FACEBOOK

Kikapott Kínától, elbukta a csoport első helyét a női vízilabda-válogatott

Kikapott Kínától, elbukta a csoport első helyét a női vízilabda-válogatott
hozzászólás, 2021.08.01.

Hatgólos hátrányból sikerült majdnem visszajönni, de csak majdnem. Kína vette el a veretlenségünket, s így a negyeddöntőben Hollandia lesz a női válogatott ellenfele. Részletek, nyilatkozatok az MTI jelentése alapján: 


Gergelics József és Kis Tamás, az MTI különtudósítói jelentik:

Tokió, 2021. augusztus 1., vasárnap (MTI) - A magyar válogatott 11:9-es vereséget szenvedett Kínától a tokiói olimpia női vízilabdatornájának vasárnapi negyedik fordulós mérkőzésén, így a második helyen végez a B csoportban.

Bíró Attila tanítványai a negyeddöntőben az A csoport harmadik helyezettjével játszanak, ez a csapat szinte bizonyosan (ha Dél-Afrika nem szereznek pontot Ausztrália ellen) - Hollandia lesz.

Női vízilabdatorna, B csoport, 4. (utolsó) forduló:

Magyarország-Kína 9:11 (1:4, 1:3, 4:2, 3:2)

Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Kína: Sen Ji-neng, Mej Hsziao-han, Niu Kuan-nan, Vang Huan, Teng Cö-ven, Csen Hsziao, Csang Csing. Cs.: Vang Hszin-jen, Hsziung Tun-han, Csaj Jing, Lu Ji-ven, Csang Tan-ji
Magyarország: Magyari, Szilágyi, Vályi, Szücs, Keszthelyi-Nagy, Gyöngyössy, Garda. Cs.: Parkes, Illés, Gurisatti, Rybanska, Leimeter
Gól - emberelőnyből: 6/12, illetve 5/12
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/1

Az Eurosport összefoglalója:A magyar csapatnak elegendő lett volna egy döntetlen az első hely megszerzéséhez a B csoportban, mert az Egyesült Államokkal szemben az egymás elleni eredmény nekünk kedvezett. A meccskeretből ezúttal a japánok ellen remekül beszálló és védő Gangl Edina maradt ki.

A ráúszásnál Vályi elhozta a labdát, de a magyarok fórban nem tudtak betalálni. A kínaiak szintén emberelőnyös helyzetben vezethettek akciót, de nem voltak eredményesek. A vezetést mégis nekik sikerült megszerezni, valamivel később pedig egy bejátszás kapuba pofozása nyomán kétgólosra nőtt az előnyük. A magyarok háromszor is a kapufát találták el, egyszer pedig a rivális kapusa védett bravúrral, így az újabb kínai góllal már három volt a különbség. Illésnek aztán egy remek találattal sikerült szépítenie két perccel a negyed vége előtt, az ellenfél azonban még a dudaszó előtt újfent eredményes volt.


Fotók: Illyés Tibor/MTI

A második felvonás Szücs góljával indult, aztán percekig megint a védelmeké volt a főszerep. A hátsó alakzatot először Kínának sikerült feltörnie, majd a sorra kimaradó magyar helyzetek után az ázsiaiak újabb találatával már négygólosra duzzadt a különbség. Bíró Attila tanítványai támadásban láthatóan szenvedtek, amikor pedig sikerült lőniük, akkor a kapu mellé tüzeltek, a rivális kapusa védett, vagy már a támadóidő lejárta után próbálkoztak. Az újfent eredményes kínaiak számukra megnyugtatónak tűnő, ötgólos vezetéssel vonulhattak szünetre.

A harmadik negyed elején percekig nem esett gól egyik oldalon sem, majd Kína szövetségi kapitánya kért időt, de csapatának csak az ezt követő második akcióból sikerült betalálnia. A különbséget Illés csökkentette hatról ötre, alig több mint két perccel a játékrész vége előtt pedig Bíró Attila kért időt. Ezután Gurisatti volt eredményes, majd Keszthelyi-Nagy a hetedik próbálkozásából először talált be a meccsen. A negyed utolsó perceiben egy kínai gólra Gurisatti válaszolt, így a záró játékrésznek háromgólos különbséggel vághattak neki a felek.

​Az utolsó nyolc perc első felében nem esett gól, aztán a kínai kapitány időt kért, de csapatának ezután sem sikerült betalálnia. A másik oldalon viszont Gurisatti eredményes volt, aztán egy kínai gólt videós visszanézés után érvénytelenítettek. Fórban magyar ziccer maradt ki, de aztán ötméteresből Gurisatti egy gólra csökkentette a különbséget. Az ellenfél szintén büntetőből próbálkozhatott, és sikerrel járt. A magyarok válasza kicsit lassan jött, ráadásul a dudaszó előtt Kína ismét betalált, így megnyerte a találkozót.
"Nem leptek meg a kínaiak, magunkat vertük meg azzal, hogy nem voltunk élesek támadásban. Az ellenfél fizikálisan erősebb, ezért sanszot nem adtak a centereinknek, emellett fásultságot is éreztem a csapaton" - értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki a második félidei feltámadásról azt mondta, védekezést váltottak, amit talán hamarabb is lehetett volna, ennek köszönhetően Magyari Alda magára talált a kapuban.

A magyar hálóőr úgy vélte, jobban kellett volna bíznia a blokkokban. A folytatást illetően kijelentette, most nem omolhat össze senki, mert ennél jobban kell játszani az éremszerzéshez.

"Nem lehet semmilyen meccset így kezdeni. Nem tudom, mi az oka, hogy nem találtunk kaput, de azért védekezésben is voltak problémáink" - fogalmazott Garda Krisztina.

"Nem történt semmi! A most következő három mérkőzésért érkeztünk Tokióba. Estig mindenkinek le kell rendeznie magában a történteket. Mint az egyik hangulatfelelős, teszek is majd róla, hogy így legyen, mert kimondva is a magyar női vízilabda első ötkarikás érméért jöttünk" - mondta optimistán a magyar csapat legjobbja, a négygólos Gurisatti Gréta, aki úgy vélte, ezúttal kissé fáradtabb volt a csapat, ami még a címvédő és világbajnok amerikaiak legyőzésének következménye.

A mi meccsünket követően Hollandia legyőzte Kanadát, így a másik csoport harmadik helyén végzett. Velük játszunk az elődöntőbe jutásért kedden, 11.30-től.