FACEBOOK

Magyarország-Ausztrália 10:9 - Megvan a vb-elődöntő!

Magyarország-Ausztrália 10:9 - Megvan a vb-elődöntő!
hozzászólás, 2019.07.23.

Nagyon szoros meccsen legyőztük Ausztráliát és csütörtökön 11.30-kor a vb-döntőbe jutásért játszunk Olaszországgal! Kedden Varga Dénes is vízbe szált, Vámos 4 másodperccel a vége előtt lőtt győztes gólt. Részletek, nyilatkozatok, gólok - folyamatosan:


Világbajnokság, Kvangdzsu (Dél-Korea)

Negyeddöntő


Magyarország-Ausztrália 10:9 (3:3, 2:3, 3:1, 2:2) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
Kvangdzsu, v.: Vojvodin (orosz), Putnikovics (szerb)
Magyarország: Nagy V.,  Bátori, Manhercz K. 1, Jansik Sz. 1, Hárai, Vámos 3, Sedlmayer 1. Cs. Pohl, Zalánki 3,  Angyal, Mezei, Varga Dénes 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Dennerly, Putt, Roach 2, Younger, L. Edwards 2, Campbell, Howden. Cs.: Kayes 2, G. Ford 1Power 2, A. Ford, B. Edwards. Szövetségi kapitány: Elvisz Fatovics
Gól - emberelőnyből: 4/13, ill. 6/10
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: L. Edwards (a harmadik negyedben), Sedlmayer (a harmadik negyedben), G. Ford (a negyedik negyedben), Angyal (a negyedik negyedben), Jansik Sz. (a negyedik negyedben), Power (a negyedik negyedben)

Ez történt a meccsen a vlv szemével - SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

A magyar csapat csütörtökön 11.30-kor vb-elődöntőt játszik Olaszországgal.

VLV-VIDEÓK:


0:1 - George Ford gólja


1:1 - Vámos első gólja, ötméteres


2:1 - Zalánki első gólja


2:2 - Power első gólja


2:3 - Power második gólja


3:3 - Manhercz Krisztián első gólja


4:3 - Jansik Szilárd gólja


4:4 - Lachlan Edwards első gólja


4:5 - Lachlan Edwards második gólja


4:6 - Roach első gólja


5:6 - Vámos második gólja


6:6 - Zalánki második gólja


6:7 - Kayes első gólja


7:7 - Varga Dénes gólja


8:7 - Sedlmayer első gólja


9:7 - Zalánki harmadik gólja


9:8 - Sedlmayer második gólja


9:9 - Kayes második gólja


10:9 - Vámos harmadik, győzelmet jelentő gólja


MÄRCZ TAMÁS az M4 Sportnak:

- Amit az ausztrál csapat, csinált, amit egyébként tegnapelőtt is játszott Montenegró ellen, az jól működő dolog, ha kihasználják a fizikai erejüket, amikre azért hogy, hogy nem, megérkeznek azok az ítéletek, amiket igyekeznek utána értékesíteni. Szerintem nekünk is volt jó néhány olyan helyzetünk, ami talán nem volt úgy megítélve, úgyhogy ha most nem mi nyertünk volna, akkor azért lenne nekem is hiányérzetem, mint ahogy itt a végén Fatovics mesternek is volt.

Azt el kell felejteni, hogy három-négy csapat esélyes egy nemzetközi vízilabda tornán, amikor Montenegró és az USA kívül van a nyolcon, Oroszország meg itt sincs. Ez azt jelenti, hogy nem 6-8, hanem 10-12 csapat várományosa minden tornán az érmeknek. Most sikerült átverekedni magunkat egy nagyon jó Ausztrálián, úgyhogy minden tisztelet és elismerés a fiúknak, mert a végsőkig küzdöttek.

