FACEBOOK

Magyarország-Kanada 9:10

Magyarország-Kanada 9:10
hozzászólás, 2019.06.18.

Vereséggel kezdtük a Világliga szuperdöntőjét. Kanadától kaptunk ki és nagyon össze kell szedni magunkat, mert holnap a spanyolok következnek. Folyamatosan bővülő helyszíni vlv-riport, nyilatkozatok, fotók, gólok.


Világliga szuperdöntő, Belgrád (Szerbia)

Csoportkör, 1. nap

Magyarország-Kanada 9:10 (1:3, 3:2, 3:4, 2:1)

Belgrád, Tasmajdan uszoda, v.: Putnikovics (szerb), Szalnicsenko (kazah)
Magyarország: Kardos, Gór-Nagy, Kállay 3, Gyárfás 1, Pásztor 2, Német T. 1, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi, Bátori 2, Bedő, Nagy Á. Szövetségi kapitány: Marcz Tamás
Kanada: D. Alekszics, Patterson 1, Gyerkovics, Constantin-Bicari 1, Halajian 2, Torakisz 2, Spooner, Cote, Gardijan 1, Soleimanipak, Blanchard, D'Souza 3. Szövetségi kapitány: Pino Porzio
Gól - emberelőnyből: 7/14, ill. 5/10
Gól - ötméteresből: 0/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Gór-Nagy, Jansik D., ill. Torakisz, Cote, Gardijan, D'Souza

A torna 15-ös keretéből Märcz Tamás Dőryt és Várnait nem nevezte a meccsre.

​A mérkőzés MVP-je a kanadaiak kapusa, Dusan Alekszics lett.

A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház


Váratlanul gyengén kezdett a magyar csapat, semmi nem sikerült, a kanadaiak 1:5-ig meg sem álltak. A levegőben mégis az volt, hogy egyszer majd csak utolérjük őket és fordítunk. Ez "elvileg" sikerült is, a mérkőzés utolsó szakaszában megvolt az egyenlítés, azonban fordítani nem tudtunk. Két ötméteresünk is kimaradt, a kanadaiak pedig szinte extázisban játszva, néhány szerencsés gólt is lőve megnyerték a mérkőzést.

Lefújás után felvetődött, hogy egy meg nem adott gól miatt esetleg óvhatna a magyar csapat. A magyar stáb hosszú ideig nézte a helyszínen a meccs felvételét - ezen egyértelműen látszott, hogy a labda áthaladt a kanadai kapu gólvonalán, de a játék folytatódott, mintha mi sem történt volna. Mégsem lett óvás a dologból, a FINA illetékesei részben az idő elmúltára hivatkoztak, részben arra, hogy a videóbíró még csak tesztüzemben dolgozik, így nem lehet következménye annak, hogy a kritikus helyzetben sem a bíró, sem a delegátus nem állította le a meccset.

A magyar játékosok láthatóan nagy szomorúsággal rótták a hosszokat meccs után a bemelegítőmedencében. Amit lehetett, megtettünk, hogy reagálásokat kérjünk a történtekről. 

A fiúk szégyellték magukat és elmondásuk szerint (valamint e sorok írójának az elmúlt hetekben a csapat mellett szerzett személyes tapasztalatai alapján is) egyértelmű: ez az eredmény, ez a teljesítmény nem volt várható, nem voltak előjelei.

A lecke most fel van adva, szerdán a spanyolokkal játszunk. Az ő legyőzésük esetén még csoportelsők is lehetünk, erről azonban most kár beszélni, egy nap van arra, hogy mindenki feldolgozza ezt a kudarcot és a csapat ennek segítségével felálljon a padlóról.

A magyar csapat egyébként kedden újoncot avatott Kállay Márk személyében. Az FTC játékosa három gólt lőtt a meccsen, de természetesen nem volt elégedett...


