FACEBOOK

A BL-nek vége! - Idén nem lesz final eight

A BL-nek vége! - Idén nem lesz final eight
hozzászólás, 2020.05.05.

A LEN kedden hivatalosan bejelentette, hogy lezártnak tekinti a 2019-20-as európai kupasorozatokat, így sem a Bajnokok Ligájában, sem az Eurokupában nem folytatódnak a küzdelmek, nem lesz éremosztás. A BL-ben a címvédő Fradi és a főtábla-csoportját vezető OSC bánhatja ezt leginkább, de még a Szolnoknak is lett volna esélye bejutni a nyolcas döntőbe. Az Eurokupában a Brescia-Eger párharcnak nem lesz már soha visszavágója. A budapesti úszó Eb 2021. május 10. és 23. között lesz.


A LEN kedden bejelentette, hogy a korábbi halasztások és törlések után a klubcsapatok nemzetközi tornái sem folytatódnak.

A budapesti úszó Európa-bajnokság eredeti időpontja május 11-24. lett volna, ezt áttették augusztus 17-30-ra, most tovább halasztják a rendezvényt, az új, remélhetőleg immár végleges dátum 2021. május 10-23.

A vlv információi szerint a LEN döntéshozói nagy vita után határoztak a vízilabda-tornák befejezése mellett. (Elsősorban a görög sportdiplomácia harcolt a folytatás, valamiféle befejezés érdekében, ami érthető, hiszen az Olympiakosz mind a női, mind a férfi mezőnyben érdekelt volt.) A sok bizonytalansági tényező mellett a végső döntésben szerepet játszott az az erkölcsi szempont, hogy ha minden fontos versenyt elhalasztottak jövőre, (beleérve a juniorok kontinensbajnokságait), akkor nem volna illendő a klubok versenyét úgy kezelni, mintha már minden rendben volna.


A Bajnokok Ligája főtábláján 10 forduló zajlott le a 2019-20-as szezonból, még négy játéknap volt hátra, amikor a koronavírus-járvány miatt a vízilabdaélet is leállt.

A két csoport örökre megmerevedett tabellája így néz ki (vastagítva az éppen továbbjutó helyen álló csapatok):

A csoport:

1. CNA Barcelona 25,
2. Jug Dubrovnik 24,
3. Olympiakosz 22,
4. Jadran Herceg Novi 13,

5. Szolnok 12,
6. Spandau 04 11,
7. Jadran Split 4,
​8. Sintez Kazany 3 pont

A Szolnok sorrendben a következő meccseket játszotta volna még: Olympiakosz (i), CNA Barceloneta (o), Jadran Herceg Novi (o) és Sintez Kazany (i)

B csoport:

1. OSC 22,
2-3. Pro Recco, FTC 20,
4. Mladost Zágráb 19,

5. Terrassa 13,
6. Marseille 10,
7. Hannover 6,
8. Dinamo Tbiliszi 3 pont

Az FTC hátralévő meccsei: Dinamo Tbiliszi (o), Terrassa (i), Marseille (i), Hannover (i)

Az OSC-re ez várt volna a folytatásban: Marseille (i), Dinamo Tbiliszi (o), Hannover (i), Mladost Zágráb (i)

A final eight Reccóban lett volna.


Az Eurokupában az elődöntők első fordulója után állt meg az élet.

Nagyvárad-Ortigia 4:10 (1:1, 1:4, 1:4, 1:1) - az egyik játékvezető Vogel Gábor volt
G.: Inaba 2, Colodrovschi, Remes, ill. Napolitano 3, Gallo 2, Cassia, Di Luciano, Giacoppo, Rossi, Vidovics

Brescia-Eger 6:3 (0:1, 2:0, 0:0, 4:2)
G.: Cannella, Nikolaidisz 2-2, Alesiani, Buha, ill. Murisics 2, Hosnyánszky

A visszavágók időpontja március 4. volt, de már csak az egyik elődöntőt sikerült befejezni, az Ortigia ott várja a fináléban ellenfelét - örökre...

Ortigia-Nagyvárad 13:8 (2:0, 5:2, 2:2, 4:4)
G.: Gallo 4, Giacoppo 3, Di Luciano, Ferrero 2-2, Vidovics, Napolitano ill. Popoviciu, Colodrovschi 2-2, Gerogescu, Inaba, Dragomirescu, Szabó R.

A szirakuzai csapat két győzelemmel jutott tovább.


A LEN közölte azt is, hogy a tornákat a következő szezonban megrendezik.

A vlv úgy tudja, hogy a rendkívül zsúfolt versenynaptár miatt nem terveznek selejtezőket, vagyis csak a főtáblán szereplő csapatok küzdhetnek majd. A szabadkártyások ráadásul várhatóan anyagi könnyítést is kapnak, nem kell nevezési díjat fizetniük. Így viszont a főtábla két csoportjában csak hat-hat klub szerepel majd, hiszen a mezőnyt a selejtezőkből feljutó két-két csapat egészíti ki a jelenleg érvényes rendszerben. Csere ennek ellenére lehetséges a mezőnyben, hiszen a torna az utazások miatt rendkívül költséges és nem tudni, hogy a koronavírus-járványt követően minden érintett klub lesz-e olyan gazdasági helyzetben, hogy vállalni tudja a BL-t.

A szabadkártyások jelenlegi listája:

CNA Barceloneta
Olympiakosz
Herceg Novi
Szolnok
Spandau 04
Jug Dubrovnik
FTC
Mladost Zágráb
Pro Recco
Hannover
Marseille
Dinamo Tbiliszi