FACEBOOK

Kovács Gergő a Reggeli Startban

Kovács Gergő a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.03.16.

A Honvéd 19 éves játékosa, Kovács Gergő bajnokin lőtt hat gólt az Egernek, az utolsót félpályán túlról, a lefújás pillanatában. Természetesen ezzel a különleges teljesítménnyel indította a beszélgetést Csisztu Zsuzsa a keddi Reggeli Startban.

Gergő elmondta, hogy a meccs végén csalódottság volt a csapaton, mert másfél-két másodperccel a befejezés előtt esett Szivós gólja, amivel az Eger átvette a vezetést, s nagyon ritka, hogy ilyen helyzetben, ennyi idő alatt sikerül még egyenlíteni. Mint mondta, meg kellett próbálni. Azon a meccsen neki minden összejött, s bár félpályán túlról csak akkor lehet gólt lőni, ha a kapus hibázik, muszáj volt megpróbálni. A kapu felé lőtt egy erőset és a labda a vízen megpattant, így lett gól.

Hogy a dudaszó pillanatában vagy időn túl esett ez a találat, arról nem érdemes elmélkedni, az Eger jelezte, hogy nem óv, Kovács Gergő pedig megjegyezte, hogy az eset előtt "lepörgették az órát", tehát akár emiatt is lehetett volna reklamálni.

- Meccs előtt egyébként nem lehet érezni, hogy minden bejön aznap - mondta a játékos, aki a sportpszichológiában használatos flow kifejezést idézte, mint mondta, ez a mérkőzés számára ilyen volt, elkapta a fonalat, minden ment magától. Tudja, hogy az ilyesmihez sok mindennek kedvezően kell alakulnia, de azt vallja: a jó sportolónak arra kell törekednie, hogy az adott körülményeket a maga javára fordítva, minél többször kerüljön ilyen állapotba.

A RacionetHonvéd fiatal játékosa iránt már több csapat érdeklődik. Gergő a fokozatosság elvét tartja szem előtt. Nagy éhség van benne de fejlődésének jelenlegi tempóját ideálisnak tartja. Úgy szeretne más klubhoz igazolni, hogy már húzóember legyen, bárhol is folytatja pályafutását..

- Nem szabad túl nagy léptekkel haladni, mert hogyha átugrunk a ranglétra bizonyos fokain, akkor nagy pofára esés is lehet belőle - fogalmazott.

Ami a válogatottságot illeti, Kovács Gergő reálisnak tartja, hogy most, az olimpiára készülve, amikor minden válogatott inkább a rutinosabb játékosokra számít, ő nem tagja a keretnek.

A magyar utánpótlás helyzetével kapcsolatban kritikusan, önkritikusan fogalmazott. Mint mondta, nagyon jó a magyar utánpótlás, de nemzetközi szinten bizonyos dolgokban (lábtempó, egyes taktikai és technikai megoldások) túlléptek rajtunk az ellenfelek. Horkai György másfajta munkát kezdett el, amikor átvette az utánpótlás irányítását és jelenleg nagyon gyors felzárkózás tanúi vagyuk.

Szerinte ahhoz, hogy valaki a felnőtt korosztályban meghatározó legyen, elsősorban stabil játékszintet kell nyújtania. Hozzátette - nyilván saját terveire utalva -: nem az a cél, hogy valaki felnőtt válogatott legyen, hanem az, hogy a válogatott csapatból kihagyhatatlanná váljon, ez hozhatja meg egy pólós számára a nemzetközi elismerést is.

A műsorvezető, Csisztu Zsuzsa megkérdezte, hogy e szint elérésére mennyi időt ad magának Kovács Gergő.

A válasz ismét jelezte a fiatal játékos érett gondolkodását: Gergő úgy látja, hogy a fejlődés tempója változó, van amikor gyors, van, amikor lassú. Szerinte 24-25 éves korában lesz az ember ereje teljében, valamivel ez után, 26-27 éves korában jön el az az időszak, amikor az általa említett stabil játék már jellemzőjévé válik. Kovács Gergő reméli, hogy néhány éven belül lehetőséget kap a válogatottban való bizonyításra és a 2020-as olimpiára már szeretne a csapat tagjaként utazni.

A teljes beszélgetés: