FACEBOOK

Filipovics 9 szezon után távozik Reccóból

Filipovics 9 szezon után távozik Reccóból
hozzászólás, 2020.05.12.

Filip Filipovics, a korszak egyik legnagyobb vízilabdázója elhagyja a Pro Reccót - ezt hétfőn közölte a klub.


A 33 éves szerb klasszis, Filip Filipovics hivatalos búcsúüzenete a klub honlapján:


Egy gyönyörű történet véget ér, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen hosszú ideig a Pro Recco családjába tartoztam. Ettől a klubtól mindent megkaptam, játékosként, emberként itt nőttem fel. Köszönettel tartozom a támogatónak, Gabriele Volpinak, Eraldo Pizzonak, Maurizio Felugo elnöknek. Külön köszönöm a csapattársaimnak, büszke vagyok rájuk. Nincs semmilyen trófea, egyéni díj erős csapat nélkül.

Aztán az edzők, akik bíztak bennem: az elsőtől, Pino Porzio-tól az utolsóig, Ratko Rudicsig, és a stábtagok.

Kár, hogy így fejeződött be ez a szezon, végső csaták nélkül. Most azonban eljött az idő, hogy új fejezetet kezdjek az életemben. Bocsánat, de ez a hivatásos sportolók sorsa.

Mindig büszke leszek arra, hogy ezt a sapkát viseltem. A Pro Recco, Recco és lakói a szívemben maradnak, ez az első számú otthonom.


Filip Filipovics 2009-ben lett a Pro Recco játékosa, már a világ egyik legjobb balkezeseként. (Akkori története kész regény: a szerb válogatott motorja 8 évet húzott le a Partizan Belgrádnál, ahol természetesen szintén kulcsember volt. 2007-ben egy nyilatkozatában megjegyzést tett a klub vezetésére, ezért egy hónapra felfüggesztették a játékjogát. Két évvel később jogi úton kezdeményezte 2010-ig szóló szerződésének felbontását, a sportbíróság azonban 100 ezer eurós lelépési díjat határozott meg az ügyében. Csoda-e ha Filipovics neve nem a Herceg Novinál tűnt fel, amellyel korábban szóba hozták, hanem új csapata a Pro Recco lett...?) 

Egyébként ebben az időben a Pro Reccónak négy magyar játékosa volt, Benedek, Märcz, Kásás és Madaras. A keret létszáma 22-re nőtt az új bevásárlások után (Filipovics mellett ekkor került Reccóba Nikics is), de az olasz bajnokságban csak 11-en szerepelhettek, a többi külföldi volt. Sőt, ez volt az az év, amikor Benedek a szabályok szerint olaszként játszhatott, mert már több mint egy esztendeje nem szerepelt a magyar válogatottban, így visszatették őt a bajnokságban szereplő reccósok közé, a többi magyar csak az Euroligában játszhatott...

2014-16-ban Filipovics a Radnicski Kragujevácnál tett kitérőt, majd visszatért a Ligúr-tenger partjára, ahol egészen mostanáig a csapat egyik legnagyobb erőssége volt.

Nyolcszoros olasz bajnok, háromszor nyert BL-trófeát, s négyszer választották Európa legjobb férfi vízilabdázójává.

A korábbi években néhányszor szóba hozták a nevét magyar csapattal, de a kezdeményezések - ha voltak ilyenek - nem vezettek eredményre. Mostani további sorsáról egyelőre nem tudunk. (A zuhanyhíradók legrejtettebb zugaiban spanyol, esetleg francia csapatról sutyorognak.)