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:

0:1 - Patterson első gólja

0:2 - Halajian első gólja

1:2 - Bátori első gólja

1:3 - Torakisz első gólja

1:4 - D'Souza első gólja

1:5 - Torakisz második gólja

2:5 - Gyárfás Tamás gólja

3:5 - Kállay első gólja

4:5 - Kállay második gólja

4:6 - D'Souza második gólja

4:7 - D'Souza harmadik gólja, ötméteres

5:7 - Kállay harmadik gólja

5:8 - Constantin-Bicari gólja

6:8 - Pásztor első gólja

7:8 - Bátori második gólja

7:9 - Gardijan gólja

8:9 - Német Toni gólja

Pásztor nem megadott gólja

9:9 - Pásztor második gólja

9:10 - Halajian második gólja


 


vlv-képek


MÄRCZ TAMÁS közös nyilatkozata az MTI-nek, a Nemzeti Sportnak és a vlv-nek:

- Kezdjük azzal, hogy senki nem ilyen kezdetett várt, ez egyértelmű. Én magam sem. Úgy éreztem, hogy ez a csapat, amely nem régóta formálódott csapattá, előrébb tart és sokkal jobb visszajelzéseket kaptam, mint hogy így kezdjük ezt a Világligát. Rengeteg döntés hiba volt az elején, úgy láttam. Támadásban sok kapkodás volt, lőttünk, amikor nem kellett, nem lőttünk, amikor viszont kellett volna. Védekezésben fizikailag ott voltunk ugyan, de mégsem voltunk ott soha azokon a helyeken ahol ott kellett volna lenni. Kanada jól játszott, abszolút megilleti őket a gratuláció, hiszen ők tették azt, amit kellett. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy magunknak köszönhetjük ezt a mai vereséget. Megvolt a lehetőségünk, hogy visszatáncoljunk ebbe a mérkőzésbe, még hog ha nem is biztos, hogy megérdemeltük volna a győzelmet a láttottak alapján.

Ez a torna most egy pofonnal indult, láttunk már ilyet, az nem mindegy, hogy hogyan folytatjuk majd holnap, az egyébként sokkal "nagyobb falat", a spanyolok ellen. 

- Láttál azért pozitívumokat? Azért valami visszaköszönt ezen a meccsen abból, amiket az ezdéseken tapasztaltál?

- Azt gondolom, hogy nehéz pozitív dolgokat kiemelni. Persze, lehetne egyébként. Hajtott a csapat, azt nem mondhatom, hogy nem hajtott, mert küzdött a végsőkig, azért, hogy visszajöjjünk. De ez a minimum, ami el is várható, hiszen azért magas a szint, amit folyamatosan produkálnunk kell. Mindenképp azt szerettük volna, hogy bedaráljuk Kanadát, ami egyébként végül is sikerült, csak ekkora előny, amit az elején odaadtunk nekik, az még Kanada ellen is soknak bizonyult. Lehetett látni, hogy azért a végén a fizikai erőnlét dominált nálunk, hiszen nehezen jutottak el a kanadaiak a kapunk elé. Viszont ennyi kihagyott helyzettel nagyon nehéz nyerni és a védekezés sem volt annyira tökéletes, hiányoztak a blokkok, hiányoztak a labdaszerzések. A kollektív játékot is hiányoltam, azt, hogy jobban észrevegyük egymást, hogy tudjunk segíteni akkor, amikor kellett.

A mai játékból nem lesz nehéz előrelépni, még akkor sem, ha holnap nehezebb ellenfél jön, mert azt gondolom nem tettük magasra itt az első napon a mércét. 

- Mondtad, hogy az a kérdés, hogy ez most egy kisiklás volt-e vagy hogy ez a csapat formája, ez a játéka. Mit tudsz tenni? Egy nap van. Mit lehet tenni? Megnyugtatni őket lelkileg vagy ki lehet találni valamit. Ez egy eléggé nehéz helyzet lehet... 

