FACEBOOK

A Miskolcról elküldött Csoma Kristóf és Bedő Krisztián a vlv-nek

A Miskolcról elküldött Csoma Kristóf és Bedő Krisztián a vlv-nek
hozzászólás, 2019.12.13.

A miskolci váratlan személyi döntések hátterét eddig csak a klubvezetés interpretációjában ismerhettük meg. A vlv megszólaltatta a Miskolcról a klub felmondása után távozó két játékost.


ELŐZMÉNYEK:

A Pécs-Miskolc bajnoki meccsen - a pólós közvélemény számára váratlanul - nem Vidumanszky László vezetőedző, hanem az addigi másodedző, Kis István ült a miskolciak kispadján. A klub akkor semmilyen hivatalos közléssel nem szolgált, így - bár Kis István jelezte a médiának, hogy egy bajnoki meccsre és a Magyar Kupa négyes döntőjére kapott megbízást - elterjedt, hogy edzőváltás történt Miskolcon. A híreszteléseket Bachner András tisztázta, jelezve, hogy Vidumanszky Lászlót egyelőre ideiglenesen mentette fel a munkavégzés alól, azért, hogy megvédje őt a csapaton belül tapasztalható feszültségektől.

A Miskolc Pécsről nem tudta elhozni a három pontot, a Magyar Kupa elődöntőjében pedig kikapott az OSC-től. Bachner András kimondva-kimondatlanul úgy értelmezte ezeket az eredményeket, hogy bebizonyosodott, nem az edzővel van gond, hanem a játékosok fejében van probléma. 

Kedden késő délután játékosértekezleten ismertették a klubvezetés döntését: Vidumanszky László visszatér a kispadra, Csoma Kristóftól, Bedő Krisztiántól és Bojan Banisevicstől pedig megválnak. Az idegenlégiós elküldésének anyagi oka van, a két magyar játékos ügyében a szakmai vezető csütörtökön nem szolgált magyarázattal, mondván, hogy az elválás technikai részleteiről még hátra van az egyeztetés.

Bachner András a pénteki Reggeli Startban részletesen beszélt a miskolci helyzetről.


CSOMA KRISTÓF a vlv-nek:

- Nem értem, hogy mi történt. Bachner András összehívott egy csapatmegbeszélést kedd estére, amelyen bejelentette, hogy azonnali hatállyal felmond három játékosnak, Bedő Krisztiánnak, Banicsevicsnek és nekem. És hát, hiába volt május 31-ig megállapodásom a klubbal, jogilag megtehette, mert nem munkaszerződésem, hanem megbízási szerződésem van. Tudtommal az összes játékost így foglalkoztatja a klub vagyis egy hónapos határidőre indoklás nélkül fel lehet mondani. Erre egyáltalán nem számítottam. Negyedik szezonomat töltöm a klubnál, ez alatt szép sikereket értünk el. Azért is fájó, ami történt, mert az előző szezon végén egy csapattól kaptam egy számomra szimpatikus megkeresést, amit visszautasítottam, mivel már aláírtam a Miskolccal erre szezonra és tartottam magam a megállapodáshoz. 

Számomra értelmezhetetlen Bachner Andrásnak az a kijelentése, hogy Krisztián és az én elküldésemmel próbálja a csapaton belüli feszültséget megszüntetni. Egyrészt: nincs semmilyen feszültség a csapaton belül, nagyon jó egységet alkotunk, illetve, most már - alkottunk, mindenki megtalálta a másikkal a közös hangot. Másrészt úgy gondolom, mind Krisztián, mind én igazi csapatemberek vagyunk, erről nyugodtan meg lehet kérdezni a volt csapattársainkat. 

Szeretném tisztázni azt is: nem felel meg a valóságnak, hogy én bármilyen formában részt vettem Vidumanszky László munkából való felfüggesztésében. Ez úgy történt, hogy Bachner András a Tatabánya elleni hazai találkozót követően bejött az öltözőbe és elégedetlenségét fejezte ki a legutóbbi két mérkőzésünkön (Debrecen és Tatabánya) mutatott játékot illetően. (Én egyébként személyesen egyik mérkőzésen sem játszottam.) Arra kérte a csapatot, hogy ha nem szeretnénk tovább dolgozni a vezetőedzővel, azt egy órán belül közöljük vele és ő leváltja. Ezt a csapat megbeszélte és arra a döntésre jutott, hogy nem a hatásköre ilyen kérdésben dönteni, így nem tesz ilyen kijelentést. Másnap András bejelentette, hogy felfüggeszti Vidumanszky Lászlót két vagy három mérkőzés erejéig.

- Mégis, mi lehet az oka annak, hogy a szakmai vezető arról beszél, hogy amíg ő Miskolcon van, addig játékosok nem váltanak le edzőt? Ez egyértelműen arra utal, hogy itt a játékosok vagy egyes játékosok (akik Bachner András szavai szerint "kikerültek a komfortzónájukból" Vidumanszky László érkezése után) az edző lecseréltetésére törekedtek?

- Ezt tényleg nem tudom. Mi minden munkát elvégeztünk, amit kért az edző. Nekem személy szerint sem volt konfliktusom Viduval, ezt tőle is megkérdezheted, soha nem konfrontálódtunk. Nem tudom, hogy mire gondolt András.

- Ti ketten Krisztiánnal a csapaton belül milyen helyet foglaltok el? Hangadók, vezérek vagytok? Az öltözőben ti uraljátok a "közbeszédet", hallgatnak rátok a többiek?

