FACEBOOK

MVLSZ-elnökségi - A bajnokságoknak vége, de hamarosan felpörög a vízilabdaélet!

MVLSZ-elnökségi - A bajnokságoknak vége, de hamarosan felpörög a vízilabdaélet!
hozzászólás, 2020.05.11.

Régóta várt rendkívüli ülésen tekintette át a pandémia aktuális helyzetéből adódó teendőket, a vízilabdaélet esetleges folytatásának lehetőségeit a szövetség elnöksége. A vlv-t az ülést követően Vári Attila elnök tájékoztatta a döntésekről. 


VÁRI ATTILA a vlv-nek:

- Az elnökség mai ülésén töröltük a 2019-20-as felnőtt és utánpótlás bajnokságokat. 

A felnőttek versenyét nagyon szerettük volna folytatni, de ezt több körülmény meggátolta. Egyrészt komoly munkaügyi problémákkal kellett volna szembenézni, hiszen a sportév átnyúlt volna a szerződéseken. Emellett fontos kiindulópont volt a döntés meghozatalánál, hogy érvényesítenünk kell az olimpiai felkészülés szempontjait. A férfi csapatnál megvan a kvalifikáció, ők már közvetlenül az olimpiára, a felkészülésre koncentrálhatnak, a lányoknak pedig a jövő év januárjára kitűzött kvalifikációs tornán kell megszerezniük a tokiói részvételi jogot, így számukra is rendkívül fontos, hogy mikor kezdődhet el a 2020-21-es bajnokság.

Igyekszünk megteremteni a nyugodt felkészülés lehetőségét a két csapatnak, ez pedig azzal jár, hogy nem lehet sűrű bajnoki programot kialakítani.

A 2019-20-as bajnokságokat tehát lezártuk, nyáron egy-egy előrehozott Magyar Kupa-tornával fogunk kezdeni. A fiúknak augusztus végéig, a lányoknak szeptember közepéig kell befejezniük ezt a versenyt, ez teszi lehetővé, hogy a válogatott csapatok érdekének megfelelő 2020-21-es klubszezont bonyolíthassunk le.

A következő bajnokság részvevői körének szabályozása később lesz pontosítva, most a fő csomópontok meghatározása volt a feladat. A mérkőzésnapok és több más részlet meghatározása ezután következik, a lényeg az, hogy kuparendszerben zajlik majd ez a nyári torna. 

A most lezárt szezon végén nincs sem bajnok, sem kieső, a feljutás ügyében viszont a Nagykanizsa és a KSI párharca lesz mérvadó. Mint már nyilvánosságot kapott, a Szombathely jelezte, hogy nem tudja vállalni az OB1-es szerepléssel járó feltételeket. Egerben szerdán lesz elnökségi ülés - sajnos nem jó hírek érkeznek a hevesi megyeszékhelyről, ezek ellenére remélem, hogy az OB1-es indulásuk végül megvalósul. Mi a hivatalos közlésre várunk, ez az egri testületi ülés után lesz esedékes, azt követően tudok én is nyilatkozni ebben a kérdésben.

- Nem került szóba, hogy csökkenteni kellene az OB1 16-os létszámát?

- Most erre biztosan nem kerül sor.

- Az idegenlégiósokra vonatkozó szabályozás hogy alakul?

- Nem változott, a férfiaknál három, a nőknél két külföldi játékos szerepelhet a meccseken, magyarnak pedig a kettős állampolgárok közül az számít, aki legalább két esztendőt szerepelt a hazai utánpótlás-bajnokságban.

- Volt-e olyan döntés a mai ülésen, amely a pólóélet újraindítását szabályozza. A múlt heti kormányinfón az hangzott el, hogy a részletek meghatározása a sportági szakszövetségek feladata.

- A felnőtt válogatottjaink hetek óta edzenek, annak a protokollnak megfelelően dolgoznak, amit az EMMI-vel és a Nemzeti Sportközpontokkal egyeztettünk. A következő lépés az volt, hogy Gáll Péter főtitkár levélben fordult az üzemeltetőkhöz, hiszen az aktuális kormányhatározat már lehetővé teszi a strandok, uszodák működtetését. Most várjuk a visszajelzést az üzemeltetőktől, hogy megtudjuk, mikorra tud minden érintett csapat, játékos vizes edzéseket kezdeni. Három-négy hetes edzési időszaknak kell megelőznie a nyári Magyar Kupa-tornákat ahhoz, hogy elkerüljük a hosszú leállás következtében várható sérülésveszélyt. A visszajelzések most érkeznek, azokat értékeljük, s azzal számolunk, hogy két-három héten belül elérkezünk arra a szintre, amikor már mindenkinek egységes feltételek lesznek adottak a munkához.

- Született-e még döntés bármilyen fontos kérdésben?

- Igen. Döntöttünk a férfi és női válogatottat irányító stábok megbízatásának meghosszabbításáról, hiszen az ő tevékenységük mindig az aktuális olimpiai ciklushoz igazodik és mivel az idénre tervezett olimpiát jövő nyárra halasztották, a tokiói játékok végéig hosszabbítottuk meg a két szövetségi kapitány, Märcz Tamás és Bíró Attila, valamint a stábjukban dolgozók mandátumát.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A bajnoki címvédő az elnökség ülésére közleményben reagált:


„Az FTC vízilabda szakosztálya tudomásul vette a Magyar Vízilabda Szövetség Elnökségének döntését, miszerint a 2019/2020-as magyar bajnokság véget ért. Az FTC vezetése, valamint a klub vízilabda-szakosztályának minden tagja a szezon kezdetétől fogva egészen a szövetség mostani döntéséig azon dolgozott, hogy vízilabdázóink a medencében, sportszerű keretek között, valódi küzdelemben tudják megvédeni sorozatban harmadik bajnoki címüket. Ennek érdekében az elmúlt időszak nehézségeitől is függetlenül pólósaink igazi sportemberként mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobb állapotban folytathassák a bajnokságot. Az FTC vízilabda-szakosztálya minden erejével azon lesz, hogy a következő szezonban is az összes trófeát a Népligetben tartsa.”