FACEBOOK

Tokió: a házigazdák elleni sikerrel negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Tokió: a házigazdák elleni sikerrel negyeddöntős a női vízilabda-válogatott
hozzászólás, 2021.07.30.

A vártnál egy kicsit nehezebben, de megvan a kötelező győzelem Japán ellen. Vasárnap, Kína legyőzésével csoportelső lehet női válogatottunk. Részletek, nyilatkozatok az MTI-től:


Kis Tamás és Lódi Renáta, az MTI különtudósítói jelentik:

Tokió, 2021. július 30., péntek (MTI) - A magyar válogatott harmadik csoportmeccsén a vártnál nehezebben ugyan, de nyert a házigazda japánok ellen a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, s ezzel biztosította a helyét a negyeddöntőben. A pénteki találkozón 30 gól esett.

Bíró Attila Európa-bajnoki bronzérmes, világliga-második együttese három forduló után két győzelemmel és egy döntetlennel áll, a következő mérkőzését pedig Kínával vívja, vasárnap.

Női vízilabdatorna, B csoport:

Japán-Magyarország 13:17 (4:3, 3:4, 3:5, 3:5)
​Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus 
Japán: Sioja - Niizava, Hasida, Ivano, Ura, Inaba, Arima. Cs.: Koide, Tokumoto, Kudo, Kavagucsi, Jamamoto
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Illés, Keszthelyi-Nagy. Cs.: Gurisatti, Rybanska, Leimeter, Garda, Gangl
G.: Parkes 6, Szilágyi 4, Keszthelyi-Nagy, Gurisatti 3-3, Vályi, ill. Arima, Inaba 4-4, Hasida, Kudo 2-2, Kavagucsi 1
Gól/emberelőny: 2/8, illetve 6/8
Ötméteres:,2/2, ill. -

Vályi gyorsaságának köszönhetően magyar támadással indult a mérkőzés és a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy révén sikerült is megszerezni a vezetést. Miután több magyar támadás is eredménytelen maradt, Inaba centerből egyenlített, de Parkes szép találatának köszönhetően nem maradt sokáig döntetlen az állás. A japánok némi meglepetésre hatékonyabban támadtak, mint riválisuk, 4:2 után Gurisatti szépített, de az első negyed után a hazaiak álltak jobban.

Eredménytelen távoli lövésekkel indult a második nyolc perc, egy megúszás után azonban Szilágyihoz került a labda, s ő már nem hibázott. A japánok kettős fórban ismét előnybe kerültek, de Szilágyinak köszönhetően egy szép akció végén ismét sikerült egyenlíteni. Ebben a szakaszban a dunaújvárosi pólós vitte a hátán a csapatot, sorozatban harmadik góljával pedig már a magyaroknál volt az előny. A házigazdák azonban tapadtak, Arima ötméterese után 6:6-ot mutatott az eredményjelző, majd Kudo megúszása után már újra a rivális vezetett. Lüktető volt a játék, a védekezés egyik oldalon sem működött igazán, Parkes pedig a második negyed hajrájában már a meccs 14. gólját jegyezte. A szakaszt három kapufa zárta.


Fotók: Illyés Tibor/MTI

Döntetlennel és egy kimaradt japán emberelőnnyel kezdték a mérkőzés második félidejét a felek, Parkes remek góljával pedig ismét átvették a vezetést a magyarok, akik ezzel együtt nagyon sok helyeztet elpuskáztak, Inaba és Hasida második találatával pedig újra a hazaiaknál volt az előny. Parkes negyedik és ötödik gólját lőtte, a két találat között azonban Arima is betalált ötméteresből, így Keszthelyi közeli találatával ismét csak egy góllal tudtak ellépni a magyarok. A negyed aztán Gurisatti centerből lőtt góljával zárult, így a záró felvonás előtt 12-10 volt "ide".

    A negyedik negyed az először eredményes Vályi közeli góljával indult, s úgy tűnt, végre sikerül leszakítani az ellenfelet. Gangl védése után Keszthelyi-Nagy növelte négygólosra a különbséget, a házigazdák pedig láthatóan elfáradtak. Parkes hatodik, Inaba harmadik és Arima negyedik találatával háromgólosra csökkent ugyan a magyar előny, de a győzelem már nem forgott veszélyben. A hajrában még Gurisatti és Inaba is eredményes volt, a végeredményt pedig Szilágyi állította be egy megúszás végén.

"Örülhetünk a győzelemnek, kis szódával elment" - nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány. "Voltak periódusok, amikor nehézségeink adódtak, néhány játékvezetői ítélet pedig nem könnyítette meg a helyzetünket, de ehhez hozzá vagyunk szokva". A szakvezető hozzátette, az utolsó másfél negyedben "megmutatkozott egy-két játékosunk karaktere", és a csapat keményebben beleállt a mérkőzésbe. A következő, kínaiak elleni találkozóról Bíró azt mondta, azon nagyjából hasonló teljesítményt kell nyújtania az együttesnek, mint az Egyesült Államokkal szemben egygólos különbséggel megnyert meccsen. "Nagyon nehéz lesz, mert a kínaiak egy fizikális, erővízilabdát játszanak" - fogalmazott a kapitány.A hatgólos Parkes úgy értékelt, hogy csapattársai nagyszerű labdákat adtak neki és jól olvasták a mozgását.

"A következő mérkőzéseken védekezésben többet kell nyújtanunk, de mindannyian tudjuk, hogy képesek vagyunk ennél sokkal jobban játszani. Remélem, hogy ezzel a maival a torna számunkra legrosszabb meccsén túl is vagyunk" - nyilatkozta.

A félidőben csereként a kapuba álló Gangl Edina elárulta, előzetesen már megbeszélték, hogy Magyarival "felesben" fognak védeni, de az csak közvetlenül az összecsapás előtt dőlt el, hogy nem ő kezd.

"Lehetséges, hogy egy picit át tudtam segíteni a lányokat a holtponton. Miután beálltam, próbáltam hangosan irányítani őket, mert úgy éreztem, hogy addig nem működött megfelelően a kommunikáció" - mondta Gangl.

Korábban:

Egyesült Államok-Orosz Olimpiai Csapat 18:5 (5:1, 4:2, 6:1, 3:1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 6 pont/4 mérkőzés, 2. Magyarország 5/3, 3. Orosz Olimpiai Csapat 3/3, 4. Kína 2/3, 5. Japán 0/3

A Kína elleni meccs vasárnap 7 órakor kezdődik.