FACEBOOK

Szombaton FTC-Marseille az Európai Szuperkupáért - Marseille-ben

Szombaton FTC-Marseille az Európai Szuperkupáért - Marseille-ben
hozzászólás, 2019.11.01.

Zsinórban hatodik trófeájának megszerzésére készül az FTC-Telekom Waterpolo csapata: BL-címvédőként szombat este idegenben csap össze az Eurokupa győztesével, a Marseille-jel. A kupa sorsáról hagyományosan egy mérkőzés dönt. Előzetesünkben helyzetkép a Fradiról, visszatekintés a kupa múltjára és péntek este készült telefoninterjú Varga Zsolt vezetőedzővel:


Mérkőzés a LEN Európai Szuperkupáért

2019. november 2., szombat

20.30 FTC-Marseille
 - LEN-stream, vlv (szöveges élő)

A Fradi már csütörtökön elutazott a francia kikötővárosba, így módja volt arra, hogy több edzéssel készüljön a szombat esti meccsre. Az előzményekhez tartozik, hogy a két csapat két hete Budapesten, a jenlegi BL-főtábla-versenysorozat második fordulójában találkozott egymással, akkor a Fradi magabiztos játékkal hatgólos győzelmet aratott.

A vezetőedzőt a péntek késő délutáni videózás után, az esti vizes edzés előtt kértük egy kis beszélgetésre.

VARGA ZSOLT (FTC-Telekom Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Amit korábban mondtam az ellenfélről, azt most is tartom: kétarcú csapatról van szó, amely hazai pályán más teljesítményt nyújt, mint idegenben, sokkal nagyobb lendülettel, elszántsággal játszik. Nagyon forró mérkőzésre számítok.

Természetesen alaposan megnéztük, kielemeztük őket, de legalább ugyanennyit foglalkoztunk magunkkal, hiszen még olyan fázisban vagyunk, amikor az alapok építése, megszilárdítása a fő feladat. Tudom, hogy ez egy egyedülálló lehetőség, mégis, azért valahol egy lépcsőfok is a fejlődésünkben, újabb alkalom arra, hogy megmutatkozzon: egy nehéz mérkőzésen hogyan tudjuk működtetni azokat a játékelemeket, amelyekkel rendszeresen foglalkzunk.

- A legfrissebb élmény nemzetközi meccsen számotokra az volt, hogy egy biztos győzelmet hozó meccsen (17:11 a Terrasa ellen) kicsit sok gólt kaptatok. Emiatt a mostani felkészülés során esetleg nagyobb figyelmet szenteltetek a védekezésnek?

- Természetesen. Talán már kiderült, hogy számomra ez eleve egy elég fontos része a játéknak. Itt az eredményesség mérhető, s ha a százalékos arány nem megfelelő, akkor mindig előtérbe kerül az okok keresése. Nyilvánvalóan ilyenkor azzal foglalkozunk a legtöbbet, hogy a kielemzett helyzetek alapján minimálisra csökkentsük a hibalehetőségek számát, hogy el tudjuk elérni, a játéknak ebben a részében is az történjen, amit ki akarunk.

- A két bíróhoz mit szólsz? A szlovén Margeta és az olasz Colombo vezeti majd a meccset.

- Margeta ma az egyik legjobb játékvezető a nemzetközi bírói karban, szerintem biztosan kézben fogja tudni tartani a mérkőzést, és a másik játékvezetőt is többször láttuk már vezetni, nem hiszem, hogy a bírókkal gond lenne, nem számítok semmi olyan szélsőséges fejleményre, szemléletváltozásra, aminek alapján a kiállítási "mérőszám" ne férne bele az 5-től 15-ig terjedő intervallumba... :-)

- A legutóbbi szuperkupák tapasztalatainak hatására kérdezem, hogy gyakoroljátok-e az edzések végén az ötmétereseket...?

- Minden edzésnek programja ez, már csak azért is, mert a szabálymódosítások következményeként sokkal több lett az ötméteres magukon a mérkőzéseken is.

- A kérdéssel kicsit arra is céloztam, hogy vajon kiélezett küzdelemre számítasz-e, olyan meccsre, amely esetleg csak az utolsó másodpercekben dől el vagy még akkor sem, illetve inkább arra, hogy a tudásbeli különbség azért már korábban kijön...?

- Tudod jól, hogy ilyen értelemben soha nem számítok semmire, ezen a téren rendkívül babonás vagyok. Felkészülünk, amennyire csak lehet, a mérkőzésen pedig megteszünk mindent, hogy a lehető legjobb eredmény szülessen. Ebben természetesen bármilyen forgatókönyv benne lehet, ez a találkozó mégiscsak a Szuperkupáért folyik, egyetlen mérkőzésről van szó, s idegenben játszunk. Azt gondolom, hogy a játékosaimnak megvan a megfelelő tudása, sőt tapasztalata is, de hát ezt meg kell mutatni magán a meccsen... 

- Végül: van-e bármilyen gondod a válogatásnál vagy ki tudod állítani az általad jelenleg legjobbnak tartott csapatot?

- Mindig nehéz döntés, hogy kit hagyjak ki, ha mindenki egészséges, mert az embert kicsit az érzelmek is befolyásolják, de ilyenkor a csapat érdekei az elsődlegesek. Az aktuális formát veszem figyelembe és aszerint döntök.

- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert holnapra!


Címlapkép: FTC vízilabda


Az európai szövetség 1976-ban rendezte meg először az előző szezon két kontinenstornája győzteseinek párharcát a szuperkupáért. Később volt olyan hat esztendő, amikor ezt a kicsit gálameccsnek is felfogható, mégis értékes trófea megszerzésének lehetőségét adó összecsapást nem rendezték meg, de a "hagyomány" 2002 óta folyamatos.

A Fradi eddig háromszor hódította el a trófeát (1978-ban, 1980-ban és 2018-ban), akárcsak a CSZK Moszkva és Mladost Zágráb. Ennél többször csak a Pro Recco vihette haza a kupát, hatszor. 

Az FTC máris rekordot állított fel azzal hogy egymást követő harmadik évben játszik a Szuperkupáért, más csapatnak ez még soha sem sikerült.

Két évvel ezelőtt emlékezetes mérkőzésen, Eurokupa-győztesként, ötméteresekkel maradtak alul a BL-győztes Szolnokkal szemben, majd tavaly Budapesten szintén ötmétereslövésekkel (Eurokupa-címvédőként!) kerekedtek felül a BL-győztes Olympiakoszon.

Ekkor már legújabb kori történetének aranylapjait írta a klub, hiszen azóta is mindent megnyert, ahol elindult. A legemlékezetesebb siker természetesen a hannoveri BL F8 idei aranyérme.

A Marseille az Eurokupát nyerte meg azt a Herceg Novit legyőzve, amely nagy bánatukra az OSC-t búcsúztatta a 2018-19-es versenysorozat elődöntőjében.

A LEN Európai Szuperkupa győztesei az elmúlt 12 évben:

2007: Pro Recco

2008: Pro Recco

2009: Primorac Kotor

2010: Pro Recco

2011: Partizan Belgrád

2012: Pro Recco

2013: Crvena Zvezda

2014: Barceloneta

2015: Pro Recco

2016: Jug Dubrovnik

2017: Szolnok

2018: FTC