FACEBOOK

Kemény Ferenc a Reggeli Startban

Kemény Ferenc a Reggeli Startban
hozzászólás, 2014.11.25.

Saját megfogalmazása szerint "hátralép" Kemény Ferenc, az uszodákban Fecsó bácsiként ismert szakember, megannyi magyar olimpiai bajnok felfedezője, aki kedden a Reggeli Start vendége volt.

Kemény Dénes édesapja hosszú időn át felelt a magyar utánpótlás neveléséért és a korosztályos válogatott csapatokért. Hivatali, szövetségi funkciójából való visszalépése után sem szakad el az uszodáktól és például továbbra is feladata lesz, hogy a Szalay Iván díjra érdemes fiatal tehetségeket évről évre megnevezze.

Szombathy Pál érdeklődésére Fecsó bácsi elmondta, hogy szerinte a vízre születni kell, sőt, még a labdaérzék is jórészt génekben kódolt tulajdonságnak tekinthető. A legkevesebb teendő az ambíció felébresztésével van: a magyar uszodák világában természetes, a "zsigerekből jön", hogy minden fiatal játékos olimpiai bajnok akar lenni. Ugyanakkor szerinte a gyereknek vízben kellene felnőniük, mert a legfontosabb fizikai adottságok, a jó tüdőkapacitás, keringési rendszer, szívműködés a vízben erősödhet meg olyan mértékben, amely más sportágak művelésénél is hasznos. A szakember bírálta a korai szelekciót, azt, hogy manapság már óvodás korban eldöntik a gyerekek sorsát, szerinte ilyenkor még nem kristályosodik ki, hogy melyik lesz a gyerek "nemes szerve".

Az edző szerepét érintve elmondta: nem egyszerű a szunnyadó zsenit izzó parázzsá átalakítani. Mint mondta: "Kettőn áll a vásár!". Az általa felfedezett új-zélandi center, Joseph Kayes kapcsán megjegyezte: nem él sportszerűtlenül, de az a "hello everybody" hangulat, ami őt jellemzi, nem feltétlenül teszi lehetővé a teljes odaadást. Illetőleg még mindig vár az OSC centerétől egy nagy kiugrást, azt, hogy az "eszméletlenül nagy momentumokat" állandósítsa a meccseken.

A mostani hazai utánpótlásból nem akart kiemelni senkit (egyetlen konkrét nevet említett, az általa már két évvel ezelőtt is említett Sedlmayer Tamásét), de határozottan állította, hogy minden poszton van nagyon tehetséges gyerek, legalább 8-10 olyan fiatal van szerinte, aki "odaérhet" a nagy válogatottba és szép sikereket érhet el.

A teljes beszélgetés: