta második gólja

Jansik Szilárd második gólja

A meccs vége



Horkai György nyilatkozata


- Gratulálok, Gyuri. Ez egy sima győzelem volt, nem?

- Hát, azért a simától "arrébb" volt. Köszönjük a gratulációt! Sima nem lehet egy meccs a négy közé jutásárt. Nagy csata volt, de úgy érzem, hogy jobbak voltunk, megérdemeltük a győzelmet, még ha a végén egy kicsit szorossá is tettük magunknak a hibáinkkal, de megérdemeltük a győzelmet.

- Szerintem most játszottak a legjobban az egész tornán, de ez nem csoda. Nagyon felszívták magukat, téged nem lepett meg, hogy ennyire harcoosak?

- Nem, nekem ez természetes. Az egyik, hogy ez egy világbajnokság, a magyar válogatott csak harcos lehet. A másik: másfél éve dolgozunk együtt ezekkel a fiúkkal és tudom, hogy milyenek és hogy mennyire akarnak - ez a normális.

- Mit szólsz ehhez a közönséghez?

- Fantasztikus a közönség! Köszönjük szépen nekik, ez még egy játékos plusz, sokat tud kompenzálni. Nem is gondolta volna senki, hogy Szombathelyen ennyien kijönnek és ennyien megszeretik a vízilabdát. Fantasztikus így játszani!

- Holnap Horvátország jön. Mit mondasz?

- Nem lehet mit mondani: ugyanígy fogunk játszani holnap is, mindent megteszünk a győzelemért. Ma este még elővesszük a horvát videókat, elemezzük, aztán majd meglátjuk holnap, hogy mi lesz.

- Jó pihenést, gratulálok!

- Köszönjük szépen.



Csapó Miklós nyilatkozata


- Gratulálok, csapatkapitány úr! Eltelt már legalább tíz perc a lefújás óta, úgyhogy értékeljük higgadtan ezt a mérkőzést, ha lehet.

- Megpróbálom összeszedni a gondolataimat… Elhatároztuk, hogy az elején mi próbálunk elmenni, nem engedjük őket elmenni – ez sikerült. Felhívták a figyelmünket a hetes számú játékosra, őt ki kellett venni a játékból. Ezt felváltva bizonyos emberek szuperül megoldották. Azt gondolom, azzal, hogy kihúztuk a méregfogát ennek a spanyol csapatnak…, ugye, a másik méregfoga a lefordulás, amit szintén jól kezeltünk, úgyhogy azt gondolom, hogy taktikailag maximálisan felkészültünk ebből a csapatból, és a győzelemhez elég fegyelmezetten meg is csináltuk, amit kellett.

- Amikor kijöttek szorosra a meccs utolsó szakaszában – egy kicsit el is fáradtatok –, az egy kicsit megzavart titeket, vagy ott már ültetek az eredményen?

- Ültünk az eredményen, ami – utólag bevallva – nem volt egy jó ötlet, de nem volt talán tudatos, én tudatalatti dolognak tudom ezt be. Igen, feljöttek a végén, de azt gondolom, hogy végig kezünkben tartottuk a mérkőzést, mi domináltunk végig, és hál’ istennek ők jobban elfáradtak az eredmény után való rohanásban.

- A spanyolokat ti ismertétek, tudtátok az ellenszert, pedig nem is nagyon játszottatok velük. Jönnek a horvátok, akikkel nagyon sokat játszottatok…

- Igen, ezzel most még nem tudok foglalkozni. Nyilván sokat játszottunk, nagyjából ismerjük őket – azt gondolom, tudjuk az ellenszerüket. Azon fog múlni, hogy mennyire tudunk fegyelmezetten, csapatként működni.

- Köszönöm szépen!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Berta József nyilatkozata


- Szívből gratulálok, óriásit játszottatok, meséld el, milyen volt ez a meccs!

- Köszönjük szépen a gratulációt, nagyon nagy élmény volt játszani nagy közönség előtt, amikor gólokat lőttünk robbant a lelátó! Nem számítottunk arra, hogy ilyen nagy arányban sikerül megverni a spanyolokat, sokkal szorosabb meccset vártunk, nagyon örülünk neki!

- Gondolom nem bánod, hogy viszonylag sima volt!? A végén volt egy kis izgalom…

- Nem bánom egyáltalán, és igen, a végén kicsit izgulni kellett, de azért úgy érzem, kezünkben tartottuk a meccset!

- Mi lesz holnap?

- Az egy újabb kihívás lesz, reméljük, akkor is nyerni tudunk, és bejutunk a döntőbe!

- Köszönöm szépen, gratulálok!

Köszönöm!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Jansik Szilárd nyilatkozata


- Szilárd, gratulálok ehhez a meccshez! Tudom, hogy a végcél még messze van, de ez egy káprázatos este volt – és ti tettétek káprázatossá. Arra kérlek, mint a meccs egyik hőse mondd el, hogy volt ez?

- Először is köszönjük a gratulációt! Megbeszéltük, hogy az elejétől kezdve így lesz. A hátrányokat nagyon keményen védekezzük, és megfontoltan az előnyöket is, hogy ne forduljon az elő, mint mondjuk az olasz meccsen, hogy egy előnyből gólt kapunk – tehát, hogy az emberelőnyből lefordulnak minket. Ezekkel nagyon elővigyázatosak voltunk, és ők is olyanok, hogy ha nem tudnak lefordulni, akkor onnantól egy kicsit megáll a tudomány. Ezen a meccsen, szerintem talán egy lefordulásuk volt – ez volt az egyik kulcs.

- A végén azért egy kicsit izgultunk, úgy tűnt, hogy percenként dobnak egy gólt – de aztán szerencsére ez megállt. Mi volt a végén az a balhé?

- Izgultunk mi is a végén… Négy előnnyel fordultunk, ilyenkor ez valahol törvényszerű, mindig kicsit leülünk, ők meg kapnak egy fórt, belövik, kicsit még érzik, hogy lehet esélyük. De aztán végig kibekkeltük. Nem tudom, ez a balhé mi volt, engem kiállítottak, utána pont vége lett a meccsnek, bejöttem, aztán már láttam, hogy ment a kakaskodás. Nem tudom, nem tudták elviselni, hogy vesztettek, aztán kakaskodtak. De ezzel nem kell foglalkozni.

- Jó, gondolom, még nem tudsz a holnapi meccsről semmit mondani, de túl hamar van, nincs sok idő.

- Nincs sok idő felkészülni. Annyit tudunk a horvátokról, hogy kemény meccs nélkül jutottak el a négy közé, mivel a csoportjukban három olyan csapat is volt, akiket tíz-tizenötös különbséggel vertek, a negyeddöntőjük is a brazilokkal volt – nem tudom, ez hogy jutott nekik.  De hátha meglepjük őket, hogy az első erős csapat mi leszünk, és ugyanúgy bekezdünk, és már nem állunk meg.

- Remélem, hogy így lesz! Köszönöm, és gratulálok még egyszer!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Sedlmayer Tamás nyilatkozata


- Tamás, gratulálok, úgy látom, kicsit elfáradtál, nem csodálom egyébként! Milyen volt, mesélj!

- Köszönöm szépen, nagyon jó volt, remek érzés, ahhoz tudom hasonlítani, ahogy tavaly Perth-ben is rendkívül örültünk a csapattal a négybe kerülésnek. Úgy gondolom, ezt már mindenki meccs előtt tudta és érezte, mivel nagyon fel voltunk bátorodva, és éreztük, itt más nem lehet, csak az, hogy mi nyerünk!

- Mit szólsz a közönséghez? Játszottál már ilyen közönség előtt?

- Nem, itthon még nem játszottunk! Ausztráliában is volt egy pár magyar, de ilyen közönség előtt, hogy a medence körül is teljesen megtelt minden hely, még nem játszottunk.

- Hátborzongató volt…

- Az biztos, rázott a hideg engem is!

- Beszéljünk akkor a holnapi napról! Túl tudtok-e lendülni ezen a mai apró sikeren, és neki tudtok-e ugyanígy menni a horvátoknak?

- Nem lesz könnyű elaludni ma, az biztos, de szerintem ezt mindenki a szobatársával megbeszéli, és ugyanilyen lendülettel neki fogunk tudni nekiveselkedni a horvátoknak!

- Találkozunk holnap este, gratulálok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Gyárfás Tamás nyilatkozata


- Szívből gratulálok ehhez a fantasztikus meccshez. Nem csak a győzelemhez, hanem tényleg olyan közönségszórakoztató volt az egész, mintha a nagyok játszottak volna, amit már megszokott mindenki. Te hogy élted meg ezt az egészet?

- Köszönjük szépen a gratulációt. Hatalmas élmény volt ekkora közönség előtt ilyen jó meccset játszani. Picit álmosan kezdtünk, aztán magunkra találtunk és gyorsan volt négygólos különbség is. Tényleg hatalmas élmény volt, hogy egy negyeddöntőt telt ház előtt játszottunk, úgy, hogy már nem fértek be az emberek. Jó volt a mérkőzés és nagyon örülök, hogy bent vagyunk.

- Az utolsó negyedben nagyon erősen jöttek fel, nektek már nem sikerültek annyira a dolgok és nyilván kicsi húztátok is az időt, nem fordult meg a fejedben ott, hogy jöhet egy egyenlítés és hosszabbítás?

- Nem, nem fordult meg, éreztem, hogy sokkal jobbak vagyunk ezeknél a spanyoloknál, sőt, szerintem mindenkinél jobbak vagyunk ezen a világbajnokságon.

- Hát ez végszónak is jó, de azért mondj valamit: a horvátoknál is...?

- Remélem így lesz, holnap megteszünk mindent, gondolom, videózunk reggel, és utána megnyerjük este a meccset.

- Így legyen, köszönöm szépen, jó éjszakát!



Bendes J. Viktor nyilatkozata

- Gratulálok, és nem tudom, volt-e már meccs, ahol ütemesen kiabálta a közönség, hogy „Jimmy, Jimmy”… Volt ilyen?

- Még nem volt, még nem volt benne részem.

- Na, hát milyen érzés?

- Nagyon jó érzés volt. Fantasztikus közönség van itt Szombathelyen, egyszerűen a szurkolás fenomenális, az, ahogy buzdítják a csapatot, mint hogyha nem heten lennénk a vízben, hanem egy plusz ember személyében a közönség segítene nekünk abban, hogy játsszunk és nyerjünk.

- Tudom, hogy egész nap úgy töltöttétek el az időt, hogy valahogy semmi… nem hogy félsz nem volt bennetek, hanem tényleg mindenki teljesen biztosra vette az esti sikert, én egy picit emiatt aggódtam is, de hát ez felesleges volt, mert gyakorlatilag egy sima győzelem volt. Egy kicsit szakmailag értékeled?

- Szakmailag  nehéz értékelni a meccs után, mert bennem is kavarognak a dolgok. Vissza kell nézni a mérkőzést még egyszer-kétszer, az száz százalék. Ugye a ’94-es korosztály decemberben az ausztráliai világbajnokságon már eljutott a döntőig, és többen azt javasolták, hogy a mérkőzés előtt, a mérkőzés kezdetéig ne nagyon foglalkozzunk a meccsel, hogy feleslegesen ne terheljük, ne fárasszuk magunkat. Próbáltunk elvonatkoztatni ettől az egésztől, és magunkra koncentrálni, a csapatra, hogy még jobban együtt legyünk. Úgy néz ki, hogy ez sikerült. A spanyolokról pedig annyit, hogy úgy szálltunk vízbe, hogy mindenféleképpen tudtuk azt, hogy nyerhetünk. Ha úgy mentünk volna oda, hogy esélyünk sincs, akkor biztos, hogy nem állnék itt ilyen boldogan, úgyhogy szerintem ez mindenféleképpen pozitív dolog.

- Még a meccsről annyit, hogy a végén volt egy kis "torlódás" ott a pálya szélén. Mi történt ott pontosan?

- Ez egy nagyon jó kérdés, én sem tudom. Szerintem ez a spanyol mentalitás nem nagyon engedte őket, hogy úgymond ez a keserű szájíz, és lemegyünk a pályáról, és fejet hajtunk, és úgymond meghunyászkodva elmegyünk, de emelt fővel. Ez valamit kiváltott belőlük, én nem tudom, hogy miféle atrocitás történhetett ott, de egy biztos, hogy ha ott bármi olyan brutalitás lett volna, akkor a bírók közbeavatkoznak, úgyhogy… nem, nem, nem, tényleg nem tudom.

- Jó. Holnap Horvátország jön… már egy nap sincs a meccsig. Hogy készültök, és mire számítasz?

- Ugyanúgy készülünk szerintem, mint eddig. A csapat nagyon egyben van. A horvátok ellen már Zágrábban egyszer bizonyítottunk, itt Szombathelyen három és fél negyeden keresztül vezettünk ellenük, az utolsó percekben eresztettünk ki, és sajnos elszúrtuk a mérkőzést, de tudjuk, hogy ezt is meg tudjuk nyerni.

- A Savaria Kupán…

- Így van, a Savaria Kupán, és tudjuk, hogy meg tudjuk nyerni, és mindent bele fogunk adni.

- Így legyen, holnap találkozunk. Köszönöm szépen, jó pihenést.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


A nap további eredményei:

Kolumbia-Kazahsztán 9:10 (3:3, 3:4, 3:1, 0:2)
G.: Hernandez 5, Hinestroza, Moncada, Vergara, Perez, ill. Koliadenko 4, Godovanjuk 3, Zardan 2, Berbeljuk

Dél-Afrika-Szlovákia 10:22 (2:4, 2:5, 1:7, 5:6)
G.: Baker, Frames 2-2, Jagga, Trninics, Schooling, Gregory, Wright, Mason, ill. Balázs 7, Kosztelnyik 6, Dékány, Bauer, Bielik 2-2, Gasparik, Hodas, Paksi

Üzbegisztán-Japán 11:13 (4:3, 4:3, 1:2, 2:5)
G.: Rusztamov 5., Csumacsenko 2, Kuosimov, Massel, Zajcev, Krahotin, ill. Konno, Sugane, Oono 3-3, Sakamoto 2, Takigawa, Arai

Kanada-Oroszország 7:13 (1:7, 4:1, 0:2, 2:3)
G.: Lapins 4, Mitrovics, Perry, Thumwood, ill. Nagajev 3, Szucskov 2, Kiszeljev, Dubcsenko, Derevjankin, Timakov, Fedotov, Kopcev, Zitnik, Sepeljev

Olaszország-USA 10:6 (5:2, 2:2, 3:0, 0:2)
G.: Di Fulvio 4, Fondelli, Cupido 2-2, Vergano, Busilacchi, ill. Bowen 3, Roberts 2, Bonanni

Szerbia-Ausztrália 12:5 (0:2, 3:1, 3:0, 6:2)
G.: Szubotics, Mandics 3-3, Sztojanovics 2, Tanaskovics, Makszimovics, Rangyelovics, Obradovics, ill. Sindone 2, Pavillard, Power, Edwards

Horvátország-Brazília 10:5 (3:1, 2:3, 1:0, 4:1)
G.: Vukicsevics 4, Viskovics, Zsivkovics 2, Bukics, Basics, ill. Junior, Real, Gomes, Salgado, Guimarses


A teljes szombati program:

Üzbegisztán-Kanada 10:50
Japán-Oroszország 12:10
USA-Ausztrália 13:30
Spanyolország-Brazília 15:30
Olaszország-Szerbia 16:50
Magyarország-Horvátország 18:10