Egyrészt Vámos Marci kellett a győzelemhez, benne mindig benne van, hogy tud ilyen gólokat lőni. Másrészt a küzdőszellem, Viktor védései, a blokkok, az utolsó koncentráció, hogy odaértünk nagyon sok labdára, limitáltuk, amennyire tudtuk, az ausztrálok támadásait. Jól begyűjtöttük a kapu elé az embereiket, hogy ott legyünk minden ilyen helyzetnél, ne kapjunk labda nélküli kiállítást, utána pedig gyors gólt. Szerintem azt csináltuk, amit akartunk. Valóban jó volt az ausztrál védelem, nehéz volt áttörni, de pont egy góllal sikerült többet lőni, mint az ellenfél. Végül is erről szól a vízilabda, mint minden más csapatjáték, labdajáték, hogy lőjünk eggyel többet. Nagyon nehéz mérkőzés volt, de örülünk, hogy sikerült.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


MÄRCZ TAMÁS az MTI-nek:

"Amennyire tudtuk, játszottuk a játékunkat egy nagyon kellemetlen ausztrál csapat ellen. A kétcenteres játékukból rengeteg ítéletet kaptak, így sok emberhátrányt kellett kivédekezni, óriási küzdelem volt, nüánszokon múlott a győzelem.

Az ausztrálok nem véletlenül jutottak tovább Montenegró ellen, nagyon kemény csapat. Manapság a vízilabda már nem csak három-négy válogatottról szól, láthattuk, hogy a világbajnok horvátok megszenvedtek a németekkel, a bombaerős szerbek kikaptak a spanyoloktól.

Tervezve volt Varga Dénes bevetése, úgy gondoltuk, ameddig azt látjuk, hogy meg tudjuk oldani a cseréket, addig nem rakjuk be és próbáljuk a következő meccsre "spórolni", de kellett a játéka.

​Nemcsak a gólja lendített, hanem a plusz cserelehetőség is. Annyira elfogytunk a végére, hogy az is segítség volt, hogy egyáltalán beállt, nem beszélve arról, hogy gólt lőtt és irányított a vízben."


ELVISZ FATOVICS, az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya a FINA sajtószolgálatának:

"Ami az utolsó percben Kayes esetében elmaradt büntetőt illeti, ugyanilyen szituáció volt a Montenegró elleni meccsünkön.

Tiszta, egyértelmű helyzet volt ez is, de úgy látszik, a szabályok nem mindenkire vonatkoznak egyformán. A mérkőzésről: úgy tűnik, még  mindig sokat hibázunk, ahogy most is. 

Csapatmunka volt ez és nagyon közel jártunk a célunkhoz. Nagyon jól kezdtünk, de az ellenfél tartotta az eredményt, elsősorban kiváló lövőinek köszönhetően."


VARGA DÉNES csapatkapitány az M4 Sportnak:

- A kapitánynak a kormányhoz kellett nyúlnia, mert süllyedésnek indult picit a hajó. Beszálltál, gondolom, ez nem volt tervezett, de be kellett. Miért?

- Nem feltétlenül éreztem, hogy süllyedne a hajó, egyszerűen csak jó az ausztrál csapat - én a világbajnokság előtt is kiemeltem őket. Jól kezdtek, talán élesebben, mint mi, nem használtuk ki jól a helyzeteinket az első félidőben. Szerintem ez változott a második félidőre, ebbe tudtam talán egy kicsit belenyúlni, hogy a fiúk higgadtabban kezeljék a helyzeteinket.

- Kellett az irányítás?

- Úgy érzem, igen. Azt éreztem, hogy hamar meg akartuk nyerni ezt a meccset, de egy negyeddöntő nem ilyen, vagyis egy jó csapat ellen nem ilyen, és most ez az ausztrál csapat jó. Látszott a végén, hogy nagyon kevésen múlott, az ő támadásukból volt egy olyan helyzetük, ami érdekesen alakult, mondhatom, hogy az új szabályok szerint lehetett volna ötméteres is. De sokszor nem alkalmazták már itt az új szabályokat, úgyhogy ezt is el lehet fogadni, hogy elengedték. Utána még volt egy időkérésünk - ugye a taktikus csapatnak a a végére maradt egy időkérése -, Vámos Maci pedig nagyot lő, úgyhogy hibáztak azzal is, hogy lefaultolták jó helyzetben.