- Majd meglátjuk. Őszintén szólva nem erre a forgatókönyvre számítottam, hogy most, a Kanada meccs után újra kell építeni a csapatot. Én azt gondolom azért, hogy akik itt vannak, azok nem véletlenül vannak itt. Ezt kell nekik bizonyítaniuk a holnapi napon, meg az azutáni napon, meg az azt követőkön is. Én azt, amitmeg tudok tenni az érdekükben, azt biztosan meg fogom tenni, mind kondicionálisan, mind mentálisan segítem őket. Mindenkinek magának kell a saját játékról önrevíziót tartani, átgondolni, hogy hogyan hozta le a saját kis mérkőzését a két csapat meccsén belül. Fontos, hogy mindenki lépjen egy jó nagy lépést előre holnap, hiszen a spanyol csapat az egyik legjobb vízilabdát játssza, úgyhogy ott aztán komoly bajba kerülhetünk, ha hasonló játékot mutatunk.

- Köszönjük.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


PINO PORZIO kanadai szövetségi kapitány a FINA sajtószolgálatának:

"Ez már valami! Büszkék lehetünk arra, ahogy a srácok játszottak, tényleg remekül. Annak ellenére, hogy tudtuk, a magyaroknál hiányoznak a legnagyobb sztárok, vicces, hogy úgy jöttünk ide, hogy kikaptunk tőlük az utolsó edzőmeccsen és mi szintén elveszítettünk három tapasztalt játékost az elmúlt héten. De a helyükre lépő fiatalok nagyon jó munkát végeztek ma. 

Ez az eredmény igazán lendületet adhat nekünk, bár a mi fő célunk az, hogy a pánamerikai játékokon kivívjuk az olimpiai szereplés jogát. Ezt elérheti ez a jó csapat, amely még erősebb lesz a következő olimpiai ciklusban."


GÓR-NAGY MIKLÓS csapatkapitány a vlv-nek:

- Nagyon nehéz értékelni ezt a meccset. Mindenféleképpen, ha vízilabda tükrében nézzük - Magyarország-Kanada 9:10. Hát ez semmiképpen se hízelgő... És sajnos keresem a szavakat igazából... Mert mindenképpen sajnálom ezt a meccset. Azok a játékelemek, amik egyébként jól mennek nekünk, most egyáltalán nem sikerülttek.

Játszottunk velük az előző héten kétkaput, ahol azért jók voltunk és felőröltük őket, ott tulajdonképpen minden jól működött. Most meg pont az ellenkezője történt. Fontos szituációkban helyzeteket hagytunk ki, amikkel megfordíthattunk volna mérkőzést. Úgy érzem, hogy egy hajszálon múlt, hogy utolérjük őket vagy akár meg is fordítsuk a meccset, de ez sose jött össze.

Ez most egy különleges összeállatású válogatott, s hosszú még a hét, türelmesnek kell lenni saját magunkkal és azt hiszem, hogy megértőnek is bizonyos helyzetekben. De az biztos, hogy ennél sokkal több kell. Én úgy érzem, hogy akartunk, küzdöttünk, sajnos itt a nagy akarásnak egy nagy nyögés lett a vége.

Igazából nincs mit tenni, megyünk tovább. Itt nem tudunk sebeket nyalogatni, nem tudunk semmivel se foglalkozni, hanem megyünk előre. Kielemezzük a hibákat, mindenkinek magában helyre kell tenni a dolgokat. Ami nem sikerült, miért nem? Megkeresni az okot, azon dolgozni. Túl kell lépni mindezen.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Felemás érzéseim vannak. Elsősorban szomorú vagyok, mert úgy érzem, hogy megvoltak a helyzeteink, főleg a második félidőben, de nem használtuk ki azokat. Sajnálom, hogy az elején elment Kanada, mert annak az előnynek a ledolgozására, amit az elején megszereztek, nagyon sok energiánk elment. És nem vagyunk annyi ideje együtt, hogy ezt nyugodtan tudjuk kezelni. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy meg tudtuk volna nyerni a mérkőzést, sok helyzetet elpuskáztunk, és kaptunk egy-két szerencsétlen gólt.

Ez az első mérkőzésem volt nekem személy szerint a válogatottban, megyünk tovább, a következő mérkőzésre koncentrálunk.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Rosszul kezdődött ez a Világliga, kínosan érezzük magunkat, és szégyelljük, hogy így kezdtünk bele.

Holnap van esély javítani Spanyolország ellen - bár ők a teljes csapattal vannak itt, jelenleg ők a csoportunkban a favoritok. Tovább kell jutni a csoportból a legjobb négy közé, még nincs semmi veszve. 

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


BEDŐ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Mindig nehéz az első meccs egy világversenyen. Lehetne sok mindenre fogni, hogy fiatal csapat, rutintalan csapat, én mégis úgy gondolom, hogy ezt csak mi rontottuk el, nem Kanada nyerte meg.

Sokszor a kezünkben volt a lehetőség, hogy visszahozzuk ezt a meccset, vagy esetleg megnyerjük. Nem éltünk egyikkel sem. Dolgozni fogunk azon, hogy ez ne legyen így. Most rengeteg hiba volt, úgyhogy lesz miről beszélni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Nagyon sajnálom, hogy vereséget szenvedtünk Kanada ellen. Sajnos nem tudom, hogy mi volt a csapattal. Remélem, le fogjuk tisztázni magunkban ezt a vereséget, egymás között, mert elég csúnya volt, és én eléggé szégyellem magamat.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


vlv-képek


A "belgrádi 15-ök":

Bisztritsányi Dávid, Kardos Gergely  - kapusok,
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Dőry Farkas, Erdélyi Balázs, Gyárfás Tamás, Gór-Nagy Miklós, Jansik Dávid, Kállay Márk, Kovács Gergő, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Várnai Kristóf - mezőnyjátékosok.


A további keddi eredmények:

Június 18., kedd

Horvátország-Kazahsztán 20:4 (5:2, 6:0, 3:0, 6:2)
G.: Vukicseviocs 4, Basics 3, Benics, L. Fatovics, Buljubasics, Lovre, Setka 2-2, Loncsar, Buslje, ill. Aubakirov 2, Medvegyev, Shmider

Japán-Spanyolország 10:18 (3:3, 3:6, 1:5, 3:4)
G.: Inaba 4, Arai 3, Okawa 2, Takata, ill. Granados Ortega, Tahull, Perrone 4-4, De Toro, Barroso 2-2, Cabanas Pegado, Malalrach

Ausztrália-Szerbia 8:12 (4:4, 0:3, 3:4, 1:0)
G.: Cambell, Power, Hovden 2-2, Ford, Younger, ill. Prlainovics 3, F. Filipovics, S. Mitrovics 2-2, Mandics, Sz. Rasovics, Milos Csuk, Vico, Alekszics

A meccs az első negyed végén, 5:4-es ausztrál vezetésnél félbeszakadt a nagy vihar és a folyamatos villámlás miatt, s csak hosszabb szünet után folytatódott. Ezt a "második felvonást" a hazaiak 7:4-re nyerték.

A szerbeknél hét olyan játékos szerepelt, aki az elmúlt klubszezonban Magyarországon játszott.


A torna programja szerdától:


Június 19., szerda

15.00 Japán-Kanada
16.45 Magyarország-Spanyolország

19.15 Ausztrália-Kazahsztán
21.00 Horvátország-Szerbia

Június 20., csütörtök

15.00 Horvátország-Ausztrália
16.45 Magyarország-Japán

19.15 Kanada-Spanyolország
21.00 Kazahsztán-Szerbia

Június 21., péntek

15.00 A2-B3(13)
16.45 A3-B2 (14)

19.15 A1-B4 (15)
21.00 B1-A4 (16)

Június 21., szombat

13.30 13 vesztese-16 vesztese (17)
15.15 14 vesztese-15 vesztese (18)
 
17.45 13 győztese-16 győztese (19)
19.30 14 győztese-15 győztese (20)

Június 22., vasárnap

15.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
16.45 17 győztese-18 győztese (az 5-6. helyért)

19.15 19 vesztese-20 vesztese (a 3-4. helyért)
21.00 19 győztese-20 győztese (döntő)