- Legidősebb magyar játékosként, negyedik éve vagyok a klubnál, igen, úgy gondolom, hogy hallgatnak rám a fiatalok. De nincs hierarchia, mindenki külön személyiség, egyik sem "erősebb" a másiknál. Egyedül Szasa Misics emelhető ki, akinek csapatkapitányi feladatai is vannak. Nem vettem észre, hogy kiemelkedő szerepem lenne a csapatban.

- Tehát te úgy látod, hogy a Sike-Vidumanszky váltás óta nem volt feszültség a csapatban?

- Értetlenül álltunk Sike József leváltása előtt (mivel a szezonzáró megbeszélésen a klub vezetőssége megerősítette pozícióját a következő évadra), de elfogadtuk az új edzőt és ugyanúgy folytattuk a munkát, hogy minél jobban teljesítsünk, függetlenül attól, hogy ki a vezetőedző.

- Mégis, akkor mi lehetett az, aminek alapján Bachner András úgy érezte, hogy feszültség van a csapaton belül?

- Én erről nem tudok, nem éreztem feszültséget a csapaton belül. 

- Mi lehet az oka annak, hogy éppen nektek, kettőtöknek mondott fel?

- Ezt is tőle kellene megkérdezni. Lehet, hogy a teljesítményemmel nem volt elégedett, az is elképzelhető, hogy anyagi problémák játszottak szerepet a döntésben, tényleg nem tudom.

- Nem kell megkérdezni, mert világosan elkülönítette a két döntést, az idegenlégiós anyagi okok miatt távozik, ti pedig azért, mert titeket tart felelősnek a feszültség kialakításáért és fenntartásáért...

- A felmondásunk indoklás nélkül történt, ahogy azt beszélgetésünk elején mondtam, ezt a szerződés lehetővé tette.

- Szóban sem közöltek veletek okot?

- Nem. A felmondást a csapat előtt jelentette be, személyesen nem közölt velünk indokokat, mi is csak a sajtónak adott nyilatkozatokból "vettük le", hogy minket tesz felelőssé a csapaton belüli feszültség kialakításáért. De a játékosok előtt ezt nem mondta, gondolom azért, mert a többiek se értettek volna egyet ezzel az indokkal. Ezért is mondtam korábban, hogy bárkit meg lehet kérdezni rólam, a közösségben végzett munkámról, nemcsak a miskolci játékostársak körül, hanem volt csapatomnál, az Egernél is. Mi Krisztiánnal nem ilyen típusú játékosok vagyunk, nem csinálunk ilyet, mint amiket a nyilatkozatok alapján rólunk feltételeznek.

- Nézzük, hogy hogyan tovább! Az OB1-ben van évközi átigazolási lehetőség...

- Igen, az alapszakasz befejezése után, Márcus 1-től 6-ig. Miskolcon a felmondási időm január 12-én jár le.

- Mik az elképzeléseid?

- Most meghallgatok minden ajánlatot, nyitott vagyok mindenre és néhány csapat már megkeresett a felmondás bejelentése óta.

- Magyar? Külföldi?

- Több magyar és egy külföldi is. A helyzetem most kétségtelenül bizonytalan, én sem döntöttem még a továbbiakról.

- Köszönöm a beszélgetést!


BEDŐ KRISZTIÁN pénteken az alábbi írásos közlemény nyilvánosságra hozatalát kérte a vlv-től:

"Szeretném leszögezni már az elején, hogy az elmúlt napokban történtekről igyekszem minél korrektebben nyilatkozni, de a minket ért burkolt utalásokra mindenképpen szeretnék reagálni.

Kedd estére összehívtak egy csapatmegbeszélést, amiről már korábban jelezték, hogy komoly döntések lesznek bejelentve. A zuhanyhíradónak köszönhetően már arra is számítottunk, hogy valakit el fognak küldeni a csapatból, de mivel a vezetőség részéről egyik játékos irányába sem érkezett erről tájékoztatás, így nem gondoltuk, hogy ilyesmi történik.

Ezek után körülbelül fél órában felvilágosítást kaptunk a klubban kialakult anyagi helyzetről és arról, hogy ennek következtében meg fognak válni három játékostól. Ekkor mindenki megdöbbenésére közölték velünk a három távozó nevét. Ezen az egész csapat ledöbbent.

Ezek után személyes megbeszélésre vagy a helyzet tisztázására nem kaptunk lehetőséget, tehát nem tudtunk közös megegyezésre jutni.

Az eset óta folyamatosan érnek a telefonok, mert mindenki értetlenül áll az előtt a kijelentés előtt, hogy bármelyikünket is belső feszültség okozásáért kellett volna elküldeni a csapattól.

Engem három hete a vezetőség személyes megbeszélésre invitált, ahol a csapat nem túl kiemelkedő teljesítményének okairól beszélgettünk. A beszélgetést én kifejezetten pozitívnak értékeltem. Kikérték a véleményemet, hogy szerintem mik lehetnek a problémák, most pedig úgy tűnik nekem, hogy a négyszemközti beszélgetésen elhangzottak alapján aggattak ránk hamis jelzőket.

Sajnálom, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat a magyar vízilabdában. Volt szerencsénk a múltban rengeteg nagyszerű játékossal, szakemberrel és vízilabda-szeretővel együtt dolgoznunk és úgy gondolom, hogy egyikük sem aposztrofálna minket "bomlasztó", vagy fegyelmezetlen játékosoknak. Hálásak vagyunk azért, hogy a munkánk gyakorlatilag az, amit a legjobban szeretünk csinálni, a vízilabda. A múltban is alázattal és tisztelettel végeztük a feladatunkat, ahogy az a jövőben is elvárható lesz tőlünk."