Én a világbajnokságot megelőzően is azt mondtam, hogy nem túl jó gyenge csoportból kezdeni, mert nincs, ami felhozzon minket. Igaz, a spanyol meccs jól sikerült, de ez egy legalább olyan színvonalas csapat, és fizikálisan még többet is vesz ki belőlünk. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, mert fejben és testben is ott kellett lennünk végig

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

"Bármire használhat a kapitány, ha csak arra, hogy három kiállítást összeszedjek a védők helyett, akkor arra. Ennél szerencsére most úgy néz ki, többre vagyok képes, valamennyire tudok lőni, így jobban is tudom segíteni a csapatot. Az első félidőben az emberelőny-kihasználásunk nem volt jó, idő előtt próbálkoztunk a lövésekkel, ezen akartam változtatni, valamelyest sikerült is" - nyilatkozta Varga Dénes az MTI-nek.


VÁMOS MÁRTON az M4 Sportnak:

Borzasztó nehéz mérkőzés volt. Így, hogy a harmadik negyedben jött be először Dénes, így azért éreztük, én is éreztem, hogy nagyon kevesen vagyunk, Hogyha nem jött volna be, meg ha nem játszott volna így ujjtöréssel is, akkor nem tudom, hogy játszottuk volna végig a mérkőzést. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a csapatra, mert nem jó játékkal is sikerült az ausztrál válogatottat is legyőzni, őket, akik kiütötték Montenegrót a nyolcba kerülésért! Hogyha tudatosabban is és jobban védekezve fogunk játszani a következő mérkőzéseken, illetve kicsit fifikásabban lövünk, akkor van keresni valónk még ezen a vb-n. 

Az ausztrálok azt csinálták, amit vártunk tőlük. A videózáson meg is beszéltük, hogy mikre figyeljünk, ennek ellenére volt egy-két buta gól, meg egy-két buta kiállítás. Nem baj, ilyen a sport, meg ilyen egy negyeddöntő. Hiába beszélsz meg valamit, lehet, hogy valaki úgy kel fel, hogy nem megy a játék. Most csak előre tudunk tekinteni és boldogok vagyunk, hogy a négy között vagyunk.

Ezek az értékmérő mérkőzések mutatják meg, hogy van-e tartás a csapatban, még jobban összekovácsolják a társaságot, úgyhogy ez mindenképpen a hasznunkra fog válni.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)

"
Ilyen gólokról álmodik az ember, mondjuk, ha a döntőben lövöm és azzal nyerünk, akkor még boldogabb lennék, de most sem vagyok elégedetlen. Ha más van ott, akkor ugyanezt tette volna, most én voltam a nyerő ember, boldog vagyok nagyon, de kiemelném a csapatot, mert egyik negyedben sem játszottunk jól, ennek ellenére nagy szívvel és Nagy Viktor remek védéseivel meg tudtuk fordítani a mérkőzést" - nyilatkozta a győztes gólt szerző Vámos Márton, az MTI-nek. VArga Dénesről  elmondta: nagy lökést adott a csapatnak a visszatérése. "Óriási segítség volt, nagyon kevesen is vagyunk nélküle, a gólja pedig zseniális volt. Ezzel sok terhet levett a vállunkról."


NAGY VIKTOR az M4 Sportnak:

-  Egy kapusnak nagyon nehéz, amikor nem tud igazából tenni az ügy érdekében, mert rajta át dobják a labdát. Ezért voltam bosszús, amúgy a védekezésünk ezt leszámítva jól működött, de ez egy nagyon kritikus pontja volt és így tudtak meccsbe maradni sőt nagyon-nagyon meccsbe maradni. De nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy végig nyomtuk és végig próbáltuk azért minden energiánkat beletenni, hogy győzni tudjunk és nagyon örülök annak, hogy a Marci a végén betalált és így mi mehetünk tovább.

Fizikálisan nagyon kemény mérkőzés volt és úgy érzem, hogy a támadásunkra rá is nyomta a bélyeget, mert Zalánki Gergőnek nagyon jól ment a góllövés, a többi játékosnak úgy érzem, hogy egy kicsit tompább lövései voltak. Amit nyilván könnyebb blokkolni meg védeni, de összességében nézve - a győzelmet, ugye, nem kell megmagyarázni. Csapatként működtünk és innentől kezdve senkit nem fog érdekelni, hogyan nyertünk, csak az számít, hogy a következő mérkőzést megnyerjük.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


HÁRAI BALÁZS a vlv-nek:

- Nagyon örülök, hogy sikerült nyerni. Vámos Marci nyerte meg a meccset, de a Viktor nélkül nem juthattunk volna el idáig, arról nem is beszélve hogy Dumi a törött ujjával bevágta (a párom azt írta, hogy Dumi, ha vak lenne, is tudna gólt lőni).:-) :-) :-) 

De nem játszottunk jól, mert elég lassúak voltunk. Ez részben betudható a melegnek és lehet, hogy a négy, meccs nélküli napnak.

