FACEBOOK

Rendkívüli MVLSZ-elnökségi ülés - távoktatás a vízilabdában is!

Rendkívüli MVLSZ-elnökségi ülés - távoktatás a vízilabdában is!
hozzászólás, 2020.03.17.

Soron kívüli ülésen tekintette át a koronavírus terjedésének következményeit kedden a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége. Az ülést követően Vári Attila a vlv kamerája előtt adott tájékoztatást a döntésekről.


VLV-VIDEÓ:


Vári Attila a vlv-nek


- Rendkívüli helyzet van az országban, mindenkit érint ez, a vízilabda-szövetséget, a vízilabdasportágat is. Vári Attilát, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét kérdezem, hogy a mai rendkívüli elnökségi ülésen mi történt.

- Visszamennék egy kicsit, kronológia szerint válaszolva. Március 11-én három régiós bajnokságunkat felfüggesztettük, március 13-án a miniszterelnök úr által kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel még aznap este a versenyrendszerünkhöz tartozó összes bajnokságot felfüggesztette az Ügyvezetői Testület. Ez a döntés azóta is érvényben van.

Az elnökség ma ülésezett, hiszen a kialakult helyzet érinti a közreműködőket, az edzőket, azt a mintegy 10 ezer embert, aki a versenyrendszerünkben igazolt játékosként tevékenykedik. Rengeteg uszoda bezárt, már nem is lehet edzéseket tartani. Erre való tekintettel a Magyar Vízilabda Szövetség, a magyar vízilabdacsalád kidolgozott egy olyan rendszert, aminek segítségével távoktatás formájában lehet megvalósítani edzéseket. Megteremtettük ennek szakmai hátterét. Ennek elemeit elküldjük tagszervezeteinknek, a felnőtt és az utánpótlás válogatottak játékosainak, az egyesületek szakembereire számítunk ezen a téren is.

Én megköszönöm a türelmet mindenkinek, hiszen itt egy nagyon komoly munkáról van szó, ami teljesen más állapotot jelent, eltérő feladatvégrehajtást igényel. Ilyen még nem volt, de hát, a magyar vízilabda azért is volt mindig az élvonalban, mert mindenre tudott reagálni, alkalmazkodott a szabályváltozásokhoz is, készen áll minden feladatra és a körülményeihez mérten sikeresen meg is valósítja azokat.

Nekünk a legfontosabb az egészség, ennek rendelünk alá mindent.

Az elnökség május 11-én ülésezik újra, addig fenntartjuk a bajnoki rendszer teljes felfüggesztését, s akkor újratárgyaljuk majd a helyzetet. Ez a két hónap meghatározó, kritikus időszak a felkészülés szempontjából is. Nagyon sok üzenetet emailt kapunk, az edzők, jómagam is és köszönöm a fiataloknak, hogy tovább edzenek, karbantartják magukat, ez nagyon fontos, még akkor is, ha tudjuk, hogy így nem lehet pótolni a vízi edzéseket. 

Most egyeztetünk az államtitkár asszonnyal (Szabó Tündével - a szerk.), hiszen az olimpiai sportközpontok létesítményei az ő felügyelete alá tartoznak. Beszélünk az üzemeltetőkkel és együttműködve a partnerünkkel, a Semmelweis egyetemmel, hiszen rektor úrral (dr. Merkely Bélával - a szerk.) is napi kapcsolatban vagyunk, és a Magyar Olimpiai Bizottség Orvosi Bizottságával, hogy hogyan lehet a válogatottak számára edzéslehetőséget biztosítani teljesen zárt körülmények között, minden egészségügyi kötelezettséget betartva. Ez lesz a következő időszak legnagyobb kihívása a számunkra.

Összegezve: mindent megteszünk hogy a fiatalok edzésben maradjanak, a válogatottak pedig tovább tudjanak készülni.

- A május 11-i időpont olyan, hogy ha addigra "rendeződik a helyzet", akkor a bajnokságok még folytathatók? Akkor megmenthető az egész eddigi rendszer?

- Természetesen. És hogyha bármilyen változás történik - az elnökség tagjai napi kapcsolatban vannak. A Magyar Vízilabda Szövetség mint hivatal, folytatja a munkáját, ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket hatósági jogköréből adódóan el kell látnia. Ha bármi változik pozitív vagy negatív irányban, arra reagálunk, Úgy gondoltuk, fontos, hogy eddig a bizonyos május 11-i időpontig szólóan megtegyük az első intézkedéseket. Nagyon komoly mérföldkő ez a dátum, és az addigra kialakuló helyzetnek fogjuk majd alárendelni a további feladatainkat.

- Köszönöm a tájékoztatást!