Most nézzük a holnaputáni ellenfelünket és a mainál mindenféleképpen több kell majd!


SEDLMAYER TAMÁS a vlv-nek:

- Abszolút nem kezdtük jól a mérkőzést, szerintem saját magunknak is köszönhetjük, hogy ilyen peches gólokat kaptunk, mint amilyeneket, kettőt-hármat is. Ettől függetlenül meccsben voltunk, de végig szaladtunk az eredmény után. Nem játszottunk jól, ezért is kellett beállnia Duminak és ha már beszállt, lőtt törött ujjal egy óriási nagy gólt! :-) Biztos, hogy ez nyugtatólag hatott a csapatra. Összeszedtük magunkat, a negyedek közötti szünetekben megbeszéltük, hogy ez eddig elég karcsú, így nem fogunk bejutni a legjobb négybe és hát..., a végére sikerült.

Nem sokkal a befejezés előtt volt-egy-két olyan szituáció - ezt már én is kintről néztem -, amikor a javunkra ítéltek vagy a javunkra nem ítéltek, gondolok itt Kayes utolsó akciójára, aminél nem fújták be az ötöst. Mivel azt nem ítélték meg, éltünk az utolsó lehetőséggel és Vámos Marci belőtte, bejutottunk a négy közé. Ha nyögvenyelősen is, de ott vagyunk!

- Mit vársz az olaszok elleni elődöntőtől?

- Az olaszoktól mindig brusztos, színészkedős, kiabálós játékra lehet számítani, ezt az egész csapat tudja. Nekem ez az első felnőtt világ versenyem, de minden korosztályban ugyanez volt rájuk jellemző. A szerdai napon nyilván lesz videózás és fejben is fel kell készülnük arra, hogy mivel kell szembenéznünk holnapután, a döntőbe kerülésért vívott találkozón.


ANGYAL DÁNIEL a vlv-nek:

- Nagyon örülünk, természetesen, egy roppant nehéz ellenfelet sikerült legyőznünk, ami komoly fegyvertény. 

Sok hibával játszottunk, de volt-egy-két extra teljesítmény, ami átlendített minket a nehézségeken.

- Milyenek az olasz centerek...?

- Hát..., ma sem volt könnyű dolgunk, holnapután sem lesz, de a legjobb csapatoknál ez mindig így van. Fel vagyunk készülve.


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Mondtam tegnap, hogy nagyon nehéz meccs lesz... Így is lett, pedig sokan úgy gondolták, hogy biztos örülünk, amiért Montenegró helyett az ausztrálokat kaptuk. Nem játszottunk jól, de egy negyedddöntőben egy a lényag, az, hogy nyerjünk, bármilyen áron. 

Meccs után ottmaradtunk, megnéztük az olasz-görög meccset, az is borzasztóan kemény mérkőzés volt. Most már tudjuk, hogy az olaszokkal játszunk.

- Mit szóltál ehhez?

- Igazából mind a két csapat nagyon jó. Ma egy hajszállal jobbak voltak az olaszok. Nagyon kemény elődöntő lesz, ki-ki meccs, reggeltől maximális erőbedobással erre készülünk. 


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Nagyon nehéz mérkőzés volt és ezt csak magunknak köszönhetjük. Gyengén kezdtünk és igazából utána sem lett jobb. Az ausztrálok pedig nagyon mentek és szerencséjük is volt sok esetben.

A lényeg az, hogy továbbjutottunk, holnapután az olaszokkal folytatjuk.

- Fekszik neked az olaszok stílusa?

- Elég irritálóak, az biztos, nem tudom, majd kiderül.


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Nem játszottunk jól. Úgy néz ki, nem tesz jót a négy nap pihenő senkinek. Szerbia kiesett, a horvátok szenvedtek a németekkel, az olaszok épphogy nyertek.

Sajnos lehet mondani, hogy mi is szenvedtünk. Ennél biztosan jobban fogunk játszani az elődöntőben.

A lényeg most a győzelem, nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült behúznunk. Klasszisteljesítmény kellett ehhez.

A VLV VB-ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL, A TORNA TOVÁBBI PROGRAMJÁVAL


A nap további eredményei:

Dél-Korea-Új-Zéland 17:16 (3:3, 2:2, 4:5, 3:2 - 5:4) - ötméteresekkel (a 15-16. helyért) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Y. Gwon 4, Seonuk Lee, Seonggyu Lee 3-3, D. Gwon, Han 2-2, D. Kim, M. Kim, Chu, ill. Lewis 5, Clark 3, Newcombe, Brown, Small 2-2, S. Bryant, Sunde

Kazahsztán-Brazília 8:9 (2:2, 2:2, 1:2, 2:2) (a 13-14. helyért) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Medvegyev, Zhardan, Ruday 2-2, Aumakirov, Verdesh, ill. R. Real 3, P. Real, Guimaraes 2-2, Coutinho, Freitas

Montenegró-Japán 14:7 (3:2, 4:1, 4:3, 3:1) (a 9-12. helyért) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Ivovics, Murisics 3-3, Spaics, Draskovics 2-2, Drasko Brguljan, Cuckovics, Ukropina, M. Janovics, ill. Arai, Inaba 2-2, Adacsi, Koppu, Simizu

USA-Dél-Afrika 20:3 (5:0, 8:1, 5:2, 2:0) (a 9-12. helyért) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Hallock, Bowen, Irving 4-4, Hooper, Daube 2-2, Cupido, Farmer, Ramirez, Smith, ill. Rodda, Cronje, Spencer

Szerbia-Spanyolország 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:2) (negyeddöntő) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Sz. Rasovics 4, Vico, Dedovics, Jaksics, Drasovics, Sztojanovics, ill. Munarriz, Fernandez, Tahull 2-2, Granados Ortega, de Toro, Cabanas Pegado, Larumbe, Barroso, Mallarach

Horvátország-Németország 10:8 (1:2, 3:1, 3:3, 3:2) (negyeddöntő) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Jokovics 3, Vukicsevics, Buslje 2-2, Benics, Vrlics, Setka, ill. Gielen 3, Real 2, Reibel, Strelezkíj, Mateo Csuk

Olaszország-Görögország 7:6 (2:2, 2:1, 2:3, 1:0) (negyeddöntő) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen (pdf)
G.: Di Fulvio, Luongo 2-2, Figlioli, Velotto, Figari, ill. Geniduniasz, Gunasz 2-2, Funtulisz, Kolomvosz


A torna csütörtöki programja:

2.30 Japán-Dél-Afrika (a 11-12. helyért)
4.00 Montenegró-USA (a 9-10. helyért)

7.00 Szerbia-Németország (az 5-8. helyért)
8.30 Ausztália-Görögország (az 5-8. helyért)
10.00 Spanyolország-Horvátország (elődöntő)
11.30 Magyarország-Olaszország (elődöntő)


A VLV TUDÓSÍTÁSAI A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL:

Märcz Tamás: ,,A győzelmi szellem vigye előre a csapatot!,,

Új-Zéland-Magyarország - élő közvetítés

Új-Zéland-Magyarország 4:24

Következik: magyar-spanyol, a csoportelsőségért

Varga Dénes ujjtörés miatt nem játszhat a vb további meccsein!

Magyarország-Spanyolország - élő közvetítés

Magyarország-Spanyolország 13:11

Feladat Dél-Afrika ellen: elkerülni a sérülést...

Dél-Afrika-Magyarország - élő közvetítés

Dél-Afrika-Magyarország 5:23

Kvangdzsu: véget ért a csoportkör, íme, a további program


Kvangdzsui statisztikák - Zalánki Gergő vezeti a góllövőlistát

Ausztráliával játszunk az elődöntőbe jutásért - Märcz Tamás nincs meglepve

Märcz Tamás: "Az igazi mérce most következik"

Ausztrália következik - a vb-elődöntőért

Magyarország-Ausztrália - élő közvetítés